Denník N

Bežní investori stále robia tú istú chybu, vyberajú peniaze, keď trhy padajú, hovorí šéf Partners Investments (+ podcast)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Ľudia na Slovensku nezačali viac investovať a stále držia veľmi veľa peňazí na svojich účtoch v bankách. Je to aj o finančnej gramotnosti, aj naša skúsenosť hovorí, že keď niečomu nerozumiete, tak to nekúpite, hovorí generálny riaditeľ Partners Investments Maroš Ovčarik.

Bežný človek sa podľa neho často správa opačne, ako by mal, aby dosiahol pri investovaní lepšie výsledky. Investuje najmä vtedy, keď trhy rastú. Keď padajú, peniaze z investície vyberá, lebo sa zľakne.

„Priemerný retailový investor dokáže na finančnom trhu zarobiť v priemere 2,3 percenta, ale akciový index dokáže za to isté obdobie zarobiť aj 8 percent,“ hovorí Ovčarik.

Ďalší problém je ten, že veľa ľudí naletí podvodnej ponuke na investovanie. Ovčarik vraví, že podľa ich prieskumu sa s takou ponukou stretol každý štvrtý klient a niektorí aj o peniaze prišli. Preto radí si hneď na začiatku preveriť, či firma má na svoje podnikanie licenciu od centrálnej banky.

V rozhovore ďalej vraví:

  • o aký typ investície majú záujem menej skúsení investori;
  • prečo sú podľa neho zaujímavé investície do realít;
  • kedy začnú banky znižovať úroky na hypotéky;
  • či mladým odporúča sporenie v druhom pilieri.

Aký je záujem ľudí o investovanie, keď to porovnáme s minulým rokom? 

Očakával som, že po tom, čo sme vlani mali niekoľko mesiacov 10-percentnú infláciu, si väčšia časť ľudí uvedomí, že investovanie je spôsob, ako ochrániť peniaze. Ale

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

eNkonomika podcast

  • Podcast eNkonomika pripravuje Denník E, prístupný je exkluzívne v predplatiteľskej aplikácii a na webe Denníka N
  • Zapnite si odber témy Enkonomika, emailom a notifikáciou na mobil budete dostávať informácie o nových vydaniach
  • Vyskúšajte aj ďalšie podcasty denníka N

Investovanie a úvery

Rozhovory

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie