neprihlásený Pondelok, 3. júna 2024, dnes má meniny Karolína
ARM razantne vstupuje do PC iných ako Apple

Procesorová architektúra ARM aktuálne veľmi razantne vstupuje do segmentu osobných počítačov vďaka novým ARM procesorom Qualcommu, keď dnes uviedli viacero notebookov postavených na týchto procesoroch prakticky všetci najvýznamnejší výrobcovia notebookov. Notebooky boli predstavené naraz pri príležitosti akcie Microsoftu, ktorý uviedol svoju iniciatívu počítačov s Windows intenzívne podporujúcich funkčnosti postavené na metódach strojového učenia a umelej inteligencie.

Značky: ARMCPUnotebookyPC

DSL.sk, 20.5.2024


Procesorová architektúra ARM aktuálne veľmi razantne vstupuje do segmentu osobných počítačov vďaka novým ARM procesorom Qualcommu, keď dnes uviedli viacero notebookov postavených na týchto procesoroch všetci najvýznamnejší výrobcovia notebookov.

Nové Qualcomm CPU

Ako bolo už dlhšie známe, na trh v polovici roka prichádzajú notebooky postavené na nových ARM procesoroch od Qualcommu postavených na vlastných jadrách Qualcommu s označením Oryon vyvinutých odkúpenou spoločnosťou Nuvia.

Výkonnejšie modely procesorov majú označenie Snapdragon X Elite, menej výkonné modely Snapdragon X Plus.

Procesory okrem toho, že sú architektúry ARM, ako prvé dostupné procesory pre ľubovoľných výrobcov PC majú NPU akcelerátor pre umelú inteligenciu s výkonom v desiatkach teraops za sekundu, konkrétne 45 tops / s.

Copilot+ PC

Práve prítomnosť tohto NPU akcelerátora zrejme prispela k širokému použitiu nových procesorov všetkými významnými výrobcami hneď pri uvedení procesorov, keď zároveň tento akcelerátor umožňuje Microsoftu odštartovať novú iniciatívu Windows PC intenzívne využívajúcich AI. Notebooky boli predstavené dnes práve na akcii Microsoftu, na ktorej spoločnosť uviedla túto iniciatívu počítačov označených Copilot+ PC.

Tieto počítače sú počítačmi s Windows 11 a intenzívnou podporou AI funkčnosti. V blízkej budúcnosti budú takéto počítače postavené aj na x86 procesoroch Intelu a AMD, po tohtoročnom uvedení ich procesorov s výkonnými NPU. Zatiaľ sú všetky predstavené Copilot+ PC postavené ale na nových procesoroch Qualcommu.

Nové notebooky

Nové notebooky tejto platformy dnes predstavili všetci najväčší výrobcovia PC samozrejme okrem Apple, ktorá samozrejme nepoužíva Windows a zároveň používa vlastnú hardvérovú platformu.

Lenovo predstavilo dva notebooky Yoga Slim 7x a ThinkPad T14s Gen 6, HP dva notebooky OmniBook X AI PC a HP EliteBook Ultra G1q AI PC a tretí najväčší výrobca Dell päť notebookov s novými procesormi, XPS 13, Inspiron 14 Plus, Inspiron 14, Latitude 7455 a Latitude 5455.

Acer na novej platforme uvedie Swift 14 AI a Asus model Vivobook S 15.

Okrem tejto najväčšej päťky výrobcov predstavil notebook novej platformy aj Samsung, Galaxy Book4 Edge, a samozrejme aj Microsoft, ktorý uviedol nové generácie počítačov Surface Pro a Surface Laptop.

Zoznam predstavených modelov s niektorými bližšími informáciami je možné nájsť v oznámení Microsoftu.

ARM platforma tradične a tiež nové procesory vynikajú vysokou energetickou efektívnosťou. Predstavené notebooky podľa Microsoftu budú dosahovať maximálne až 22-hodinovú výdrž pri prehrávaní videa a 15-hodinovú výdrž pri browsovaní. Majú ale aj vysoký výkon a Microsoft napríklad uvádza o 58% vyšší multivláknový výkon oproti 15" MacBooku Air s procesorom M3 v benchmarku Cinebench 2024.

Medzi uvedenými notebookmi zatiaľ nebudú modely z kategórie lacnejších notebookov, podľa Microsoftu bude cena predstavených modelov začínať na 999 dolárov. Prvé budú dostupné 18. júna.

Presadenie ARM v PC

Architektúra ARM sa samozrejme v PC už nezanedbateľne presadila vďaka spoločnosti Apple, ktorá prešla na vlastné ARM procesory.

Prechod z x86 procesorov Intelu odštartovala uvedením prvých počítačov postavených na vlastnom ARM procesore Apple M1 na konci roka 2020, prechod už dokončila, svoje ARM procesory používa vo všetkých modeloch svojich PC, aktuálne používa tretiu generáciu procesorov Apple M3 a predstavila aj štvrtú generáciu Apple M4 zatiaľ používanú iba v iPade Pro.

Architektúra ARM v minulosti už vstúpila aj do PC ostatných významnejších výrobcov, v podobe notebookov od niektorých výrobcov postavených na predchádzajúcich procesoroch Qualcommu. Tieto notebooky sa ale nikdy výraznejšie nepresadili. Aktuálny razantný nástup novej Qualcomm platformy a jej využitie všetkými najvýznamnejšími výrobcami naznačuje, že v tomto prípade by už mohli byť tieto ARM notebooky úspešnejšie.

ARM sa samozrejme tiež používa v PC s ChromeOS, tieto počítače s limitovanou funkčnosťou operačného systému sú ale vlastnou kategóriou a nie sú plnohodnotným konkurentom plnohodnotných PC.

Linux

Nové notebooky sú samozrejme primárne notebookmi s Windows a absolútna väčšina bežných užívateľov ich bude využívať s týmto operačným systémom. Ako sme ale aktuálne upozornili, samotný Qualcomm deklaroval intenzívnu podporu aj pre využívanie Linuxu na notebookoch tejto platformy a pre časť užívateľov môže ísť o zaujímavé počítače aj pre využívanie niektorej z linuxových distribúcií.

Spoločnosť na dobrej podpore v Linuxe už pracuje, podporu viacerých komponentov dostala do oficiálneho linuxového jadra vo verziách 6.8 a 6.9 a podpora ďalších dôležitých má pribudnúť v jadre 6.10 a 6.11. Qualcomm zároveň nezabezpečuje len podporu svojich SoC a platformy v linuxovom jadre, pracuje aj na širšej podpore Linuxu na týchto zariadeniach.

Kým PC postavené na predchádzajúcich generáciách ARM platformy od Qualcommu sa širšie nepresadili a nie sú oficiálne podporované linuxovými distribúciami, v prípade novej platformy by to v prípade jej väčšieho presadenia mohlo byť inak a oficiálne by tieto PC distribúcie mohli začať podporovať. Samotný Qualcomm napríklad deklaroval ako jeden zo svojich cieľov zabezpečiť, aby boli pre novú platformu k dispozícii inštalátory minimálne pre distribúcie Ubuntu a Debian.


      Zdieľaj na Twitteri



Najnovšie články:

Sci-fi seriál 3 Body Problem bude mať ešte dve ďalšie série
Ďalší sľubovaný oblet Mesiaca spoločnosťou SpaceX zrušený
AMD predstavila nové Ryzeny 9000 pre desktopy, s veľkým nárastom výkonu
Vesmírny Boeing znovu neodštartoval, pre problémy počítača štartujúceho raketu
Samsung prišiel o dominanciu v skladateľných smartfónoch, predbehol ho Huawei


inzercia



Diskusia:
                               
 

To je pekne ze podporuju linux ale nikde som sa nedocital ci budu mat otvoreny zavadzac a ci si tam nainstalujem aky linux chcem alebo budem musiet vyuzivat iba to co predinstaluju oni a dufat ze to casom niekto obide. ;D
Odpovedať Známka: 5.4 Hodnotiť:
 

S tým dôrazne nesúhlasím, nakoľko určite ide o vyjadrenie na úrovni interpretácie motáku pána Kočnera žalobcami, takže som čo sa týka schvaľovania trestného činu priekazne z obliga.
Odpovedať Známka: -6.0 Hodnotiť:
 

niekde som čítal že bude použitý štandardný UEFI bootloader, takže podpora by mala byť rovnaká ako na x86 platforme

uvidíme aká bude realita
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

zavadzac je akoze bootloader? boha, to kto ma potrebu vymyslat taketo drbnute slovenske preklady...
Odpovedať Známka: -3.3 Hodnotiť:
 

treti krat sa uz ten windows on ARM musi konecne presadit!!!!
Odpovedať Známka: 8.5 Hodnotiť:
 

Priekazne po presadeni applom
Odpovedať Známka: 6.0 Hodnotiť:
 

Co znamena razantne vstupuje?

Sak arm je na Windowse tak 5 rokov pred Applom.


Odpovedať Známka: 3.3 Hodnotiť:
 

To znamená s tak masívnou promo kampaňou, že zahŕňa i článok s podnadpismi! na dsl.sk. Členovia Platinum Members Klubu s Premium subscription k tomu dokonca získavajú priekazne i opciu na HLAS BOŽÍ v maximálnej dĺžke ďeveď slov už pri predložení dvoch vernostných kupónov so zľavou 50%!!!
Odpovedať Známka: 3.3 Hodnotiť:
 

To je sice pekne, ze to ma mat vyssi vykon ako M3 od Apple, ale potom na to nainstaluju W11 a vykon je v prdeli. Proste, musia aj W11 poriadne odladit, aspon ako Apple.
Zena ma Air 15 s M3 a to je aj pre mna velmi zaujimavy stroj ako odporcu MacOS. Moje Lenovo Yoga 7 s i7 by som najradsej vyhodil, v kuse ide ventilator a thermal throttle.
Odpovedať Známka: 0.0 Hodnotiť:
 

za to ze si si kupil intel miesto ovela efektivnejsieho AMD si mozes len ty sam.

Co sa tyka w11 s ARM, ako to mozes vediet ako sa to sprava s tymito vykkonymi snapdragonmi ked to nieje este dostupne ? vestecka gula ?

Odpovedať Známka: -3.3 Hodnotiť:

Pridať komentár