Slovak Investment Holding (SIH) už desať rokov podporuje slovenské podnikanie a investície. Podporil stovky firiem, startupov či verejných projektov v objeme 1,3 miliardy eur. Priame investície holdingu smerovali do 36 perspektívnych spoločností v objeme 356,6 milióna eur. Cez výhodné bankové úvery pomohli vyše 14-tisícom firiem, ktoré tak získali finančné prostriedky v hodnote takmer 2,2 miliardy eur. Ďalších 208 podnikov získalo 198,6 milióna eur investícií od fondov, do ktorých holding vložil prostriedky.

Finančné prostriedky na realizáciu investícií čerpá primárne z fondov Európskej únie. Projekty financuje výlučne návratnou formou, to znamená pomocou finančných nástrojov, nie grantmi. Počas desiatich rokov ich realizoval cez model troch fondov, National Development Fund I., National Development Fund II., National Development Fund III., a prostredníctvom spoločnosti Slovak Asset Management, ktorá je správcom fondu Venture to Future Fund.

Pomoc v čase pandémie a energetickej krízy

Finančné nástroje SIH poskytuje dvoma spôsobmi. A to nepriamo cez komerčné banky a investičné fondy, ktoré podporujú veľký počet menších projektov alebo priamo, čo využíva pri väčších investíciách v oblasti infraštruktúry, inovatívnych firiem či energetickej obnovy budov. Pôvodne mal holding v správe pol miliardy eur. V marci 2020, tri týždne po potvrdení pandémie na Slovensku, zareagoval na situáciu a pripravil záručné nástroje, vďaka ktorým banky mohli poskytnúť zvýhodnené preklenovacie úvery podnikom pôsobiacim v SR. Cieľom bolo pomôcť podnikom vysporiadať sa s finančnými ťažkosťami a napriek kríze udržať pracovné miesta.


O programy bol zo strany podnikateľov záujem. Najväčším programom bola tzv. SIH antikorona záruka, ktorá sa neskôr v súvislosti s energetickou krízou a konfliktom na Ukrajine premenovala na SIH antikrízovú záruku. Firmám priniesla úvery so zníženým úrokom. Len v rámci tohto programu si podniky požičali 1,78 miliardy eur, a tým pádom sa objem preinvestovaných prostriedkov ku koncu roka 2023 viac než zdvojnásobil.

Úspešné investície Slovak Investment Holdingu

Ako povedal generálny riaditeľ a predseda predstavenstva Slovak Investment Holding Peter Frőhlich, finančné nástroje v oblastiach, v ktorých podporujú relatívne nízky počet projektov v relatívne vyšších objemoch, je ekonomicky efektívne implementovať priamo. „Tento investičný model využívame napríklad pri podpore projektov v oblasti infraštruktúry, inovatívnych podnikov a pri podpore energetickej efektívnosti budov. Týmto spôsobom sme napríklad podporili projekt výstavby diaľnice D4/R7, úver pre ŽSR na projekt diagnostických vozidiel, či viaceré vysoko inovatívne slovenské spoločnosti, ktorých mená alebo produkty rezonujú aj ďaleko za hranicami Slovenska,“ uviedol Frőhlich.

Medzi úspešné investície patria podľa vyjadrení holdingu investície do fitnes e-shopu GymBeam a energetickej firmy Enstra, pri ktorých SIH dosiahol zhodnotenie 2,4 milióna eur. Prostredníctvom investičných fondov na podporu startupov, do ktorých SIH investoval, bolo kapitálovo podporených 90 startupov pôsobiacich v rôznych sektoroch sumou viac než 60 mil. eur, k týmto zdrojom sa pridalo dodatočných 11 mil. eur súkromného kapitálu.

Ďalšie dôležité správy

Slovensko stratilo príťažlivosť
Neprehliadnite

Slovensko stratilo príťažlivosť. Pre zahraničné firmy je menej atraktívne už iba Albánsko