Britská armáda vyvíja „zabijaka dronov“: Zbraň zneškodní celý roj za pár drobných

Britská armáda vyvíja rádiovú zbraň, ktorá dokáže na jeden zásah zneškodniť celý roj dronov a iných hrozieb.

Britská armáda vyvíja zbraň, ktorá dokáže zneškodniť celý roj dronov
Zdroj: Vosveteit.sk, AI

Armáda Spojeného kráľovstva vyvíja prelomovú zbraň, ktorá je založená na rádiových vlnách a dokáže zneškodniť celý roj dronov, pričom ju to bude stáť približne 12 centov na výstrel.  

Ide o zbraň typu RFDEW (Radio Frequency Directed Energy Weapon). Ako vysvetľuje vládny portál Spojeného kráľovstva, nová zbraň dokáže sledovať a zneškodniť množstvo rôznych hrozieb na súši, vo vzduchu alebo na mori. Zbraňový systém dokáže odhaliť hrozby na vzdialenosť jedného kilometra, pričom toto číslo sa v budúcnosti bude ešte zvyšovať.  

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Po zachytení cieľa zbraň vyšle lúče rádiového žiarenia, ktoré poškodia kriticky dôležité komponenty dronov, nepriateľských vozidiel alebo iných hrozieb. Ako sme spomínali hneď na začiatku, náklady na operáciu zbrane sú veľmi nízke. Predpokladá sa, že jeden výstrel bude armádu stáť približne 12 centov. Ceny sú neporovnateľne nižšie oproti tradičným raketovým obranným systémom. Ďalšou obrovskou výhodou je, že jedna strela dokáže zneškodniť celý roj dronov.  

Systém sa vyznačuje taktiež vysokou mierou automatizácie. Znamená to, že ho dokáže operovať len jedna osoba.  

“Vojna na Ukrajine nám ukázala, ako je dôležité zapojiť do boja bezpilotné systémy. Na druhú stranu ale musíme mať aj prostriedky, ktoré nám pomôžu sa proti takýmto hrozbám brániť. V nasledujúcich rokoch zvýšime náš armádny rozpočet, čo predstavuje záruku toho, aby sme ostali na čele meniaceho sa bojiska,” tvrdí James Cartlidge, minister Spojeného kráľovstva pre obstarávanie v rezorte obrany.  

RFDEW technológiu môže armáda nasadiť na celú škálu vojenských vozidiel a používa mobilný zdroj energie. Pri výstrele vznikajú pulzy rádiovej energie, ktoré sa dostanú k cieľu lúčom. Tento lúč môže rapídne vystreliť na individuálne ciele alebo sa rozšíri, aby zasiahol všetky ciele, ktoré sa v lúči nachádzajú.  

Armáda verí, že nový zbraňový systém poskytne výhodu ozbrojeným silám, pomôže im zneškodňovať smrteľné hrozby a čo je dôležitejšie, prispeje k ochrane životov.  

“Špičkové technológie, medzi ktoré sa radí aj RFDEW, sme schopní vytvoriť jedine vďaka dekádam výskumov, skúseností a investícií do vedných a technologických odborov,” tvrdí Paul Hollinshead, výkonný riaditeľ DSTL.  

Rádiové a mikrovlnné zbrane

Na podobnej technológii pracuje aj Americké námorníctvo. Ide o projekt METEOR, ktorý vyvíja zbraňový systém na princípe mierenej energie. Systém METEOR poskytne bojovým lodiam ďaleký dostrel a mimoriadne nízke náklady na strelu. Zároveň pôjde o prvú vysokoenergetickú mikrovlnnú zbraň pre námorníctvo a vzdušné sily. Mikrovlnná zbraň si má poradiť hlavne s nepriateľskými dronmi.   

Na rozdiel od britskej rádiovej zbrane pracuje METEOR na mikrovlnách, no taktiež slúži na zneškodnenie nepriateľských dronov, ktoré sa na bojisku objavujú čoraz častejšie. Viac o mikrovlnnej zbrani METEOR píšeme v tomto článku. 

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre