pred týždňom

Rôznorodé pohyby na burze: Akcie JPMorgan Chase a Nvidia rastú, zatiaľ čo Li Auto a Ryanair ADR klesajú

Shutterstock_1697986822

V úvode týždňa americkí investori s opatrnosťou očakávali makroekonomické správy. Hlavné indexy sa držali stabilne, pričom v Ázii väčšina akcií rástla v dôsledku stimulačných opatrení v Číne. Na burzách sme videli rôznorodé pohyby, kde niektoré spoločnosti stúpali a iné klesali. Ceny ropy zostali nezmenené, zatiaľ čo sa  ceny zlata pohybovali v rekordných maximách.

Absolútna správa

Na začiatku týždňa americkí investori prejavili opatrnosť pred zverejnením údajov o predaji domov a objednávkach tovarov dlhodobej spotreby. Hlavný index S&P 500 sa otvoril na podobnej úrovni ako v piatok, 5 305,35 bodov. Podobne stabilne začal aj NASDAQ Composite na úrovni 16 708,50 bodov, zatiaľ čo Dow Jones Industrial Average zaznamenal pokles o 0,19 % na 39 989,76 bodov. V Ázii väčšina akcií vzrástla, pričom čínska centrálna banka ponechala úrokové sadzby nezmenené a úrady oznámili stimulačné opatrenia v sektore nehnuteľností. Index Shanghai Composite vzrástol o 0,50 % na 3 171,99 bodov. Japonský index Nikkei 225 zaznamenal nárast o 0,85 % a uzavrel sa na úrovni 39 069,68 bodov. Európsky index Euro Stoxx 50, zahŕňajúci 50 najväčších a najlikvidnejších akciových spoločností z Európy, sa o 15:30 SELČ zvýšil o 0,22 % na hodnotu 5 071,51 bodov.

Na burze cenných papierov sme začiatkom týždňa mohli zachytiť rôzne pohyby, keď akcie JPMorgan Chase vzrástli o 0,7 % po zvýšení prognóz čistého úrokového príjmu na 91 miliárd USD. Nvidia evidovala nárast o 1,4 % pred očakávanými štvrťročnými ziskami, kým Johnson Controls si pripísal 6,2 % po tom, čo Elliott Investment Management získal podiel v hodnote viac ako 1 miliardy USD. Opačný scenár sa odohral v prípade spoločnosti Li Auto, ktorej akcie klesli o 4,6 % po zverejnení prognózy tržieb a dodávok.  Ryanair ADR taktiež klesli, konkrétne o 0,5 %, kvôli pomalšiemu rastu cien leteniek. Miernu korekciu smerom nadol sme mohli vidieť aj pri akciách Target, ktoré sa znížili o 0,1 % po oznámení nižších cien približne 5 000 položiek. Ceny ropy sa udržali stabilné po nedávnych politických udalostiach v hlavných krajinách producentov, vrátane nehody vrtuľníka, v ktorej zomrel iránsky prezident Ebrahim Raisi, a tiež kvôli zdravotným problémom saudského kráľa. Cena ropy Brent poklesla na 83,63 USD za barel, zatiaľ čo júnový kontrakt WTI klesol na 79,63 USD za barel. Súčasne s geopolitickým napätím dosiahli ceny zlata historické maximá, pričom spotové zlato stúplo na 2 440,56 USD za uncu a futures na zlato dosiahli 2 444,55 USD za uncu. V kryptomenách sa cena Bitcoinu držala okolo úrovne 67 000 USD, zatiaľ čo Ethereum sa dostalo na 3 088 USD.

Makro analýza a správy z ekonomiky:

Amerika: Výnosy amerických štátnych dlhopisov zostali v pondelok stabilné pred očakávanou publikáciou makroekonomických údajov, keď výnos 10-ročnej pokladnice dosiahol 4,416 % a výnos 2-ročnej pokladnice sa zvýšil na 4,818 %.

Ázia: Čínske úrady sa v boji proti problémom v sektore nehnuteľností rozhodli prisľúbiť 300 miliárd jüanov na pôžičky štátnym podnikom na nákup nepredaných bytov. Okrem toho komerčné banky poskytli 935 miliárd jüanov na dokončenie výstavby bytov, ktoré boli vopred predané.

Európa: V prvom štvrťroku sa vo Francúzsku miera nezamestnanosti udržala na úrovni 7,5 %, pričom nezamestnanosť medzi mladými vzrástla o 0,6 % na 18,1 %. V Rakúsku inflácia spotrebiteľských cien klesla na 3,5 % v apríli, na najnižšiu úroveň za viac ako dva a pol roka, kvôli nižším cenám plynu a dovolenkovým balíkom. Inflácia v eurozóne zostala v apríli stabilná na 2,4 %, rovnako ako v marci, podľa informácií Eurostatu.

Prečítané: 257x

Novinky
Správy a analýzy
Zdielať tento článok na Twitter Linkedin Facebook
Comments
Shutterstock_2398913073
pred 2 dňami

Dopad právnych problémov a ekonomických údajov na akciový trh

Shutterstock_ no mnyman
pred 3 dňami

Vplyv výsledkov spoločností Foot Locker, UiPath a Salesforce na kapitálovom trhu

Shutterstock_1947919489
pred 4 dňami

Zvýšené výnosy dlhopisov spôsobili pokles naprieč globálnymi indexmi

Shutterstock_no mny
pred 5 dňami

Akcie spoločnosti Alibaba Health Information Technology sa posilnili v dôsledku zvýšených ziskov

Sledujte nás na sociálnych sieťach

Upozornenie na riziká: Obchodovanie s menami a s nástrojom „Contracts for Difference“ (CFD) je značne špekulatívne a vyznačuje sa významným rizikom straty. Toto obchodovanie nie je vhodné pre všetkých investorov. Pred zahájením obchodovania sa preto uistite, že týmto rizikám plne rozumiete.