Cudzinci: Kapitola 1 (The Strangers: Chapter 1)

Hodnotenie používateľov: 3 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Strangers 1 2Pôvodom fínsky filmový tvorca Renny Harlin nenakrútil, napriek svojej aktivite, nadpriemernú žánrovku už niekoľko rokov. V 90. rokoch sa však presadil ako režisér dynamických akčných filmov a spomedzi jeho hitov možno spomenúť snímky ako Smrtonosná pasca 2, Cliffhanger alebo Dlhý bozk na dobrú noc. Vďaka nim mnohých presvedčil o svojich remeselných kvalitách a v oblasti akčného filmu patril medzi najlepších režisérov doby. Jeho éra však pominula a posledné Harlinove pokusy sa ani nedostali do našich kín, pričom viaceré z nich si vyslúžili maximálne tak nomináciu na anticenu v podobe Zlatej maliny. Cudzinci: Kapitola 1, ktorí majú pozostávať z troch kapitol, a teda z troch navzájom prepojených kinofilmov, teda predstavujú návrat Harlina do českých a slovenských kín po pomerne dlhej dobe.

Režisérov nový projekt vychádza zo staršieho hororu amerického režiséra Bryana Bertina, ktorý je u nás známy pod názvom Oni. Film, v ktorom si hlavnú úlohu zahrala Liv TylerStrangers 1 3, je vlastne dejovo veľmi podobný novej verzii, takže by sme azda neboli ďaleko od pravdy, ak by sme o tomto spracovaní Cudzincov hovorili ako o remaku. No oficiálne ide o akýsi reštart série, ktorý, ako už napovedá aj samotný názov, bude pozostávať z viacerých kapitol. Pre domácich divákov bude pritom istotne zaujímavé, že sa film nakrúcal v Bratislave, napriek tomu, že sa podľa snímky pohybujeme niekde v lesoch amerického Juhu.

Príbeh je veľmi jednoduchý a nelíši sa veľmi od svojho predchodcu z roku 2008. Dvojica Maya (Madelaine Petsch) a Ryan (Froy Gutierrez) siaha po službe Airbnb, aby si oddýchli od ruchu veľkomesta a strávili voľný čas v lesnej prírode, kde sa nasťahujú do opustenej chatky. V americkom malomeste sa však domáci ľudia začínajú správať priveľmi čudne. Zdá sa, že moderný mladý pár tu nenachádza obľubu, že narušenie zabehnutého stereotypu nenechá istú časť populácie chladnou. Za oknami opustenej chatky sa totiž začínajú objavovať zvláštni maskovaní jedinci, Strangers 1 4ktorých agresivita sa postupne stupňuje, až je napokon úplne jasné, že ústrednej dvojici pôjde o život. Kto sú maskovaní agresori a aký je ich motív? To sa v prípade prvej kapitoly filmu napokon vôbec nezdá dôležité.

Cudzinci: Kapitola 1 sú veľmi jednoduchým filmom, ktorého námet by sa dal zhrnúť do dvoch viet, a preto sa ani nedalo očakávať, že pôjde o originálny alebo zvlášť prevratný horor. Diváci, ktorí majú v živej pamäti film Oni, sa navyše môžu sťažovať, že majú Cudzinci až príliš podobný priebeh a neprinášajú do série nič nové. A to dokonca končia seriálovým vyhlásením „To be continued“, dávajúc tak na vedomie, že na hlbšie rozuzlenie si budeme musieť počkať. Toto všetko zrejme zhoršuje dojem z inak pomerne dobre vystavanej snímky so slušne ponurou atmosférou a ústrednými psychopatmi, ktorí skutočne naháňajú strach. Čo sa však týka desivých scén vo všeobecnosti,Strangers 1 5 je trocha unavujúce neustále sa spoliehať na hlasné zvuky, ktorými je film, podobne ako množstvo iných moderných hororov, opatrený v momente očakávaných „ľakačiek“. Tieto momenty pôsobia pomerne lacno, no na druhej strane filmu nemožno uprieť isté remeselné kvality, čo sa uplatňuje najmä v atmosférotvorných prvkoch.

Aj napriek zmieňovaným mínusom možno prvú kapitolu Cudzincov označiť za pomerne dynamický film, ktorý nenudí. Scenáristicky je však pomerne prázdny a neponúka nič iné ako priamočiaru zábavu, čo znižuje i potenciál znovupozerateľnosti. Preto je aj na pováženie či je takýto druh filmu potrebné prehlbovať o ďalšie kapitoly. Azda sa v tej druhej dozvieme niečo nové, azda Harlin prekvapí a dokáže prísť s niečím osviežujúcim, nateraz sa však musíme uspokojiť s hororovou „jednouhubkou“, ktorá kritiku príliš nepoteší, ale hororuchtivým divákom môže aspoň na krátku dobu spríjemniť večer.

Strangers 1 1Cudzinci: Kapitola 1 (The Strangers: Chapter 1), USA, 2024
Dĺžka: 91 minút
Réžia: Renny Harlin
Scenár: Alan R. Cohen, Alan Freedland
Kamera: José David Montero
Hudba: Justin Caine Burnett
Strih: Michelle Harrison
Scénografia: Adrian Curelea
Kostýmy: Oana Draghici
Produkcia: Mark Canton, Christopher Milburn, Courtney Solomon
Hrajú: Madelaine Petsch, Froy Gutierrez, Rachel Shenton, Gabriel Basso, Ema Horvath, Ella Bruccoleri, George Young, Ryan Bown, Ben Cartwright, Richard Brake
Distribúcia: Magic Box
Premiéra v SR: 16. mája 2024
Foto: Magic Box

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.