Slovensko si požičalo ešte ďalšie finančné prostriedky. Ako ďalej informovala Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity, v pokračovaní aukcií štátnych bondov v nekonkurenčnej časti štát dopredal dlhopisy za 107 miliónov eur. K dispozícii pritom bola suma 127,4 milióna eur.

V aukcii v rámci konkurenčnej časti si Slovensko požičalo na finančnom trhu 650 miliónov eur. Dopyt pritom dosiahol 1,3 miliardy eur. Celkovo tak aukcie dosiahli sumu 757 miliónov eur.

Ako uvádza analytik 365.bank Tomáš Boháček, dopyt investorov naznačuje pretrvávajúci záujem finančných trhov o naše financovanie. „Výsledky aukcie hodnotíme pozitívne, hlavne čo sa týka dopytu investorov, ktorý bol dvojnásobný a naznačuje tak, že štát má stále priestor pre ďalšie finančné zdroje z trhu,“ povedal analytik. Výnosová prémia je síce podľa neho vyššia, no nevymyká sa historickým priemerom prirážok.

Najväčší záujem investori prejavili o 10-ročný slovenský dlhopis so splatnosťou v júni 2034. Objem predaja v konkurenčnej časti aukcie tu dosiahol 415 miliónov eur pri celkovom dopyte 762 miliónov eur. Priemerný ročný výnos dosiahol úroveň 3,7 percenta.

Ďalšie dôležité správy

Ilustračné foto.
Neprehliadnite

Dlhopisy sa vyplatí kúpiť teraz, keď sú úroky vysoké