Foto: Interez.sk

Nahrávky musia byť zničené.

Ústavný súd (ÚS) SR prikázal Slovenskej informačnej služby (SIS) zničiť výsledky odpočúvania z akcie Gorila. Tým, že tak SIS v minulosti neurobila, porušila podľa Ústavného súdu základné práva Zoltána Vargu, ktorého byt v rokoch 2005 a 2006 odpočúvala.

Rozhodnutie prijal senát Ústavného súdu 15. mája po minuloročnej obnove konania v tejto veci na základe Vargovej sťažnosti. Podľa ÚS tajná služba porušila právo sťažovateľa dané ústavou na ochranu pred neoprávneným zasahovaním do súkromného a rodinného života. K porušeniu jeho práv došlo aj podľa článkov Listiny základných práv a slobôd a Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd.

ÚS v rozhodnutí prikázal SIS, „aby zničila výsledky použitia informačno-technických prostriedkov nachádzajúce sa v jej dispozícii, ktoré tvorí primárny materiál a sekundárny materiál týkajúci sa sťažovateľa a ktoré boli získané na základe rozhodnutí Krajského súdu v Bratislave“ z 23. novembra 2005 a 18. mája 2006. SIS o tom má písomne sťažovateľa informovať. Vo veci rozhodoval senát zložený z predsedu Libora Duľu a sudcov Miroslava Duriša a Martina Vernarského.

Príkazy SIS na odpočúvanie Vargovho bytu v rokoch 2005 a 2006 odobril bratislavský krajský súd. Toto rozhodnutie neskôr ÚS zrušil ako nelegálne, pričom Vargovi dal za pravdu, že boli porušené jeho práva na ochranu súkromia či súdnu ochranu. Jeho sťažnosť v časti nesplnenia povinnosti SIS zničiť výsledky odpočúvania však ÚS vtedy odmietol. Po obnove konania sa ňou ÚS opäť zaoberal a rozhodol o nej. Porušenie práva sťažovateľa na súkromie v súvislosti s odpočúvaním konštatoval v roku 2021 aj Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP).

Uložiť článok

Najnovšie články