Viete, koľko zarábajú lekári v Nemecku? Výška ich platov by vás mohla prekvapiť

Lekári sú nenahraditeľnou súčasťou našej spoločnosti. Majú veľkú zodpovednosť a pracujú v širokej škále oblastí. Koľko však zarábajú lekári v Nemecku?

Či už v súkromnej praxi, na klinike alebo na pohotovosti: lekári zohrávajú rozhodujúcu úlohu pri diagnostike a liečbe chorôb, ako aj pri poskytovaní pomoci, píše magazín Fenix ​​​​.

Okrem toho svojim pacientom radia v oblasti zdravotnej starostlivosti a zavádzajú preventívne opatrenia na prevenciu chorôb. Lekári okrem priamej starostlivosti o pacientov vykonávajú organizačné a administratívne úkony, vypisujú správy a odborné posudky o priebehu liečby.

V medicínskom výskume a vo farmaceutickom priemysle sa podieľajú aj na klinických štúdiách či práci v oblastiach humánnej farmakológie a bezpečnosti liekov.

Platové rozdiely podľa federálnych štátov

Napriek viacerým povinnostiam lekára sa priemerný plat lekára v jednotlivých spolkových krajinách výrazne líši.

Podľa portálu na porovnanie platov je celoštátny priemer platu lekára 7 065 eur.

– Bádensko-Württembersko: 7 648 eur

– Bavorsko: 7 424 eur

– Berlín: 6 698 eur

– Brandenbursko: 5 656 eur

– Brémy: 6 821 eur

– Hamburg: 7 500 eur

– Hesensko: 7 646 eur

– Meklenbursko-Predné Pomoransko: 5447 eur

– Dolné Sasko: 6 519 eur

– Severné Porýnie-Vestfálsko: 7 168 eur

– Falačko-Poranje: 6 956 eur

– Sársko: 6 763 eur

– Sasko: 5 721 eur

– Sasko-Anhaltsko: 5 628 eur

– Šlezvicko-Holštajnsko: 6 262 eur

– Durínsko: 5 778 eur

Platový rozdiel môže byť veľký a závisí od špecializácie, ako aj od zdravotníckeho zariadenia.

V lekárskom povolaní sa cení najmä prax a samostatne zárobkovo činní lekári môžu niekedy zarobiť výrazne viac ako ich kolegovia, ktorí sú zamestnaní napríklad v nemocnici.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

 
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy