Európsky súd: Štáty Európskej únie môžu regulovať Uber ako taxislužbu

uber

Európsky súdny dvor včera (20. decembra) rozhodol, že členské štáty Európskej únie môžu regulovať spoločnosť Uber podobne ako taxislužby.

Súd uviedol, že Uber nemôže požadovať slobody, ktoré Únia poskytuje digitálnym službám aktoré dnes spadajú pod kompetencie Európskej komisie. Namiesto toho spoločnosť a jej podnikanie súd zaradil do oblasti dopravy, ktorá sa riadi vnútroštátnymi právnymi predpismi jednotlivých krajín bloku.

Uber je taxislužba

Na službu poskytovanú spoločnosťou Uber, ktorá spája jednotlivcov s neprofesionálnym vodičmi, sa vzťahujú pravidlá o podnikaní v oblasti dopravy, uviedol Európsky súdny dvor. Stotožnil sa tak s názorom generálneho advokát Súdneho dvora, ktorý Uber za dopravnú spoločnosť označil ešte v máji tohoto roka.

Uber sa regulácii bránil a tvrdil, že nie je prepravnou spoločnosťou, len elektronickou platformou. Na služby informačnej spoločnosti sa v Únii totiž vzťahuje sloboda poskytovania služieb. Dopravné služby sú regulované na národnej úrovni.

Členské štáty môžu preto podmienky pre poskytovanie tejto služby regulovať. To znamená, že krajiny Európskej únie môžu od vodičov Uberu požadovať licencie a oprávnenia, ako je to napríklad pri taxislužbách. Taxikári Uberu doteraz vyčítali neférovú konkurenciu: jeho vodiči totiž nemusia plniť rovnaké podmienky, ako klasickí taxi prepravcovia.

Ide pritom o veľmi problematickú otázku. Niektoré vlády v EÚ použili práve takéto požiadavky v minulosti v snahe zastaviť zdieľanie jazdy pomocou aplikácie Uber.

Rozhodnutie Súdneho dvora sa teraz navyše môže stať precedensom aj pre podnikanie iných podobných platforiem, napríklad Airbnb, upozorňujú odborníci.

Partner témy

O téme Elektronická komunikácia môžeme písať aj vďaka našim partnerom. Ich podpora umožňuje portálu EURACTIV Slovensko investovať odborné kapacity do širšieho a hlbšieho pokrývania vývoja európskych a národných politík a dôležitých tém. Redakčný obsah portálu EURACTIV Slovensko je nezávislý od názorov jeho podporovateľov.