Novým vlastníkom 100-percentného podielu v spoločnosti Webglobe sa stáva group.one, ktorá patrí k najznámejším spoločnostiam ponúkajúcim cloudové a hostingové služby v Európe. Od roku 2022 za ňou stojí multimiliardový britský private equity fond Cinven a jeden z najväčších penzijných fondov na svete Ontario Teachers' Pension Plan.

Zrýchlenie rastu

Firma sídli vo Švédsku a kanceláriami v 18 krajinách sa stará o viac ako dva milióny zákazníkov, prevažne malých a stredných podnikov. Spoločnosť poskytuje digitálne riešenia, ako je Software as a Service (SaaS) a hosting. Spoločnosť vo finančnom roku končiacom sa 30. septembra 2023 výrazne zvýšila svoje tržby na viac ako 300 miliónov eur. Firmu aj po predaji povedie súčasný CEO Giacomo Tognoni.

„Región strednej a východnej Európy ponúka obrovský potenciál na poskytovanie digitálnych riešení malým podnikom. Táto strategická akvizícia je v súlade s našimi rastovými ambíciami. Vďaka silnej pozícii spoločnosti Webglobe v regióne a talentovanému tímu vednému Giacomom sme presvedčení o našej schopnosti urýchliť rast a inovácie v tomto dynamickom regióne,“ uviedol Daniel Hagemeier, generálny riaditeľ group.one.

Webglobe bol založený v roku 1999 Igorom Strečkom a Jurajom Hantákom. Odvtedy sa stal lídrom na stredoeurópskom webhostingovom trhu. Postupne rástol vďaka desiatkam akvizícií a integrácii viacerých stredoeurópskych webhostingových hráčov. Dnes spravuje takmer 300-tisíc registrovaných domén patriacich 150-tisíc klientom a registruje približne 10 percent národných domén na Slovensku, v Česku a Srbsku.

„Group.one bude stavať na pevných základoch, ktoré vybudoval Igor a tím vo Webglobe. Tešíme sa, že spoločné úsilie nám pomohlo prilákať strategického partnera ako je group.one, ktorý si vybral Webglobe ako platformu na ďalšiu expanziu v regióne strednej a východnej Európy,” uviedol Martin Fedor, zakladateľ a managing partner Sandberg Capital.

Predaná je aj jednotka

Podľa investičného manažéra Sandberg Capital Jakuba Krajčoviča sa súčasný CEO G. Tognoni pripojí ku group.one a bude sa naďalej sústreďovať na prinášanie inovácií a kvalitných služieb pre zákazníkov Webglobe. „Toto partnerstvo je dôležité nielen pre lokálne podnikateľské prostredie, ale aj pre digitalizáciu stredoeurópskeho regiónu,“ doplnil J. Krajčovič, ktorý spravoval investíciu do Webglobe a viedol transakciu.

Cieľom I. Strečka je ďalej budovať úspešné podnikateľské projekty a investovať do začínajúcich firiem, pre ktoré je zháňanie kapitálu náročnejšie. „Spolu s investičným fondom Sandberg Capital sme od roku 2019 vybudovali jedného z vedúcich webhostingových poskytovateľov v strednej a východnej Európe. Našou prioritou bolo odovzdať Webglove do rúk partnera, pod ktorým bude značka ďalej rásť,“ povedal I. Strečko.

Dokončenie transakcie podlieha povoleniu zahraničnej investície od Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky, Ministerstva hospodárstva Českej republiky, ako aj súhlasu protimonopolného úradu v Srbsku.

Slovenskou jednotkou v oblasti webhostingu je spoločnosť Websupport, ktorú v roku 2002 spoluzakladal podnikateľ a dnes aj politik Michal Truban. V roku 2015 vystriedal M. Trubana na pozícii generálneho riaditeľa Ján Cifra, ktorý sa v roku 2022 rozhodol zachrániť s problémami bojujúceho e-commerce hráča Dedoles, a na pozícii generálneho riaditeľa vystriedal zakladateľa Jaroslava Chrapka.

M. Truban sa v roku 2019 rozhodol Websupport predať a spolu s ním svoje podiely predali aj spoluvlastníci spoločnosti Pavel Stano a Ivan Štefunko. Firma sa stala členom Loopia Group, ktorá je škandinávskou jednotkou a patrí pod ňu aj česká trhová trojka Active24. Skupinu Loopia Group vlastní severská investičná spoločnosť Axcel.

Ďalšie dôležité správy

cloud a dáta
Neprehliadnite

Cloud sa zbavuje nálepky nebezpečného. Na kybernetickú ochranu má vplyv aj umelá inteligencia