Psy vedia viac

Mozog domácich psov vykazoval známky prekvapenia, keď im ukázali nečakanú hračku, čo naznačuje, že si vytvárajú mentálne koncepty predmetov.

Foto Grzegorz Eliasiewicz

Neurologička a etologička Marianna Borosová z Univerzity Loránda Eötvösa v Budapešti a jej kolegovia zhromaždili 27 domácich psov rôznych plemien a požiadali ich majiteľov, aby priniesli do laboratória päť známych hračiek. Psy dostali na hlavy elektródy monitorujúce ich mozgovú aktivitu a počúvali nahrávky svojich majiteľov, ktorí menovali rôzne predmety, napríklad: Pozri, lopta!
Majiteľ bol počas experimentu za stenou s elektronickým oknom, ktoré sa mohlo okamžite meniť z nepriehľadného na priehľadné. Hneď po prehratí zvuku sa v okne objavil majiteľ, ktorý držal hračku. Psy počúvali a sledovali okno. Po prekvapení, keď uvideli neočakávaný predmet – napríklad lano namiesto lopty –, zachytila elektróda silnejší signál, než je obvyklé. Tento signál prekvapenia majú aj ľudia. Nazýva sa efekt N400 a v mozgu sa objavuje tesne po tom, ako sa stane niečo neočakávané. Doteraz však neexistovali dôkazy o podobnom signáli pri psoch. Signál bol pritom obzvlášť silný pri nezhode zahŕňajúcej slová, ktoré psy údajne veľmi dobre poznali. To naznačuje, že ide skutočne o poznanie a pochopenie slova, hovorí M. Borosová.

Zo stránky ScienceNews spracovala BP

Tento článok si môžete prečítať v časopise Quark 5/2024. Ak ešte nie ste našou predplatiteľkou/naším predplatiteľom a chcete mať prístup k exkluzívnemu obsahu, objednajte si predplatné podľa vášho výberu tu.