Ilustračná foto: TASR - Ján Krošlák

Voľby by v máji vyhralo PS.

Voľby do Európskeho parlamentu (EP) by v máji vyhralo Progresívne Slovensko (PS) so ziskom 25,6 percenta hlasov. Druhá by skončila strana Smer-SD s podporou 17,6 percenta hlasov. Po nej by nasledovala strana Hlas-SD so ziskom 14,4 percenta hlasov. Vyplýva to z prieskumu agentúry AKO pre televíziu Joj 24.

Republiku, ktorá skončila v prieskume ako štvrtá najpreferovanejšia strana, by volilo 8,5 percenta voličov, KDH by získalo 7 percent, SaS 6,7 percenta a SNS 5,2 percenta hlasov. Pod piatimi percentami skončili Maďarská aliancia (3,7 percenta), Demokrati (3,4 percenta) i hnutie Slovensko, Za ľudí (2,7 percenta). Jedno percento hlasov by získali kandidujúce subjekty Zdravý rozum a ĽSNS. Zisk ostatných kandidujúcich strán by skončil pod jedným percentom.

V prípade uvedených výsledkov by sa 15 mandátov pre SR v EP rozdelilo nasledovne: PS by získalo štyri, Smer a Hlas po tri mandáty. Republika by získala dva mandáty. Po jednom svojom zástupcovi by sa podarilo dostať do EP aj KDH, SaS a SNS. Zber dát sa uskutočnil 7 až 14. mája na vzorke 1000 respondentov. Prieskum realizovali telefonicky. Voľby do EP sa budú na Slovensku konať v sobotu 8. júna. Slováci budú voliť 15 europoslancov na päťročné volebné obdobie.

Uložiť článok

Najnovšie články