Po slamkách a príboroch chystá EÚ nový zákaz. Dotkne sa každodennej veci

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 21. 5. 2024
Európska únia sa pripravuje na významný krok v boji proti plastovému odpadu. Od roku 2030 plánuje zakázať miniobaly, v ktorých sa predávajú kečupy, majonézy, šampóny a ďalšie produkty. Toto opatrenie má za cieľ výrazne znížiť množstvo plastového odpadu, najmä v sektore hotelierstva, reštaurácií a rýchleho občerstvenia.
Po slamkách a príboroch chystá EÚ nový zákaz. Dotkne sa každodennej veci

Zdroj: Archív Canva

Európska únia sa pripravuje na nový krok v boji proti plastovému odpadu – od roku 2030 plánuje zakázať miniobaly, v ktorých sa predávajú kečupy, majonézy, šampóny a ďalšie produkty, uvádza CNN Prima News.

Cieľom tohto opatrenia je výrazne znížiť množstvo plastového odpadu, ktoré vzniká najmä v sektore hotelierstva, reštaurácií a rýchleho občerstvenia. Tieto podniky budú musieť hľadať alternatívne obaly. Hoci návrh má podporu environmentálnych aktivistov, stretol sa aj s kritikou kvôli možným zvýšeným nákladom pre podnikateľov a spotrebiteľov. O tomto nariadení budú čoskoro hlasovať europoslanci, a jeho schválenie by mohlo priniesť významný pokrok v oblasti ochrany životného prostredia v Európe.

Jednorazové plasty majú postupne úplne zmiznúť

Tento návrh je súčasťou širšej stratégie EÚ na boj proti plastovému odpadu. Už v minulosti boli zavedené opatrenia na obmedzenie jednorazových plastov, ako sú plastové tašky, slamky a príbor. Nové nariadenie by teda pokračovalo v tomto trende, pričom by sa zameralo na bežné miniobaly, ktoré sú častým zdrojom znečistenia. Podniky budú musieť prejsť na ekologickejšie alternatívy, ako sú napríklad obaly z recyklovateľných materiálov alebo opakovane použiteľné obaly. Toto opatrenie by malo zároveň motivovať k výskumu a vývoju nových, udržateľnejších obalových riešení.

Ekonomický dopad tejto zmeny môže byť značný. Predovšetkým malé podniky a reštaurácie by mohli čeliť zvýšeným nákladom na balenie, čo by sa mohlo preniesť aj na spotrebiteľov vo forme vyšších cien. Na druhej strane, dlhodobé environmentálne prínosy by mohli prevážiť tieto krátkodobé ekonomické výzvy, pričom by sa znížilo znečistenie prírodných ekosystémov plastovým odpadom.

Tento návrh je len jedným z mnohých krokov, ktoré Európska únia plánuje v rámci svojho záväzku k udržateľnému rozvoju a ochrane životného prostredia. Ak bude schválený, mohol by slúžiť ako vzor pre ďalšie regióny a krajiny po celom svete, ktoré sa snažia riešiť problém plastového odpadu. Europoslanci budú o tomto návrhu hlasovať v najbližších mesiacoch a jeho schválenie by mohlo znamenať začiatok novej éry v oblasti obalového priemyslu v Európe.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Účet s bonusom až do 60 €

Chcem bonus

Založte si Účet pre zelenší svet online – kvôli prírode aj pre seba! Na 12 mesiacov zadarmo a s podporou enviroprojektov.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

ekológia, európska únia

Toto ste už čítali?

Štát chystá veľké zmeny s EČV: Jednorazové „papierové“ tabuľky uľavia majiteľom

3. 6. 2024 | Redakcia

Štát chystá veľké zmeny s EČV: Jednorazové „papierové“ tabuľky uľavia majiteľom

V pripomienkovom konaní je novela zákona o cestnej premávke. Tá by mala zmeniť viacero pravidiel, no najvýraznejšou zmenou je zavedenie jednorazových „papierových“ tabuliek s evidenčným... celý článok

Bič na škrtičov radiátorov nevyšiel, pravidlá vyúčtovania za teplo sa budú meniť

3. 6. 2024 | Ivana Sladkovská

Bič na škrtičov radiátorov nevyšiel, pravidlá vyúčtovania za teplo sa budú meniť

Slováci v týchto dňoch dostávajú vyúčtovanie za energie a mnohých prekvapili vysoké nedoplatky za kúrenie. A to aj napriek tomu, že zima bola mierna. Paradoxne, najviac musia doplatiť... celý článok

Na čo slúži servisný poplatok donáškových služieb

2. 6. 2024 | Pavla Adamcová

Na čo slúži servisný poplatok donáškových služieb

Poplatky za obsluhu pri objednávaní jedla online vyvolali búrlivú diskusiu na sociálnych sieťach. Zákazníci sú znepokojení dodatočnými nákladmi, ktoré si spoločnosti Wolt a Foodora... celý článok

Váš konkurent v podnikaní na sociálnych sieťach zavádza. Ako sa proti tomu brániť?

30. 5. 2024 | Barbora Magočová

Váš konkurent v podnikaní na sociálnych sieťach zavádza. Ako sa proti tomu brániť?

Predávate kvalitný tovar alebo ponúkate prvotriedne služby? To je už dnes pre úspech na trhu málo. Boj o zákazníka prebieha aj na Facebooku či na Instagrame. Aké kroky môžete podniknúť,... celý článok

Slováci stávkujú ako o život, vlani prestávkovali 26 trinástych dôchodkov pre celé Slovensko

28. 5. 2024 | Redakcia

Slováci stávkujú ako o život, vlani prestávkovali 26 trinástych dôchodkov pre celé Slovensko

Na Slovensku boli automaty a lotérie obľúbené vždy, no po pandémii sa vyrojili aj online stávky a všetko sa zmenilo. V roku 2023 Slováci vložili do stávok rekordnú sumu, ktorá by zaplatila... celý článok