Kláštor Santa Rosa – nenápadné miesto, kde sa zrodila najväčšia mexická lahôdka

2024-05-21 14:30:00 |   |    | 

Tacos, burritos, tamales, quesadilla, enchiladas - to sú azda najznámejšie mexické špeciality, po ktorých sa olizujú všetci gurmáni. Mnohí však tvrdia, že najväčšou lahôdkou je hustá omáčka mole poblano, ktorá sa spája s kláštorom Santa Rosa v Pueble. Ten však láka nielen milovníkov dobrého jedla, ale aj histórie a architektúry.



 

Puebla je jedným z 32 štátov Mexika. Nachádza sa vo vnútrozemí na juhu krajiny a jeho metropolou je rovnomenná Puebla. Kultúrne centrum hlavného mesta sa od roku 1973 nachádza v budove bývalého kláštora dominikánskych mníšok zo 17. storočia. V roku 1869 budova prestala budova slúžiť svojmu pôvodnému účelu a zriadili v nej vojenské kasárne a neskôr psychiatrickú liečebňu. V 20. storočí bolo v kuchyni budovy založené Keramické múzeum, zvyšok budovy fungoval ako nájomné byty pre asi 1500 ľudí. Dnes nenápadná stavba láka najmä milovníkov histórie, kultúry a gastronómie.

Práve kláštor Santa Rosa sa totiž spája so vznikom jednej z najlahodnejších mexických špecialít. Traduje sa, že keď mal prísť v roku 1685 na návštevu samotný miestokráľ Tomás Antonio de la Serna y Aragón, pochytili mníšky obavy, čo mu ponúknu. Okrem starého moriaka na dvore mu totiž nemali čo pripraviť. Jedna z mníšok Andrea de la Asunción však údajne počas omše počula hlas, ktorý jej prikázal zmiešať veľa korenín a dochucovadiel, ktoré mali v kuchyni po ruke.

Použila teda dajne vyše sto ingrediencií vrátane čili papričiek, cibule, cesnaku a paradajok, ale aj mandle, sezam, arašidy, jednodňový chlieb a čokoládu. Po niekoľkých hodinách vznikla hustá tmavá omáčka, ktorou zaliali morčacie mäso. Náročného hosťa uchvátila - miestokráľ vyhlásil, že nikdy nič podobné neochutnal a žiadal, aby mu počas jeho pobytu toto vynikajúce jedlo podávali každý deň. Pikantný pokrm zajedal ručne vyrobenými tortillami.

Dnes patrí mole poblano k najobľúbenejším pokrmom v krajine a do Puebly láka množstvo turistov. Tí samozrejme nevynechajú najmä návštevu slávnej kuchyne kláštora Santa Rosa s tromi klenutými stropmi, kde sa to kedysi všetko „upieklo“. Pokrýva ju niekoľko tisíc dlaždíc „talavera“, čo z nej robí nielen gastronomický, ale aj architektonický klenot svojej doby. Mníšky ich údajne dostali ako odmenu za vynikajúce jedlo, ktoré panovníkovi pripravili.

Baroková budova však ukazuje aj kláštorný život a minulosť tejto lokality. V hlavnej prehliadkovej miestnosti sú vystavené remeselné výrobky siedmich regiónov štátu (Otomí, Popoloca, Totonaca, Tepehua, Nahua, Mixteca a Mazateca), ako aj informačné listy o kultúre a tradíciách každého z nich. V ďalších miestnostiach zas návštevníci uvidia kusy talavery a iné predmety súvisiace s tradíciami, festivalmi a tancami v rôznych častiach štátu Puebla.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 3. jún. 2024. Meniny má Karolína, Kevin.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa