Skutok sa nestal: Protesty za slušné Slovensko prebehli pokojne

Posledné týždne nám ukázali, že stačí len niekoľko dní na to, aby sa Slovensko prevrátilo naruby. Ľudia, ktorí si mysleli, že v 89. štrngali naposledy, opäť vyšli s kľúčmi v rukách do ulíc. Konšpirácie viac nešíria len „alternatívne“ médiá a kotlebovci, ale aj premiér a predstavitelia vládnej strany. Každý deň si myslíme, že nás už nič neprekvapí, a takmer každý deň sa mýlime. No jedno zostáva zatiaľ rovnaké – premiér Robert Fico sa svojho miesta drží, napriek silnejúcemu tlaku verejnosti.

Vražda investigatívneho novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej bola pre Slovensko fackou, ktorá ho prebudila k aktivite. Médiá sa spojili, spoločne odpublikovali nedokončený článok Jána Kuciaka a ďalej pracujú v jeho investigatíve. Vládni predstavitelia sa vyhýbajú nepohodlným otázkam novinárov. Premiér Robert Fico sa utieka ku konšpiráciám o Georgeovi Sorosovi, štátnom prevrate či nebezpečných demonštráciách. A občania?

Pár dní po zavraždení mladého páru sa ulice desiatok slovenských miest aj svetových metropol zaplnili smútiacimi obyvateľmi, ktorí si prišli v tichosti uctiť ich pamiatku. O týždeň neskôr, v piatok 9. marca sa ulice zaplnili opäť. Miest pribudlo a ľudí tiež. Slovensko zažilo najväčšie protesty od Nežnej revolúcie, no navzdory strašeniu obyvateľov zo strany premiéra Roberta Fica či konšpiračných webov a médií nešlo o žiaden krvavý Majdan. Vzduchom nelietali dlažobné kocky a kamene. Niesol sa ním zvuk štrngajúcich kľúčov a hlasných protestov.

Prezident Andrej Kiska vyhlásil, že momentálne vidí len dve riešenia. Úplnú rekonštrukciu vlády alebo predčasné voľby. Robert Fico a jeho spolupracovníci reagujú obvineniami z pokusu o štátny prevrat. Na námestiach a pred slovenskými ambasádami v zahraničí sa aj preto zhromaždili ľudia, ktorí sú nahnevaní. Nahnevaní na to, že zomreli dvaja nevinní ľudia, a napriek tomu sa najvyšší vládni predstavitelia nemajú k zmene.

Pozrite si fotografie z bratislavského protestu Postavme sa za slušné Slovensko, kde sa podľa odhadov na Námestí SNP zhromaždilo asi 60-tisíc ľudí.

Protestov za slušné Slovensko sa podľa odhadov zúčastnilo viac ako 120-tisíc ľudí. Zhruba polovica z toho demonštrovala v Bratislave a štrngala kľúčmi na tom istom mieste, kde sa pred takmer 30-imi rokmi rozozvučala porážka komunizmu.
Ľuďom sa na tvárach striedalo znechutenie so smútkom a hnevom. Napriek tomu protesty prebiehali pokojne, bez konfliktov. A v momente, keď na pódium vystúpila sestra zavraždeného Jána Kuciaka, aj v úplnom tichu.
Pred Starou tržnicou bol vytvorený priestor pre rodiny s deťmi a pod pódiom sa stretli všetky generácie.
Transparenty, ktoré zaplnili námestie, boli svojím spôsobom hlasnejšie, než výkriky davu. Žiadali ochranu slobody prejavu, pád vlády, odstúpenie premiéra a ministra vnútra. Robet Kaliňák tri dni na to odsúpil, väčšine to však nestačí.

Tomáš Halász

Tomáš Halász

Šéfredaktor

Profesionálny fotograf špecializujúci sa na reportážnu fotografiu a projekty pre mimovládne organizácie. Spoluzakladal MONO a od roku 2015 je jeho šéfredaktorom. Fotografovať začal ako 13-ročný a už počas štúdia fotografie na strednej škole sa zameral na fotožurnalistiku. Pracoval v tlačových agentúrach ČTK, TASR a v denníku Pravda.

www.tomashalasz.com
Frédérique Hazéová

Frédérique Hazéová

Text

Novinárka a online editorka v časopise .týždeň. Popri práci si robí doktorát na Katedre žurnalistiky UK a pracuje na vlastných projektoch. Zaujíma sa predovšetkým o spoločenské témy so zameraním na globálny rozvoj, dezinformácie a vedeckú žurnalistiku, ktorej sa niekoľko rokov venovala na portáli Science.sk. Moderuje online reláciu .binárne bludisko.