Americký dolár je v utorok bez väčších zmien. Investori stále predpokladajú, že americká centrálna banka začne do konca roka znižovať základnú úrokovú sadzbu. Prudko však posilňuje druhá najväčšia kryptomena ether, ktorá prekonala svoje dvojmesačné maximum 3 730 dolárov. K doterajšiemu maximu sa blíži bitcoin.

Okolo 17:00 SELČ bol dolárový index, ktorý vyjadruje hodnotu dolára ku košu šiestich hlavných svetových mien, bez zmeny na 104,57 bodu. Takmer bez pohybu bol aj eurodolárový menový pár, keď euro si k doláru pridávalo 0,01 percenta na 1,0858 dolára. Investori čakajú na štvrtkové údaje Európskej centrálnej banky o vývoji miezd a na index nákupných manažérov (PMI) v eurozóne. Tie by mohli poskytnúť ďalšie informácie o menovom cykle v eurozóne.

V kalendári ekonomických údajov v Spojených štátoch nie je tento týždeň príliš veľa údajov, ktoré by určili smer dolára. Pozornosť investorov sa preto obracia k výrokom zástupcov Fedu, keďže niektorí z nich v pondelok vyzvali na pokračovanie opatrnej politiky, a to aj po tom, ako údaje z minulého týždňa ukázali aprílové zmiernenie tlakov na rast spotrebiteľských cien.

Ether podľa špecializovaného serveru CoinDesk si v rovnakom čase pridáva zhruba 22 percent na 3 784 dolárov. Už v pondelok posilnil o takmer 14 percent, čo bol jeho najväčší jednodňový zisk od novembra 2022. Etheru a ostatným kryptomenám pomohli údaje o jadrovej inflácii z minulého týždňa, ktoré „zvýšili ochotu k riziku a samozrejme vrátili do hry zníženie sadzieb,“ uviedol analytik Tony Sycamore zo spoločnosti IG. Samotný ether potom ťaží ešte z náznakov, že by americká Komisia pre cenné papiere (SEC) mohla povoliť fondy na spotový ether.

Ďalšie dôležité správy

Ilustračná fotografia.
Neprehliadnite

Americký regulátor žiada burzy, aby dopracovali žiadosti o fondy na spotový ether