Denník N

Pokoj na Jazere

Polárna žiara pozorovaná v noci z nedele na pondelok z Košíc. Foto – Tomáš Slovinský
Polárna žiara pozorovaná v noci z nedele na pondelok z Košíc. Foto – Tomáš Slovinský

Ani sa mi už domov nechce vracať a začať znovu aspoň navonok fungovať normálne.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Je nedeľa ráno a my s priateľom Davidom sedíme na brehu košického Jazera, na okraji nášho druhého mesta, na sídlisku postavenom v sedemdesiatych rokoch na zložitom štrkopieskovom podloží, v lokalite, ktorá mi v posledných rokoch akousi hrou osudu prirástla k srdcu, pretože sa tu odohrávali udalosti, ktoré ma emocionálne poznačili do takej miery, že dnes túto perifériu Košíc milujem a považujem za niečo ako domov, hoci tu už určitý čas môžem kosti zložiť len na lavičke či tráve v parku, na brehu Hornádu, prípadne počas otváracích hodín v pohostinstve Bajkal, pretože ten, kvôli ktorému som sem často chodieval a trávil dni na Rovníkovej ulici, tu už nebýva, pretože nevyspytateľné sú naše cesty a neisté naše obydlia.

O deviatej panuje v okolí zatvoreného bufetu Pláž 2014 pokoj. Len občas okolo nás prebehne nejaký bežec, pomotajú sa psičkári prechádzajúci sa so štvornohými členmi rodín či páriky penzistov a na hladine zdvihne vlny vodný lyžiar.

S Davidom sedíme pod firemnými slnečníkmi českého výrobcu piva na terase bufetu, čakáme, či ho otvoria alebo nie, a rozmýšľame, čím všetkým nás tento deň ešte prekvapí. Od štvrtka sme prakticky na ulici, ponevierame sa hore-dole rôznymi zákutiami východniarskej metropoly, kútmi známymi aj novoobjavenými, stretávame sa s rôznymi nevšednými ľuďmi v rôznych, občas úplne šialených situáciách, pohybujeme sa z Jazera na sídlisko Ťahanovce, neskôr na Kávepéčko a potom zase na Furču, túlame sa Terasou a snažíme sa vyhýbať centru, kde je najväčšia koncentrácia ľudí, pretože prítomnosť takého množstva ľudí človeka len znervózňuje a zneisťuje, najmä keď si uvedomí, čo všetko títo ľudia dokážu vykonať, čo všetko dokážu spôsobiť, ak sa vyskytne vhodná príležitosť.

Toto už niekoľko dní trvajúce bezdomovectvo som si zvolil dobrovoľne,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dnes píše

Texty múdrych ľudí, ktorých redakcia poprosila, aby pravidelne písali o tom, čo práve teraz považujú za dôležité, spôsobom, ktorý sa im zdá práve teraz najvhodnejší.

Komentáre

Teraz najčítanejšie