BMG Invest: Príbeh najväčšieho podvodu na Slovákoch. Ľudia prišli o peniaze i životy

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 20. 5. 2024
Jozef Majský, muž, ktorý sa stal symbolom podvodov a finančných škandálov na Slovensku, zomrel vo veku 78 rokov. Mnohí si ho pamätajú ako človeka, ktorý tuneloval nebankovky a obral tisíce Slovákov o úspory. Ako sa z obyčajného učiteľa stal jedným z najbohatších ľudí v krajine a čo všetko stálo za jeho pádom?
BMG Invest: Príbeh najväčšieho podvodu na Slovákoch. Ľudia prišli o peniaze i životy

Zdroj: Archív Canva

V nedeľu 19. mája obletela Slovensko správa o úmrtí Jozefa Majského. Mladšie ročníky ani netušia, že toto je človek, ktorý možno obral o úspory aj ich rodičov či prarodičov. Majský bol totiž prvým oligarchom a najmä obrovským podvodníkom. Bol súčasťou nebankoviek, ktoré ošklbali Slovákov o (vprepočte) stovky miliónov eur. Ešte aj jeho meno bolo klamstvom, Majský sa pôvodne nevolal Majský.

Pán Marhuľa

Hoci jeho meno poznáme najmä z káuz BMG Invest a Horizont, Majský nestál pri ich zrode. „Iba“ ich podľa obvinení tuneloval. Povestné „red flags“ v štýle jeho podnikania mohli ľudia jasne vidieť už predtým. Aktuality.sk pripomínajú, že ešte za socializmu bol Jozef Marhuľa krátko učiteľom, neskôr pracoval v podniku Obal a časom sa vypracoval na zástupcu riaditeľa v bratislavskom Matadore. Už tu sa ukázal jeho duch podnikavca, údajne tu zarobil väčšie peniaze pri dovoze počítačov. Voľný import bol vtedy totiž zakázaný. 

Prišla revolúcia a do demokracie vošiel už s menom Jozef Majský. Založil spoločnosť Sipox Holding, ktorý bol esenciou podnikania na Slovensku v 90. rokoch. Privatizoval, čo mu prišlo pod ruku.

Nové meno, staré spôsoby

Práve zbohatlíci ako on prispeli k rozšíreniu mýtu, že každý podnikateľ je gauner, kradne a myslí si, že mu patrí svet. Majský sa totiž presne takto správal. Chválil sa fotografiami z poľovačiek, v televíznej relácii Smotánka ukazoval svoju honosnú vilu. Žil na 20 kávach a niekoľkých balíkoch cigariet denne. Svadba s bývalou letuškou Dianou Dubovskou 1.1.2000 bola témou bulváru celé týždne. Podporoval politikov a fotil sa s nimi.

Čisté 90tky bol ale najmä jeho štýl vedenia podnikov. „Pamätám si, ako sme jedného dňa prišli do práce a jeden stroj za niekoľko miliónov korún bol preč. Len tak a nikto o ňom ani nevedel, pričom bol pre výrobu potrebný. Asi Majský potreboval peniaze na poľovačku,“ zaspomínal si bývalý pracovník TAZ Trnava František Nekanovič, ktorého citujú Aktuality. Ekonóm a publicista Vladimír Bačišin pre portál dodal, že Majský zaspal v 90. rokoch a v sprivatizovaných podnikoch vôbec nepodporoval výskum a vývoj. Ekonomika však už bola indea konkurencia sa posúvala vpred míľovými krokmi. Už na prelome tisícročí vyplávali na povrch jeho obrovské dlhy. 

Najväčší podvod na Slovákoch

 

 

Poďme sa ale pozrieť na škandál, ktorý Majského preslávil asi najviac. „Úspešný veľkopodnikateľ“ bol totiž zapletený do káuz tunelovania nebankoviek. Majský však nebol hlavnou postavou celého biznisu. 

V roku 1997 Vladimír Fruni kúpil spoločnosť Horizont Slovakia a začal prijímať vklady od občanov cez BMG Invest. Ľuďom sľuboval vysoké výnosy, čo viedlo k masívnym vkladom. V známej reklame sa točila desaťkorunová minca, ktorá sa postupne rozmnožovala na ďalšie točiace sa desaťkorunáčky. Firma sľubovala, že v nej peniaze naozaj pracujú. S heslom „zisk z rozumu“ lákala na približne 30- percentné zhodnotenie.

Ako však poznamenáva Finančný Kompas, nikto vtedy netušil, ako sa vlastne peniaze zhodnocujú a ako vyzeralo investičné portfólio. To si však ľudia často nedokážu zistiť ani dnes, aj keď máme všetky informácie sveta doslova na dlani, vo svojom smartfóne. V čase, kedy internet síce existoval, no bol veľmi málo dostupný, tomu ľudia jednoducho uverili. 

V roku 2002 firmy náhle zavreli, pričom vyzbierali 62,78 miliardy korún (asi 2 miliardy eur) a uzavreli 856-tisíc zmlúv. Nasledovali vyšetrovania, zatýkania a súdne procesy, ktoré odhalili podvod na princípe pyramídovej hry. Poškodených bolo 170-tisíc ľudí, pričom vznikla škoda cez 12 miliárd korún. Vladimír Fruni a ďalší konatelia boli po krachu obvinení a zatknutí.

Krach nebankoviek je obrovská trauma pre Slovensko

Viac ako 62 miliárd korún je v prepočte konverzným kurzom niečo vyše dvoch miliárd eur. Už to je vysoká suma, no začiatkom milénia to boli totálne šialené peniaze. V roku 2002 bola priemerná mzda na Slovensku 13 511 korún (bez započítania inflácie asi 450 eur), starobné dôchodky boli vo výške smutných 204 eur

Nezamestnanosť sa v týchto rokoch krútila okolo 20 %. Majetkom mnohých ľudí boli len byty, ktoré si po páde režimu odkúpili, alebo domy, ktoré si sami postavili. Niekto nemal ani to. Niet divu, že v tejto drsnej dobe boli ochotní riskovať a vložiť často celé úspory do firmy, ktorá im sľubovala vysoké zhodnotenie aj z toho mála, čo mali. Vtedajšia ministerka financií Brigita Schmögnerová pred vkladmi do nebankoviek opakovane varovala, no nepomohlo to.

Odhalenie, že ide o podvod a takzvanú ponziho schému, bolo pre Slovensko ako atómová bomba. Strata peňazí pripravila mnohých o rodiny aj o životy. Veritelia sa sformovali do združenia, ktoré informovalo o viacerých samovraždách či úmrtiach „zo šoku“. Jeden z klientov sa upálil priamo pred pobočkou BMG Investu.

Občianske združenie poškodených veriteľov nebankových inštitúcií Slovenska vo vyhlásení pri príležitosti 1. výročia pádu B.M.G. Invest a Horizont Slovakia, obvinilo vládu z hrubého zanedbania kontroly nekalej činnosti týchto subjektov. Podľa združenia vláda nebránila poberať 25-percentné dane z úrokov a tolerovala klamlivú reklamu nebankových inštitúcií v médiách, hoci je podľa zákona trestná. Združenie tvrdilo, že prominenti si svoje vklady vyberali aj po krachu, zatiaľ čo dôchodcovia nemali takú možnosť.

 

No a čo to tunelovanie?

Denník Pravda píše, že keď v roku 2002 nebankovky BMG a Horizont skrachovali, peniaze sa z nich doslova vyparili. Úspory 170 000 Slovákov v hodnote asi pol miliardy eur zmizli. Podľa obvinení mohli za tento odliv peňazí práve Jozef Majský a Patrik Pachinger, ktorí ich previedli do zahraničia. Z tohto dôvodu ostali ľuďom z konkurzu len omrvinky. Dodnes nie je jasné, kde tieto peniaze skončili.

Slováci totiž dúfali, že keď už im nevyplatia výnosy, dostanú sa aspoň ku svojim vkladom. V roku 2006 vláda Roberta Fica sľúbila čiastočné odškodnenie, no tento sľub nikdy nesplnila. Hoci bola snaha hľadať alternatívne spôsoby, napríklad cez konkurzy majetku nebankových subjektov, očakávané výnosy boli minimálne v porovnaní s nárokmi poškodených klientov. Šanca tu bola ešte v roku 2014, kedy návrh na odškodnenie klientov nebankoviek navrhlo OĽaNO (dnes hnutie Slovensko). Parlament so smeráckou väčšinou návrh nepodporil

Štát by aj tak musel odškodnenie vyplatiť zo svojho. Práve tunelovanie zapríčinilo, že klientov nebolo z čoho odškodniť. Štát akurát zabavil majetok odsúdeného Vladimíra Fruniho. Jeho slávna vila s hvezdárňou sa zmenila na detský domov, niečo zarobil aj predaj jeho zbierok. Na odškodnenie ľudí to ale nestačilo. Fruni zomrel v marci 2017. V roku 2019 sa klienti niektorých nebankoviek dočkali aspoň malého odškodnenia.

Majský, majster vo vyhýbaní sa spravodlivosti

Samotný Jozef Majský sa väzeniu vyhýbal ako čert svätenej vode. Tento „majster obštrukcií“ unikal trestu dlhých 19 rokov. Pomohli mu bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka a Marian Kočner. 

Až v roku 2020 mu právoplatne Najvyšší súd potvrdil trest 9 rokov. V roku 2021 Najvyšší súd odmietol Majského dovolanie proti rozsudku, ktorý ho uznal vinným za podvod spolupáchateľstvom a odsúdil na deväť rokov väzenia. Majský odišiel do Česka, kde ho české súdy rovnako uznali vinným. V roku 2022 ho podmienečne prepustili.

Zomrel 19. mája 2024 vo veku 78 rokov.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Účet s bonusom až do 60 €

Chcem bonus

Založte si Účet pre zelenší svet online – kvôli prírode aj pre seba! Na 12 mesiacov zadarmo a s podporou enviroprojektov.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Bič na škrtičov radiátorov nevyšiel, pravidlá vyúčtovania za teplo sa budú meniť

3. 6. 2024 | Ivana Sladkovská

Bič na škrtičov radiátorov nevyšiel, pravidlá vyúčtovania za teplo sa budú meniť

Slováci v týchto dňoch dostávajú vyúčtovanie za energie a mnohých prekvapili vysoké nedoplatky za kúrenie. A to aj napriek tomu, že zima bola mierna. Paradoxne, najviac musia doplatiť... celý článok

Skončil som školu, teraz čo? Zistite, či nemáte povinnosti voči Sociálnej poisťovni

30. 5. 2024 | Redakcia

Skončil som školu, teraz čo? Zistite, či nemáte povinnosti voči Sociálnej poisťovni

Plánujete po škole cestovať, nepracovať alebo študovať v zahraničí? Ak áno, voči Sociálnej poisťovni nemáte žiadne povinnosti, s výnimkou tých, ktorí poberajú sirotský dôchodok. V tom... celý článok

Váš konkurent v podnikaní na sociálnych sieťach zavádza. Ako sa proti tomu brániť?

30. 5. 2024 | Barbora Magočová

Váš konkurent v podnikaní na sociálnych sieťach zavádza. Ako sa proti tomu brániť?

Predávate kvalitný tovar alebo ponúkate prvotriedne služby? To je už dnes pre úspech na trhu málo. Boj o zákazníka prebieha aj na Facebooku či na Instagrame. Aké kroky môžete podniknúť,... celý článok

Nová éra peňazí: Čo je digitálne euro a ako bude fungovať

21. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Nová éra peňazí: Čo je digitálne euro a ako bude fungovať

Digitálne euro, projekt vedený Európskou centrálnou bankou, je v plnom prúde príprav. Táto digitálna verzia hotovosti, na rozdiel od kryptomien, bude centralizovaná a kontrolovaná ECB.... celý článok

Peniaze z 2. piliera nech sa radšej investujú u nás, ako v USA, hovorí minister Tomáš

20. 5. 2024 | Redakcia

Peniaze z 2. piliera nech sa radšej investujú u nás, ako v USA, hovorí minister Tomáš

Dane sa zvyšovať nebudú, ale je možné že pribudnú úplne nové dane. Povedal to minister práce Erik Tomáš. Zároveň prisľúbil, že vláda nebude brať ľuďom nasporené peniaze v druhom pilieri.... celý článok