O poskytnutí financií na podporu umenia bude po novom rozhodovať rada fondu. Väčšinu z nej bude menovať Šimkovičová

21.5.2024 17:21 , Aktualizované: 21.5.2024 20:14

O poskytnutí peňazí z Fondu na podporu umenia (FPU) bude po novom rozhodovať rada fondu. Prihliadať bude na stanovisko odbornej komisie, ktorá bude poradným orgánom rady, no stanovisko nebude pre radu záväzné.

Fond na podporu umenia
Facebook/Fond na podporu umenia

Vyplýva to z novely zákona o Fonde na podporu umenia, ktorú v utorok schválili poslanci Národnej rady (NR) SR.

Počet členov rady sa zvýši z deväť na 13. Siedmich bude menovať priamo minister kultúry, jedného bude menovať minister na návrh starostov obcí, primátorov miest a predsedov samosprávnych krajov. Princíp menovania zvyšných členov komisie zostáva zachovaný podľa platného znenia zákona.

Rozsah účelov fondu

Rozšíri sa tiež rozsah účelov, na ktoré fond poskytuje financie, a to na podporu obnovy, modernizácie a infraštruktúry kultúrnych objektov a podporu tradičnej ľudovej kultúry.

Po novom sa tiež zvýši príspevok zo štátneho rozpočtu do fondu a zvýši sa tiež percentuálny podiel z určených príjmov fondu na vlastnú prevádzku fondu. Zvýšený bude aj podiel z príspevku štátu, ktorý môže byť použitý na priority určené ministerstvom kultúry.

Z novely tiež vyplýva, že po novom bude mať dozorná komisia FPU päť členov. Dvoch členov bude voliť a odvolávať rada v tajnom hlasovaní. Troch členov dozornej komisie bude vymenúvať a odvolávať minister kultúry, z toho jedného na návrh ministra financií.

Novela má byť účinná od 1. júna.

Opozičné Progresívne Slovensko odmietlo schválené zmeny. "Napriek tomu, že s týmto zákonom prakticky nikto nesúhlasí, odhlasovala dnes koalícia novelu, ktorá znamená likvidáciu verejnoprávnej podstaty fondu a jeho ovládnutie ministerkou kultúry. To, čo sme celé roky budovali, dnes koalícia šmahom ruky zničila," uviedla v stanovisku hnutia podpredsedníčka parlamentného výboru pre kultúru a médiá Zora Jaurová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok