Pondelok3. jún 2024, meniny má Karolína, Kevin, zajtra Lenka

7 najčastejších chýb pri odstraňovaní make-upu: Ak to robíte aj vy, škodíte pleti

(Zdroj: GettyImages)

Správne odstránený make-up je základom zdravej pleti. Ak to nerobíte dobre, hrozí, že bude vyzerať mdlo a bude na nej množstvo škvŕn a nepekných vyrážok. Toto je 7 chýb, ktoré možno pri tejto činnosti robíte aj vy.

Koža je najväčším orgánom tela, má teda životne dôležitú funkciu. Pôsobí ako bariéra, ktorá chráni vnútorné štruktúry pred stresom a environmentálnymi faktormi. Obsahuje tiež širokú škálu receptorov, ktoré sú zodpovedné za detekciu bolesti, tlaku, teploty a dotyku, píše sa na steptohealth.com. A to nehovoríme o jej termoregulačných a metabolických funkciách. Je teda zrejmé, že pokožka si vyžaduje starostlivosť. Jej kontakt s UV žiarením, znečistením a odpadom, ktorý prirodzene vylučuje, totiž môže spôsobiť predčasné poškodenie a problémy. Poškodiť ju môže aj make–up, ktorý nie je dobre odstránený. Aké sú najčastejšie chyby pri odličovaní?

1. Robíte to v zhone

Najčastejšou chybou, ktorú ženy robia pri odstraňovaní make-upu, je, že sa pri tom ponáhľajú. Zanedbávajú tak dôležité kroky, ktoré zaručujú hĺbkové a dostatočné vyčistenie. Kozmetické výrobky tak môžu prispieť k tvorbe akné, dokonca ho zhoršiť. Deje sa to preto, že zvyšky make-upu blokujú póry a zabraňujú pokožke vylučovať jej prirodzené oleje.

2. Neodstraňujete si make-up každý deň

Ak si neodstraňujete make-up každý deň, hrozí, že sa na pleti objaví akné, čierne bodky, výrazné vrásky, príznaky dehydratácie a suchosti. V závislosti od typu a vlastností každej pleti by sa tvár mala čistiť raz alebo dvakrát denne, a to nielen odličovačmi, ale aj väčším množstvom vody. Tá zaistí, že z pokožky odstránite stopy po kozmetike, znečistení, pote a mastnote nahromadenej počas dňa.

3. Používate nevhodné odstraňovače make-upu

Tak, ako existujú rozličné druhy make-upu, sú aj rôzne druhy odličovačov. Je teda chybou používať prípravok, ktorý nie je vhodný pre vašu pleť. Ak napríklad používate vodoodolný make-up, mali by ste použiť dvojfázový odličovač, ktorý zmieša vodnú bázu s olejovou, aby sa zabezpečilo hlbšie čistenie. Rovnako zlé je aj každodenné odličovanie obrúskami. Aj keď sú rýchlou voľbou, materiál, z ktorého sú vyrobené, môže byť z dlhodobého hľadiska abrazívny. Pri styku s pokožkou môže trenie spôsobiť citlivosť a opotrebovanie.

4. Zanedbávate oči

Pokožka okolo očí je oveľa tenšia a jemnejšia ako na zvyšku tváre a tela. Má aj menej mazových žliaz. Vyžaduje si preto osobitnú starostlivosť, pretože vonkajšie faktory ako sú slnečné lúče, znečistenie a make-up ju môžu vo väčšej miere ovplyvniť. Preto sa pri odstraňovaní make-upu odporúča použiť hypoalergénny alebo špeciálny prípravok na danú oblasť. Jeho aplikácia by mala byť šetrná, bez nadmerného tlaku.

5. Zabúdate na kontúry tváre a krku

Väčšina žien vie, že kontúry tváre a krku by mali byť veľmi dobre nalíčené, aby sa dosiahol jednotný a prirodzený vzhľad. Jednou z najčastejších chýb pri odličovaní je, že na tieto miesta zabúdate. Upchávajú sa tým póry, objavujú čierne bodky, pupienky a iné škvrny.

6. Nepoužívate toner na tvár

Odborníci odporúčajú používanie pleťovej vody po tom, ako ste si odstránili make-up. Dôvod? Tieto produkty pomáhajú normalizovať pleť a dopĺňajú čistenie. Aj po vyčistení totiž môžu na tvári zostať stále stopy kozmetiky a nečistôt. Toner utesní a odstráni všetky zvyšky. Okrem toho pripraví pleť na hydratáciu a stimuluje krvný obeh.

7. Zabúdate na hydratáciu

Zabúdanie na hydratáciu po odstránení make-upu je ďalšou častou chybou, ktorú robí veľa žien. Dehydratácia je hlavnou príčinou drsnej a suchej pokožky. Krémy, ktoré používate, by preto mali obsahovať retinol, vitamín E, kyselinu hyalurónovú, kyselinu mliečnu a ceramidy.

Viac o téme: Make-upOdlicovanieOdstranovanie make-upu
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu

Lifestyle

Článkov: 9