Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Rooseveltova nemocnica podpísala zmluvu o stavbe novej nemocnice

Na snímke predseda Výboru Národnej rady (NR) SR pre zdravotníctvo Vladimír Baláž (Smer-SD), ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD) a podpredseda vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov Peter Kmec vo vzdelávacom centre EDUKA vo FNsP F.D. Roosevelta Banská Bystrica. 20. mája 2024. Foto: TASR - Ján Krošlák

Zhotoviteľ sa zaväzuje k dodaniu nemocnice s počtom 771 lôžok.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Banská Bystrica 20. mája (TASR) - Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici podpísala v pondelok zmluvu so zhotoviteľom stavby novej nemocnice, Združením nemocnica BB, Strabag PS - Siebert + Talaš. Do verejného obstarávania sa prihlásilo päť uchádzačov, združenie zvíťazilo s ponukou v hodnote 297,5 milióna eur bez DPH. Hrubá stavba nemocnice má byť hotová v roku 2026, bude financovaná z plánu obnovy.

"Stavebné práce sa začnú už čoskoro. Ministerstvo zdravotníctva nepretržite komunikuje s Rooseveltovou nemocnicou ohľadne procesu a harmonogramu výstavby novej nemocnice financovanej do hrubej stavby z plánu obnovy. Teší ma, že slovenský pacient je o rok bližšie k nemocnici 21. storočia," uviedla ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD).



Zhotoviteľ sa zaväzuje k dodaniu nemocnice s počtom 771 lôžok. V rámci realizácie projektu sa bude konať asanácia budov, rekonštrukcie a výstavby a to za plnej prevádzky nemocnice. Príprava dočasných priestorov prebieha, sťahovacie práce sa majú začať po podpise zmluvy so zhotoviteľom. Na jeseň sa počíta s búracími prácami a v decembri je plánované začatie samotnej výstavby novej nemocnice v priestoroch súčasného areálu. Podľa plánu by mala byť odovzdaná do užívania do konca roka 2028.



Ako zdôraznil podpredseda vlády pre plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov Peter Kmec (Hlas-SD), ide o najväčší investičný projekt v rámci plánu obnovy. "Naša investícia vo výške 425 miliónov eur z plánu obnovy zabezpečí kvalitnú zdravotnú starostlivosť pre všetkých ľudí, ktorí to potrebujú. Stredné Slovensko si novú modernú nemocnicu zaslúži a mňa teší, že plán obnovy prispieva k zvyšovaniu kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti," zdôraznil Kmec.



Rooseveltova nemocnica sa už v uplynulých rokoch pokúšala o rekonštrukciu. Vláda vlani v júni schválila projekt výstavby novej modernej nemocnice po tom, ako sa z financií plánu obnovy upustilo od postavenia bratislavskej nemocnice Rázsochy.