Pripravte sa na recesiu, ktorá zasiahne spoločnosti, obmedzí výdavky spotrebiteľov a stiahne akcie nadol, odporúča hlavná globálna ekonómka spoločnosti Piper Sandler Nancy Lazarová. „Existuje veľmi vysoká pravdepodobnosť recesie,“ povedala, pričom uviedla oneskorené dôsledky zvyšovania úrokových sadzieb Federálneho rezervného systému a spomalenie poskytovania úverov ako dva pravdepodobné faktory poklesu. „Len si myslíme, že toto je veľmi rizikové ekonomické prostredie,“ povedala. „Keď banky sprísňujú úverové štandardy a úrokové sadzby sú jednoznačne vyššie, nikdy nemôžeme čakať mäkké pristátie. Vždy príde to tvrdé.“

N. Lazarová zdôraznila niekoľko znakov ekonomických problémov, uvádza businessinsider.com. Poznamenala, že 19 štátov USA, ktoré predstavujú 40 percent celonárodného HDP, zaznamenalo nárast svojej priemernej nezamestnanosti najmenej o 0,5 percentuálneho bodu (za posledné tri mesiace). Vládne údaje ukazujú, že nezamestnanosť vzrástla v 30 štátoch za posledný rok do apríla. Miera nezamestnanosti v krajine bola 3,9 percenta, čo je nárast z 3,4 percenta v apríli 2023.

Viaceré časti ekonomiky „naozaj, naozaj bojujú“, povedala N. Lazarová. Čo sa týka spotrebiteľov so stredným príjmom, nachádzajú sa podľa nej „v bode zlomu“, pretože ak sa nezamestnanosť vyšplhá nad štyri percentá, mohli by sa ocitnúť bez práce s obrovským množstvom dlhov na kreditných kartách. Vzhľadom na tieto varovné signály ekonómka predpovedá, že firemné výnosy sa v posledných troch mesiacoch tohto roka oslabia, keď dopyt spotrebiteľov klesne a úrokové sadzby sa znížia, čo by podporilo prepúšťanie a zasiahlo domácnosti so strednými príjmami.

Ďalšie dôležité správy

Ilustračná fotografia.
Neprehliadnite

Hoci sa očakávala recesia, nové prognózy o zvýšení ekonomickej aktivity hovoria v prospech USA