AKTUÁLNE: Do Česka sa vrátil starý známy SMS podvod, ktorý od ľudí v tichosti ťahá peniaze. U nás môže udrieť čo nevidieť

Podvodníci neustále hľadajú spôsoby, ako získať prospech na úkor nič netušiacich ľudí. Niekedy sa ale vracajú ku starým podvodom, ktoré v minulosti dobre fungovali.

aktualna tema SMS
Zdroj: unsplash.com (Katka Pavlickova), úprava Vosveteit.sk

Online podvodníci sa neustále snažia nájsť nové spôsoby, ako sa obohatiť na úkor nič netušiacich ľudí. Bohužiaľ, častokrát sa im aj to podarí. Využívajú na to rôzne schémy, od podvodných e-mailov a falošných stránok, cez ktoré sa snažia vylákať od ľudí citlivé údaje, až po podvodné SMS správy.

Útočníci častokrát oprašujú staré podvody, ktorým sa v minulosti darilo. Na jeden takýto podvod upozorňuje aj server Seznamzpravy.cz, ktorý udrel u našich susedov, no je len otázkou času, kedy zavíta aj ku nám.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Pozor na nevyžiadané prémiové správy, nereagujte na ne

Web konkrétne upozorňuje na podvodne SMS správy, ktoré zaplavujú mobily používateľov. V tomto konkrétnom prípade ide o prémiové správy, ktoré strhávajú niekoľko € každý týždeň.

„Chcela som si načítať QR kód, ale pretože na mobil už dokonale nevidím, stalo sa mi, že som si kód načítala, dostala som sa do nejakej aplikácie a zrazu sa mi tam objavila rýchla esemeska na zadanie čísla. Ja som ju samozrejme v rýchlosti vyplnila, pretože som sa chcela dostať k výsledku toho QR kódu, ale nakoniec mi to bohužiaľ strhlo 99 korún,“ popisuje schému podvodu jedna z návštevníčok webu, ktorá sa nechala nachytať.

Stačí mala nepozornosť, aby ste prišli o peniaze

Jedným z riešení, keď sa stanete obeťou tohto podvodu, je, aby ste zablokovali prémiové služby priamo u operátora. Týmto krokom zabránite tomu, aby odišli z vášho účtu ďalšie platby.

„Stalo sa mi to tiež, že za neexistujúcu službu som zaplatil 2 X 99 Kč. Išiel som do O2 a oni mi iba odporučili zablokovať svoj telefón proti platbám SMS…“, opisuje jeden z čitateľov webu to, čo sa mu stalo. „Mám rovnakú skúsenosť. Pri sťahovaní QR kódu pre Tchibo sa mi tam namotali títo zlodeji a dalo to dosť práce, vrátane osobnej návštevy u operátora. Nakoniec mám zablokované všetky platby mobilom…“, doplňuje ďalší.

Ako ďalej približuje web, tak tieto prémiové správy prichádzajú z rôznych mobilných čísiel, ktoré ale na prvý pohľad vyzerajú ako lokálne mobilné čísla, čo dvíha vierohodnosť útoku. Samotný útok má pritom viacero podôb. Niekedy na SMS stačí odpísať, a v domnienke, že ste deaktivovali službu, alebo ju zamietli, tak si ju práve naopak aktivujete. V inom prípade vás odkaz v SMS správe presmeruje na podvodný web, ktorý od vás žiada vyplnenie mobilné čísla, aby ste sa dostali k obsahu, ku ktorému chcete, no ako to spravíte, tak sa prihlásite k odberu neexistujúcej služby.

Pozor na aplikácie, ktoré pristupujú k SMS správam

Nemenej časté sú ale aj podvody, kedy si používateľ stiahne do zariadenia škodlivú aplikáciu, ktorá vyžaduje oprávnenie na prístup k SMS správam a k schopnosti odosielať ich. V tomto prípade škodlivá aplikácia na pozadí prihlási používateľa k odberu rôznych prémiových služieb. Kým si to používateľ ale všimne, že mu odchádzajú platby z účtu, tak zväčša ich odíde aj niekoľko, no vtedy je už neskoro.

Ak sa rozhodnete bojovať s podvodníkmi, aby vám vrátili peniaze, tak v tomto prípade je potrebné sa obrátiť na agregátora služby s reklamáciou platieb, cez ktorú podvodníci lákajú ľudí, aby sa prihlásili k odberu služieb. No otázne je, či sa k svojim peniazom dostanete.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre