Denník N

Pomoc s hypotékami sa už od júna rozšíri, stále ju využíva málo ľudí

Výhľad na projekt NUPPU z jedného z bytov. Foto N - Tomáš Benedikovič
Výhľad na projekt NUPPU z jedného z bytov. Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • V apríli poberalo príspevok k zvýšenej splátke hypotéky menej ako osemtisíc ľudí, priemerný príspevok bol 83 eur
  • Od júna môžu o pomoc s hypotékou požiadať aj tí, ktorí ju v minulosti refinancovali a pôvodne z programu vypadli

Pomoc so zvýšenými splátkami hypoték využíva stále menej ľudí, než vláda počítala. Väčší záujem sa môže spustiť od júna, keď sa rozšíri okruh ľudí, ktorým môže štát so splácaním drahšej hypotéky pomôcť.

V apríli prispieval štát na zvýšené splátky hypoték 7 895 ľuďom. Za tri mesiace od februára do apríla na tento účel minul menej ako 1,5 milióna eur z pripraveného 64-miliónového balíka. Hoci bolo žiadateľov o príspevok násobne viac, mnohí neuspeli, pretože v hypotekárnej zmluve nemali uvedený potrebný účel.

Vláda totiž na prvý pokus z pomoci vylúčila ľudí s čisto refinančnou hypotékou, teda tých, ktorí mali v zmluve len splatenie iného hypotekárneho úveru. Pomoc chcela platiť len tým, čo si bývanie na hypotéku kúpili, rekonštruujú ho alebo stavajú.

Po vlne kritiky pomoc upravila: od júna štátny príspevok na zvýšené splátky hypoték budú mať aj dlžníci, ktorí v minulosti refinancovali svoju hypotéku v inej banke bez zvýšenia. Na úrady práce, kde treba

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Investovanie a úvery

Reality

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie