Dlhopisy sa stávajú opäť dôležitou a stabilizujúcou súčasťou investičných portfólií. Významnú úlohu budú mať práve v nasledujúcom období, keď analytici neočakávajú od akciových trhov také vysoké zhodnotenie, ako to bolo v posledných rokoch. Vďaka tomu, že investície do dlhopisov v prípade ich držby do splatnosti ponúkajú vopred známy, aj keď, samozrejme, nie garantovaný výnos, v porovnaní s volatilitou akcií predstavujú najmä pre konzervatívnejšieho investora zaujímavý pomer výnosu k podstupovanému riziku.

Výnos si zafixujte na dlhšie obdobie

Dlhopisy sú investičnou príležitosťou, vďaka ktorej si môžete zafixovať aktuálne zaujímavé zhodnotenie finančných prostriedkov. Takáto investícia má zmysel najmä v čase, keď trh očakáva pokračovanie poklesu úrokových sadzieb z nedávnych multiročných maxím a uvoľňovanie menovej politiky v dôsledku klesajúcej inflácie.
 
Inflácia v západných ekonomikách pritom už výrazne ustúpila a blíži sa k cieľovým úrovniam centrálnych bánk. Cyklus sprísňovania menovej politiky je tak na svojom konci a v najbližších mesiacoch možno očakávať, že veľké systémovo dôležité centrálne banky začnú menovú politiku uvoľňovať, teda dôjde k zníženiu základných úrokových sadzieb.
 
Očakávané spomalenie inflácie v nasledujúcich rokoch znamená, že dnes zafixované atraktívne kupónové dlhopisové výnosy by ju mali porážať a doručovať reálne zhodnotenie. Ako bonus môžu investori profitovať aj z kapitálových výnosov dlhopisov pri ich očakávanom precenení smerom nahor v dôsledku poklesu trhových úrokových sadzieb v prípade, že sa ich rozhodnú predať pred ich splatnosťou. Aktuálne obdobie preto ponúka príležitosť investovať do dlhopisov s ešte pomerne vysokými kupónovými výnosmi.

Atraktívny dlhopis na Slovensku z oblasti energetiky

Aktuálne sú na Slovensku v ponuke napríklad 5-ročné dlhopisy JTEF XIV 6,10/2029
s atraktívnym ročným výnosom 6,10 %. Investíciou do nich získavajú investori príležitosť podieľať sa na úspešných energetických projektoch spätých so skupinou J&T, pre ktorú je energetika jednou z kľúčových oblastí podnikania.
 
Emitentom dlhopisov je spoločnosť J&T ENERGY FINANCING EUR XIV, a. s., ktorá je v úplnom vlastníctve jej akcionára J&T ENERGY HOLDING, a. s. Najvýznamnejším aktívom akcionára je kľúčový podiel v spoločnosti Energetický a průmyslový holding, a. s. Tá patrí medzi popredných výrobcov elektriny v strednej Európe a je druhým najväčším distribútorom a dodávateľom elektriny na Slovensku. Okrem toho je prevádzkovateľom najrozsiahlejšej tranzitnej siete v Európe.

Marketingové oznámenie J&T BANKY, a. s., pobočky zahraničnej banky (ďalej len „Banka“).

Žiadna z uvedených informácií nie je mienená a nemôže byť považovaná za analýzu investičných príležitostí, investičné odporúčanie alebo investičné poradenstvo. S investovaním je spojené riziko kolísania aktuálnej hodnoty investovanej sumy a jej návratnosť nie je zaručená. Výkonnosť v minulosti nie je spoľahlivým ukazovateľom budúcich výsledkov. Výnosy sa uvádzajú v hrubých hodnotách. Na získanie čistých hodnôt výnosov musí investor zohľadniť Poplatky účtované Bankou podľa platného a účinného Sadzobníka poplatkov, prípadné zdanenie závisí od osobných pomerov investora a môže sa meniť. Toto oznámenie má iba informatívny charakter a nenahradzuje prospekt dlhopisu, znázornený graf nepredstavuje budúci vývoj hodnoty dlhopisu. Viac informácií o rizikách, ktoré sú spojené s investovaním nájdete na www.jtbanka.sk/povinne-informacie/disclaimer/. Toto oznámenie môže obsahovať informácie týkajúce sa Finančných nástrojov alebo emitentov, u ktorých má Banka alebo iný subjekt zo skupiny JTFG vlastné záujmy ako napríklad priamy alebo nepriamy podiel na týchto subjektoch alebo vykonávanie operácií s Finančnými nástrojmi týkajúcimi sa týchto subjektov. Banka môže mať záujem podporiť predaj tohto Finančného nástroja namiesto obchodných produktov vytvorených tretími osobami. V prípade poskytnutia služby upisovania a umiestňovania investičných nástrojov môže Banka po ukončení úpisu dlhopisu od emitenta získať odmenu za umiestňovanie investičných nástrojov.