Pondelok3. jún 2024, meniny má Karolína, Kevin, zajtra Lenka

Trápi vás cukrovka 2. typu? S týmito potravinami ju udržíte pod kontrolou

(Zdroj: GettyImages)

Už ste počuli o starodávnych obilninách, ktoré sa stávajú hviezdami modernej výživy? Vďaka svojej bohatej nutričnej hodnote, ktorá zahŕňa vysoký obsah vlákniny a proteínov, tieto obilniny – ako ovos, hnedá ryža a proso – predstavujú skvelý spôsob, ako bojovať proti cukrovke typu 2.

Mysleli ste si, že starodávne obilniny sú len trendom v zdravej výžive? Omyl. V skutočnosti sa ukazuje, že ich konzumácia môže mať priaznivé účinky najmä pre ľudí trpiacich diabetom 2. typu. Tieto obilniny, ktoré sa už stáročia pestujú bez zásahov moderného spracovania, sú bohaté na vlákninu a proteíny a neobsahujú rafinované sacharidy ako to je napríklad v prípade bielej múky alebo bielej ryže.

Prirodzená obrana proti cukrovke

Starodávne obilniny sú obdivuhodné nielen pre svoje nutričné zloženie, ale aj pre schopnosť spomaľovať pocit hladu a zlepšovať absorpciu živín z jedla, čo pomáha predchádzať náhlym výkyvom hladiny cukru v krvi. A to nie je všetko! Nová analýza 29 štúdií zahŕňajúca 1 809 účastníkov ukázala, že konzumácia týchto obilnín významne zlepšuje indikátory cukrovky, ako sú hladiny inzulínu, glukózy a cholesterolu.

Ako ovos a hnedá ryža menia pravidlá hry v boji proti cukrovke

Ovos sa pýši bohatým obsahom bielkovín, sacharidov, rozpustnej vlákniny, fenolických zlúčenín a minerálov. Tieto nutričné prvky nielen, že podporujú celkové zdravie, ale majú aj antioxidačné a protizápalové vlastnosti. Vďaka nim ovos pomáha regulovať hladinu cukru v krvi a zároveň poskytuje dlhotrvajúci pocit sýtosti, čo môže byť u ľudí s cukrovkou veľké plus. 

Čo sa týka hnedej ryže, tá sa zase vyznačuje pozitívnym účinkom na glykovaný hemoglobín, ktorý odzrkadľuje priemernú hladinu glukózy v krvi za obdobie troch mesiacov. Zlepšenie tejto hodnoty môže znamenať lepšiu dlhodobú kontrolu cukrovky a zároveň ukazuje na zlepšenie celkového metabolizmu vplyvom pravidelnej konzumácie hnedej ryže .

Proso a ďalšie možnosti

Proso, hoci menej známe ako ovos alebo hnedá ryža, sa ukazuje ako účinný bojovník v oblasti regulácie telesnej hmotnosti, čo je pre diabetikov 2. typu kľúčové. Avšak ako upozorňujú výskumníci, jeho účinky na chudnutie by sa mali hodnotiť s opatrnosťou, pretože nemusia byť priamo spôsobené len konzumáciou prosa. Na druhej strane, chia semienka, napriek svojim známym zdravotným prínosom, v týchto štúdiách neukázali žiadne výrazné účinky na diabetických pacientov.

Čo ďalej?

Napriek nádejným zisteniam súčasných štúdií je potrebný ďalší výskum na potvrdenie a rozšírenie týchto poznatkov. Variabilita medzi štúdiami a obmedzené vzorky účastníkov sú faktory, ktoré môžu ovplyvňovať výsledky. No napriek týmto prekážkam sa zdá, že zaradenie starodávnych obilnín do stravy by mohlo byť efektívnym krokom nielen pre zlepšenie správy cukrovky, ale aj pre celkové zdravie.

 

Viac o téme: CukrovkaDiabetesOvosProsoCukrovka 2. typuHneda ryza
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu

Lifestyle

Článkov: 9