Za posledných pár desiatok rokov dramaticky pokleslo množstvo rýb v riekach.ILUSTRAČNÉ FOTO: TASR/Lukáš Grinaj
StoryEditor

Odborník: Výrazne zaostávame v ochrane biodiverzity, stav riečnych ekosystémov je katastrofálny

21.05.2024, 13:57
Autor:
TASRTASR
  • Hlavnou témou tohtoročného Medzinárodného dňa biodiverzity je: "Buďte súčasťou plánu".
  • V súčasnosti má negatívny vplyv na biodiverzitu predovšetkým činnosť človeka.
  • Ak organizmy stratou biodiverzity vymrú, tak sa stratia aj možnosti využitia látok pri liečení ochorení.

Biodiverzita znamená rozmanitosť života, pričom podľa Tomáša Derku, vedúceho Katedry ekológie Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave, rozlišujeme rozmanitosť na rôznych úrovniach - od genetickej, cez rozmanitosť populácií, druhov, spoločenstiev, až po rozmanitosť ekosystémov.

image

Vraciame sa do minulého storočia, hovorí environmentálny geograf. V čom je Slovensko čiernou dierou Európy?

Má aj praktický význam

„Významov biodiverzity je viac, ale najpodstatnejšie sú, že zabezpečuje stabilitu ekosystémov, dáva selekcii možnosť v procese evolúcie vybrať varianty najlepšie adaptované na aktuálne podmienky. Bez rozmanitosti nie je z čoho vyberať, schopnosť adaptácie je výrazne znížená, čo môže viesť k vymieraniu,“ uviedol Derka.

Biodiverzita má podľa neho aj praktický význam, keď napríklad z organizmov extrahujeme látky, využiteľné pri liečení chorôb. Ak však tieto organizmy stratou biodiverzity vymrú, tak sa stratia aj možnosti využitia týchto látok, o ktorých potenciáli podľa Derku nemusíme dnes ešte ani tušiť.

Hlavnou témou tohtoročného Medzinárodného dňa biodiverzity, známeho tiež ako Medzinárodný deň biologickej rozmanitosti je: "Buďte súčasťou plánu" (Be part of the Plan). Téma vyzýva všetky zainteresované strany na zastavenie straty biodiverzity implementáciou Globálneho rámca pre biodiverzitu Kchun-ming-Montreal (Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework), ktorý prijali na 15. zasadnutí konferencie zmluvných strán Dohovoru Organizácie Spojených národov (OSN) o biologickej diverzite (COP15) v Montreale v decembri 2022.

Medzinárodný deň biodiverzity od roku 2000 pripadá na 22. máj. Vyhlásila ho v roku 1993 OSN a je pripomienkou Dohovoru o biologickej diverzite, ktorého text prijali 22. mája 1992 v kenskej metropole Nairobi. Dohovor vstúpil do platnosti 29. decembra 1993, keď v sídle OSN uložili ratifikačné listiny v poradí 30. zmluvnej krajiny. Doteraz dohovor ratifikovalo takmer 200 krajín. Slovenská republika sa stala členskou krajinou dohovoru v roku 1994.

Medzinárodný deň biodiverzity sa od roku 1995 pripomínal 29. decembra, ale od roku 2000 pripadá na 22. máj - podľa dátumu prijatia textu dohovoru v Nairobi. Dohovor sa poníma ako praktický nástroj na realizáciu a podporu trvalo udržateľného rozvoja a na zachovanie biodiverzity. Okrem zachovania rastlinných a živočíšnych druhov, mikroorganizmov a ekosystémov sa zameriava aj na človeka, jeho potreby, bezpečné potraviny a možnosti prípravy nových liekov, ako i o pitnú vodu a zdravé ovzdušie.

Negatívne vplyvy

Podľa Derku na biologickú rozmanitosť mali negatívny vplyv z historického hľadiska rôzne kataklizmy, ktoré spôsobili päť známych masových vymieraní, vedúcich k masívnemu poklesu biodiverzity. V súčasnosti má negatívny vplyv na biodiverzitu predovšetkým činnosť človeka.

„V zásade platí, že najdôležitejšie sú veľkosť ľudskej populácie a spotreba zdrojov na hlavu a od toho sa odvíjajú ďalšie jednotlivosti od znečisťovania prostredia po ničenie biotopov. V súčasnosti je najhoršie práve ničenie, respektíve transformácia, prírodného prostredia na človekom manažované ekosystémy. Zvyšné oblasti pôvodnej prírody sú čím ďalej menšie a fragmentovanejšie, čo vedie k zrýchleniu poklesu biodiverzity,“ vysvetlil ekológ.

Slovenská republika podľa neho výrazne zaostáva v oblasti ochrany či zachovania biologickej rozmanitosti. „Ja sa zaoberám riečnymi ekosystémami a tam máme stav ekologickej katastrofy. Máme na to veľmi dobré dáta. Viac ako polovica dĺžky vodných tokov je v zlom ekologickom stave, všetky stredne veľké a veľké vodné toky sú na tom veľmi zle. Prejavuje sa to aj tak, že za posledných pár desiatok rokov nám napríklad dramaticky pokleslo množstvo rýb v riekach. Na súši to nie je o nič lepšie. Lesy sme väčšinou zmenili na plantáže na drevo, polia sú chemické púšte, pôda degraduje. Pre celú Európu platí, že divočinu máme zachovanú iba vo veľmi malých fragmentovaných územiach, zvyčajne vysoko v horách,“ zdôraznil Derka.  

Život na Zemi sa s dramatickými poklesmi biodiverzity vo svojej evolučnej histórii vždy dokázal podľa neho vyrovnať. Otázka však je, ako sa s poklesom biodiverzity dokáže vyrovnať ľudstvo. „Nevylučujem žiadnu z možností, od optimistických, že to zvládneme, až po katastrofické dystopické scenáre,“ uviedol Derka.

01 - Modified: 2024-04-16 09:43:46 - Feat.: 0 - Title: Koralové útesy po celom svete čelia vlne blednutia, zistili vedci 02 - Modified: 2024-03-30 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vraciame sa do minulého storočia, hovorí environmentálny geograf. V čom je Slovensko čiernou dierou Európy? 03 - Modified: 2024-03-17 08:12:24 - Feat.: 1 - Title: Drastický zásah do ochrany lesov. Exministri vidia výrub pre lykožrúta ako návrat do minulosti 04 - Modified: 2024-02-05 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Návrat skleníkov aj preferovanie miestnych rastlín: Toto sú záhradné trendy na rok 2024 05 - Modified: 2023-09-05 06:11:25 - Feat.: 1 - Title: Invázne druhy stoja globálnu ekonomiku miliardy dolárov, uvádza štúdia
01 - Modified: 2023-05-27 09:00:00 - Feat.: - Title: Situácia je omnoho horšia, ako sme si mysleli. Začalo sa šieste masové vymieranie druhov 02 - Modified: 2023-05-29 09:39:36 - Feat.: - Title: Marius Pedersen aktívne pristupuje k podpore biodiverzity. Na prevádzku v Pezinku umiestnil „hmyzie“ smetiarske auto 03 - Modified: 2023-03-03 07:00:00 - Feat.: - Title: Miliarde zvierat a rastlín hrozí vyhynutie. Strata biodiverzity výrazne ovplyvní život ľudstva na planéte Zem (podcast) 04 - Modified: 2022-12-26 12:24:12 - Feat.: - Title: Superpočítač predpovedá masové vymieranie rastlín a zvierat. Vyhynúť majú aj slony či koaly 05 - Modified: 2022-12-19 09:38:08 - Feat.: - Title: Na konferencii OSN bola prijatá historická dohoda o ochrane biodiverzity
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
21. máj 2024 15:42