pondelok, 3 júna, 2024

Po prvýkrát v historií sa podarilo odfotiť bielu žirafu. Ako je možné, že je celá biela?

Na celom svete bolo doteraz identifikovaných množstvo genetických anomálií, ktoré dávajú postihnutým jedincom osobitný vzhľad. Pravdepodobne však neviete, že tieto výnimočné prípady sa týkajú aj živočíšnej ríše. Toto je však zvláštne vyzerajúce zviera, ktoré sa nám podarilo odfotiť vôbec po prvýkrát.

Čo je to leucizmus?

Leucizmus je termín pochádzajúci zo starogréčtiny a doslova znamená „biely“. Je spôsobená určitými recesívnymi génmi, ktoré zasahujú do diferenciácie alebo migrácie chromatoforov a melanocytov pochádzajúcich z neurálneho hrebeňa počas procesu embryogenézy alebo ktoré spôsobujú ich degeneráciu.

Na rozdiel od albinizmu leucizmus nepostihuje všetky pigmenty. Dúhovky sú sfarbené a sietnica je vytvorená úplne normálne.

Leucínske alebo leucistické zvieratá nie sú citlivejšie na slnko ako ostatné zvieratá.

Práve naopak, pretože sa zistilo, že sú voči slnku o niečo odolnejšie, a to, čo im dáva túto výhodu, je biela farba, ktorá ich takmer úplne pokrýva.

Je to farba, ktorá má albedo, t. j. vysokú odrazivosť. Tieto zvieratá sú preto počas slnečných dní lepšie chránené.

Zvieratá s výnimočným vzhľadom

Ekológom sa vôbec po prvýkrát v histórii podarilo nafilmovať dve žirafy trpiace leucizmom. Ich koža sa vyznačovala najmä bielou farbou spôsobenou genetickým ochorením, ktoré potláča pigmentáciu kožných buniek.

Na rozdiel od zvierat s albinizmom, ktoré majú úplný nedostatok melanínu a v dôsledku toho majú červené oči kvôli viditeľnosti pod nimi uložených ciev, u zvierat s leucizmom dochádza len k čiastočnej strate niekoľkých druhov pigmentu, čo má za následok bielu alebo nerovnomernú pigmentáciu.

Preto majú napríklad žirafy biele sfarbenie alebo mierne odlišné farebné škvrny na tele. Ich srsť je buď biela, alebo len svetlá, zatiaľ čo ich oči majú úplne normálnu farbu, keď sa pigmentové bunky vyvíjajú oddelene od buniek kože.

Takýto stav však môže mať aj svoje nevýhody, a to z jednoduchého dôvodu, že jasné farby a nedostatočné maskovanie majú tendenciu priťahovať predátorov.

Preto sú zvieratá s bielou srsťou vo voľnej prírode takmer nepozorovateľné, pretože ich farba ich robí mimoriadne viditeľnými a zraniteľnými.

Mimoriadne vzácne zábery zachytené uprostred africkej savany
Napriek tomu sa v Keni podarilo nafilmovať dve mimoriadne vzácne leucínske biele žirafy. Na videu môžeme vidieť dospelú žirafu a jej mláďa, obe biele, ako sa potulujú po prírodnej rezervácii Ishaqbini Hirola v kenskom okrese Garissa.

Na koži mláďaťa žirafy sú ešte sotva viditeľné škvrny, ale mali by sa naďalej zosvetľovať, až keď dosiahne dospelosť, splynú takmer úplne s bielou farbou.

Podľa Dr. Abdullahiho Aliho, zakladateľa ochranárskeho programu Hirola, ktorý pôsobí vo východnej Keni. Kde boli tieto dve zvieratá nafilmované a mnohí ľudia ohromení týmito snehobielymi žirafami. Veľmi sa im páčili tieto výnimočné chvíle strávené v prítomnosti takýchto jedinečných tvorov a využili príležitosť, aby si urobili čo najviac fotografií a videí.

Tieto zábery nám pripomínajú, aká nepredvídateľná a plná prekvapení dokáže byť príroda, o to viac by sme mali robiť všetko pre jej ochranu a dbať na to, aby sme nenarušili jej rovnováhu. Podeľte sa o to s ostatnými!

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Čo znamenajú sny o mŕtvych? Lekár urobil šokujúci objav

Dr. Lisa M. Shulmanová je uznávanou odborníčkou v oblasti neurovedy, ktorá svoju osobnú skúsenosť so smútkom pretavila do vedeckého výskumu toho, ako mozog reaguje...

Toto je najšpinavšia časť lietadla, ktorej sa ako cestujúci nemôžete nedotknúť. Toaleta to nie je

Hoci sme si dlho mysleli, že nie je nič špinavšie ako záchodová doska, dnes už vieme, že to nie je pravda. Existujú predmety používania...

Dievčatko zavolalo otcovi, aby ho požiadalo o jedlo po tom, čo ju matka nechala niekoľko týždňov samú s malým bratom.

Žena z Texasu, Raven Yates, sa vydala a porodila dieťa. Po čase sa jej rozpadlo manželstvo a s manželom sa rozišli. Žena mala ďalšie...
Verified by MonsterInsights