Denník N

Newsfilter: Koalícia si všimla nenávisť na internete. Konečne

Facebook tvrdí, že netoleruje útoky na konkrétne osoby. O takýchto komentároch však admini rozhodli, že pravidlá neporušujú.
Facebook tvrdí, že netoleruje útoky na konkrétne osoby. O takýchto komentároch však admini rozhodli, že pravidlá neporušujú.

1. Polícia sľubuje vyšetrovať. 2. Smer ďalej nenávidí. 3. Koalícia pokračuje vo svojich plánoch.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

csobnadacia.pngVaše nápady na digitálne riešenia podporí Digitálny Smart grant od ČSOB nadácie


Správy vybrala a komentovala Monika Tódová 

 

1. Polícia sa chce sústrediť na nenávisť na internete. Konečne

Šiesty deň po atentáte na premiéra Roberta Fica je jeho stav podľa stanoviska nemocnice stabilizovaný, klinicky sa zlepšuje, komunikuje a jeho zápalové parametre pomaly klesajú.

Kým klinický stav pacienta Fica sa zlepšuje, o samotnej krajine, ktorá bola útokom na neho zasiahnutá tiež, sa to zatiaľ povedať nedá.

Lebo krajina nie je v rukách lekárov, ale nanešťastie politikov. Ich schopnosť „liečiť” zatiaľ nevidno. Hoci sa od zvolených reprezentantov ľudí očakáva, že urobia všetko pre to, aby sa atmosféra upokojila, viacerí ju ešte viac vyhrocujú, čím vyvolávajú nenávisť.

Výsledok vidno na komentároch na sociálnych sieťach, vyhrážky dostávajú aj viacerí politici a iné verejne činné osoby. SaS napríklad oznámila, že jej predstaviteľom chodia nenávistné listy aj domov, medzinárodne hľadaný extrémista dokonca zverejnil fotografiu dieťaťa údajného administrátora satirickej stránky.

Ako-tak dobrou správou je, že funkcionári bezpečnostných zložiek v nedeľu oznámili, že sa chcú na nenávisť a vyhrážanie zamerať. Konečne.

Zo skúseností médií môžeme povedať, že doteraz polícia a prokuratúra k takémuto správaniu hlavne na sociálnych sieťach pristupovala vlažne. Nielen posledný polrok, ale aj roky predtým.

Buď samotné nenávistné prejavy vyhodnotili tak, že nejde o trestný čin a je to len priestupok, alebo ani to. Takisto často nevenovali väčšiu pozornosť tomu, aby páchateľa vypátrali. Ak páchateľ použil akékoľvek krytie, napríklad anonymný profil, vyšetrovanie takmer vždy skončilo bez výsledku.

Všeobecne sa dané prejavy nebrali ako spoločensky nebezpečné a vysvetľovalo sa to frustráciou, ktorá je vraj len na internete, a hovorilo sa, že v reálnom svete to tak ľudia nemyslia.

Tomu je podľa vyhlásení ministra obrany Roberta Kaliňáka a ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka koniec.

Minister vnútra povedal, že „hrdinom za klávesnicou” chce odkázať, že stačilo, nikto ich viac neochráni, a ak sa to do stredy bralo len ako zvrátený folklór, tak to skončilo.

Odpoveďou na nenávisť nemôže byť podľa Šutaja Eštoka len ďalšia nenávisť. „Potom sme v nekonečnej špirále a to nikam nepovedie.”

Polícia bude podľa ministra každú jednu hrozbu a každé šírenie nenávisti posudzovať tak, ako keby sa stali v reálnom svete. Všetkých vyzval, aby s tým prestali.

Robert Kaliňák povedal, že vláda pripraví aj zmeny zákonov, hovorí o trestaní verbálnych útokov. Neobmedzená sloboda slova podľa Kaliňáka zrejme nie je dobrý nápad, pretože „potrebujeme zachrániť demokraciu na Slovensku a pokojný a šťastný život, na ktorý sme si zvykli”.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Eurovoľby 2024

Hlas

Newsfilter

  • Newsfilter Denníka N vyberá každý večer 10 udalostí dňa. Tri najdôležitejšie vysvetľuje v dlhších bodoch, zvyšné jednou vetou. Pridáva odkazy na zaujímavé články, citát dňa, najnovšieho Shootyho a na záver Posledné slovo Braňa Bezáka
  • Píšu ho editori a editorky Denníka N Roman Pataj, Juraj Javorský, Tomáš Gális, Filip Obradovič, Jana Shemesh a Monika Tódová
  • Nové vydania zverejňujeme na webe každý pracovný deň do 20:00, v nedeľu navyše vychádza súhrnný Týždenný newsfilter. Súčasne so zverejnením na webe posielame Newsfilter aj ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Vždy nasledujúce ráno do 6:00 garantujeme zverejnenie audioverzie v predplatiteľskej aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty

Smer

Komentáre

Teraz najčítanejšie