pondelok, 3 júna, 2024

Stáva sa vám, že zadržiavate kýchanie? Tu je dôvod, prečo je to veľmi nebezpečné

Kýchanie je prirodzený a nevyhnutný reflex, ktorý pomáha nášmu telu zbaviť sa dráždivých častíc v dýchacích cestách. Hoci kýchanie môže v určitých spoločenských situáciách pôsobiť trápne, snaha zastaviť ho môže mať vážne zdravotné následky.

Riziká spojené so zastavením kýchania

Keď pocítime nutkanie kýchnuť, naše telo sa pripravuje na to, aby z dýchacích ciest vypudilo votrelcov, ako je peľ alebo prach.

Zatvorenie úst a nosa pri kýchaní výrazne zvyšuje tlak v dýchacích cestách – až dvadsaťkrát viac ako pri bežnom kýchaní. Keď tento tlak nenájde východ von, musí sa preniesť inam, čo môže viesť k vážnemu vnútornému poškodeniu.

V extrémnych, aj keď zriedkavých prípadoch môže dôjsť k takémuto správaniu:

Kolaps pľúc – extrémne vysoký tlak môže nepriaznivo ovplyvniť schopnosť pľúc rozpínať sa a sťahovať.
Prasknutie hrdla – náhle a silné zvýšenie tlaku v hrdle môže viesť k poškodeniu hrdla.
Tvorba mozgových aneuryziem – zvýšený tlak môže spôsobiť vydutie ciev v mozgu, čím sa zvýši riziko ich prasknutia.

Ako bezpečne reagovať na nutkanie kýchnuť?

Namiesto toho, aby ste sa snažili kýchanie zastaviť, používajte bezpečné metódy, ktoré umožňujú jeho „vykonanie“ hygienickým a minimálne rušivým spôsobom:

Kýchnite do vreckovky – vždy je dobré mať pri sebe vreckovku, aby ste v prípade potreby mohli kýchnuť hygienicky a diskrétne. Je to dôležité najmä na verejných miestach, kde je potrebné zabrániť šíreniu mikroorganizmov.

Kýchnite do ohybu lakťa – ak so sebou nemáte vreckovku, najlepším riešením je kýchnuť do ohybu lakťa. Táto metóda udrží väčšinu mikróbov na uzde a zároveň priamo neohrozí ľudí okolo vás.

Predchádzanie kýchavicovému reflexu

Aby ste zabránili nepríjemnému kýchaniu, oplatí sa bojovať proti dráždivým látkam, ktoré sú za spustenie reflexu zodpovedné.

Liečba alergií, pravidelné čistenie obytných a pracovných priestorov a vyhýbanie sa známym alergénom sú kľúčové opatrenia, ktoré môžu pomôcť znížiť frekvenciu kýchania.

Aj keď sa môže zdať lákavé prestať kýchať v niektorých spoločenských situáciách, treba mať na pamäti potenciálne zdravotné riziká.

Namiesto riskovania vážnych komplikácií je lepšie používať bezpečné metódy riešenia kýchania, ktoré chránia naše zdravie aj pohodlie ľudí okolo nás.

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Čo znamenajú sny o mŕtvych? Lekár urobil šokujúci objav

Dr. Lisa M. Shulmanová je uznávanou odborníčkou v oblasti neurovedy, ktorá svoju osobnú skúsenosť so smútkom pretavila do vedeckého výskumu toho, ako mozog reaguje...

Toto je najšpinavšia časť lietadla, ktorej sa ako cestujúci nemôžete nedotknúť. Toaleta to nie je

Hoci sme si dlho mysleli, že nie je nič špinavšie ako záchodová doska, dnes už vieme, že to nie je pravda. Existujú predmety používania...

Dievčatko zavolalo otcovi, aby ho požiadalo o jedlo po tom, čo ju matka nechala niekoľko týždňov samú s malým bratom.

Žena z Texasu, Raven Yates, sa vydala a porodila dieťa. Po čase sa jej rozpadlo manželstvo a s manželom sa rozišli. Žena mala ďalšie...
Verified by MonsterInsights