Pondelok3. jún 2024, meniny má Karolína, Kevin, zajtra Lenka

Nič netreba preháňať: Ketodiéta môže mať negatívny vplyv na vaše srdce

(Zdroj: GettyImages)

Takto to vnímajú vedci Harvard Medical School, ktorí sledujú výskumy dotýkajúce sa práve ketodiéty a jej vplyvu na organizmus človeka.

Ketogénna (keto) diéta - s vysokým obsahom tukov a bielkovín a nízkym obsahom sacharidov - nespĺňa normy zdravej výživy a podľa prehľadu uverejneného v marcovom vydaní časopisu Current Problems in Cardiology 2024 nemusí byť bezpečná pre niektorých ľudí s ochorením srdca.

Prehľad zhrnul súčasné dôkazy o tom, ako môže keto strava zvyšovať riziko srdcových ochorení. Hoci táto diéta môže v krátkodobom horizonte dramaticky znížiť tukovú hmotu a hmotnosť, existuje len málo dôkazov o akomkoľvek dlhodobom prospechu. Zdá sa, že ketogénna diéta znižuje hladinu triglyceridov v krvi, ale zvyšuje hladinu LDL cholesterolu, ktorý upcháva tepny. Pokiaľ ide o znižovanie hladiny cukru v krvi a krvného tlaku, pozorované krátkodobé výhody sa časom vytrácajú.

Extrémne obmedzenie sacharidov pri tejto diéte môže viesť k tomu, že sa ľudia budú vyhýbať väčšine zeleniny a ovocia a budú konzumovať veľké množstvo zelených listov. Vitamín K v týchto potravinách však môže interferovať s liekom proti zrážanlivosti krvi, ktorý užívajú niektorí pacienti so srdcom. A lieky známe ako inhibítory SGLT-2, ktoré sa používajú na liečbu cukrovky a srdcového zlyhania, môžu byť podľa prehľadu nezlučiteľné s keto diétou.

Viac o téme: CholesterolKetogenna dietaKetodieta
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu

Lifestyle

Článkov: 9