MS v hokeji 2024: Slovensko hladko podľahlo Švédsku, vo štvrťfinále nastúpi proti Kanade (video+foto)

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
MS v hokeji 2024: Švédsko - Slovensko
Slovenský obranca Martin Fehérváry padá po súboji so Švédom Rasmusom Dahlinom počas zápasu základnej B-skupiny na MS v hokeji 2024. Ostrava (Ostravar Aréna), 21. máj 2024. Foto: SITA/Martin Meňanský.
  • aktualizované 21. mája 22:56

Slovenskí hokejisti vo svojom poslednom zápase v základnej B-skupine na tohtoročnom svetovom šampionáte podľahli Švédom 1:6. Najlepšími hráčmi duelu boli útočník Miloš Kelemen a švédsky kapitán Erik Karlsson.

>>> Slovensko na MS v hokeji 2024

Keďže Lotyši v popoludňajšom súboji prehrali s Američanmi 3:6, zverenci trénera Craiga Ramsayho už mali istotu postupu do štvrťfinále, v ktorom vo štvrtok od 16.20 v pražskej O2 Arene nastúpia proti Kanaďanom – víťazom základnej A-skupiny.

Slováci začali turnaj prehrou s Nemeckom (4:6), ale v ďalších dueloch už víťazili. V nedeľu 12. mája hladko zdolali Kazachstan (6:2), o deň neskôr Američanov (5:4 po predĺžení), v stredu 15. mája Poliakov (4:0) a v sobotňajšom zápase aj Francúzov (4:2). Istotu miestenky do štvrťfinále by im už dal akýkoľvek triumf na Lotyšmi, ale prehrali 2:3 po sam. nájazdoch.

Viac o téme: MS v hokeji 2024

Švédi ovládli základnú B-skupinu a nestratili ani bod. Postupne porazili Američanov (5:2), Poliakov (5:1), Nemcov (6:1), Kazachov (3:1), Lotyšov (7:2), Francúzov (3:1) a na záver aj Slovákov (6:1). „Tri korunky“ vo štvrťfinále čaká severské derby proti Fínsku.

V Ostrave sa v utorok uskutočnil 42. vzájomný duel oboch súperov, slovenský výber zaznamenal 28. prehru a okrem toho sa zrodili aj tri remízy a 11-krát triumfovali Slováci. Švédom v Ostrave vyšla odveta za predchádzajúci zápasoch oboch tímov, na ZOH 2022 v čínskom Pekingu v súboji o bronz zvíťazil slovenský tím 4:0.

MS v hokeji 2024 (B-skupina)

  • Ostravar Aréna (Ostrava)

Švédsko – Slovensko 6:1 (1:0, 3:0, 2:1)

  • hralo sa od 20.20

Góly:
2:20 – 1:0 L. Raymond (V. Hedman, A. Kempe) / presilová hra 5 proti 4
27:31 – 2:0 E. Karlsson (P. Holmberg, L. Raymond)
32:38 – 3:0 A. Burakovsky (E. Karlsson, F. Zetterlund) / presilová hra 5 proti 4
33:15 – 4:0 I. Lundeström (V. Oloffson)
49:15 – 5:0 J. Eriksson Ek (J. Brodin) / gól v oslabení 4 proti 5
50:49 – 5:1 M. Ivan (T. Tatar, J. Slafkovský)
57:35 – 6:1 J. Eriksson Ek (E. Karlsson, R. Dahlin)

Vylúčenia:
1:34 M. Grman – 2 min. (nedovolené bránenie)
7:46 R. Dahlin – 2 min. (podrazenie)
14:44 A. Golian – 2 min. (hrubosť)
14:44 F. Zetterlund – 2 min. (hrubosť)
23:45 L. Johansson – 2 min. (podrazenie)
31:15 T. Tatar – 2 min. (hákovanie)
39:48 M. Fehérváry – 2 min. (hákovanie)
43:49 T. Tatar – 2 min. (seknutie)
47:20 J. Frödén – 2 min. (seknutie)
54:57 Š. Nemec – 2 min. (hrubosť)
54:57 L. Johansson – 2 min. (hrubosť) + 2 min. (nešportové správanie)

strely na bránu: 43:18 (11:11, 13:4, 19:3), vylúčenia: 6:6 na 2 min., presilovky: 2:0, oslabenia: 1:0, rozhodcovia: Sean MacFarlane (USA), Andre Schräder (Nem.) – Nick Briganti (USA), Shane Gustaffson (USA), 9 109 divákov

Zostavy:
Švédsko: Gustavsson – Hedman, Heed, Pettersson, Karlsson, Brodin, Dahlin, Bengtsson – Kempe, Eriksson Ek, M. Johansson – Raymond, Holmberg, Burakovsky – Lundeström, Zetterlund, Olofsson – Sörensen, L. Johansson, Frödén – Grundström
Slovensko: Škorvánek – Fehérváry, Čerešňák, Ivan, Nemec, Grman, P. Koch, Golian, Gajdoš – Slafkovský, Pospíšil, Cehlárik – Hudáček, Cingel, Tatar – Kelemen, Čacho, Regenda – Faško-Rudáš, Sukeľ, Daňo

I. tretina

V prvej tretine Slováci držali krok s favoritom. Švédi sa ujali vedenia už v tretej minúte presilovkovým gólom Lucasa Raymonda, Ďalší presný zásah už pred prvou sirénou napadol. Po nepríjemnom náraze na mantinel si útočník Martin Pospíšil poranil rameno a jeho ďalšie účinkovanie na turnaji je otázne.

„Mali sme tma nejaké šance, ale spravili sme faul a súper využil presilovku. Bola to však vyrovnaná tretina. Ak využijeme svoje šance, tak bude dobre. Chceme vyhrať každý zápas a túžime po úspechu,“ komentoval po prvej tretine debutant Viliam Čacho v prenose televízie JOJ.

II. tretina

V druhej časti už boli švédski hokejisti aktívnejší a korunovali to aj gólmi. V 28. minúte zvýšil kapitán Erik Karlsson, ďalší presný zásah súpera pridal v početnej výhode Andre Burakovsky a na 4:0 upravil Isaac Lundeström. „Musíme viac strieľať na bránku a cloniť. Švédi nás tlačia, majú svoju kvalitu. Musíme však pridať,“ zhodnotil obranca Patrik Koch po druhej časti.

Video: Veľká šanca Slovenska v II. tretine pri vylúčení Johanssona

III. tretina

V tretej časti v oslabení skóroval Joel Eriksson Ek, na opačnej strane však po peknej kombinačnej akcii znížil obranca Michal Ivan. Aj v ďalšom priebehu mali Švédi prevahu a opäť Eriksson Ek dal konečnú podobu výsledku gólom v 58. minúte.

Hlasy

  • zdroj: TV Joj

Michal Ivan (obranca SR, autor gólu): „Bol to ťažký zápas. Trochu nám chýbali sily, neboli sme aktivitu a tlak. Najmä v druhej tretine boli Švédi jednoznačne lepší. Som rád, že som skóroval, ale gól nič neriešil. Do ďalších zápasov budeme musieť pridať, lebo takto to ďalej nepôjde. Čakajú nás Kanaďania a musíme hrať zodpovedne v obrane a aktívne v útočnom pásme.“

Šimon Nemec (obranca SR): „Súper bol na inej úrovni a musíme sa s tým zmieriť. Sme dosť rozumní, aby sme na to zabudli a neriešili to. Sústredili sme sa na vlastný výkon, ale nevyšlo. Sústredíme sa už na Kanaďanov. Musíme podať čo najlepší výkon a verím, že sa nám podarí ich zdolať “

Libor Hudáček (útočník SR): „Na zápas proti Kanaďanom sa teším. Je to šport a možné je všetko. O zápase proti Švédom si niečo povieme, ale všetci vieme, že to nebolo ideálne. Zahodíme to za hlavu a zajtra opäť vyjde slnko. Od zajtra rána musíme byť pozitívne naladení, musíme si veriť. Ak by sme si neverili, tak nemáme šancu triumfovať.“

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Slovenská hokejová reprezentácia