Rast cien kávy sa v únii spomaľuje, znamená to však, že si kávu kúpime lacnejšiu?

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Káva ako nápoj a 8 zdravotných benefitov
Foto ilustračné: www.gettyimages.com
Tento článok pre vás načítala AI.

Rast cien kávy v rámci Európskej únie (EÚ) sa spomalil, na úrovni jednotlivých krajín však existujú výrazné rozdiely. Znamená to však, že spotrebitelia si budú môcť v obchodoch kúpil kávu lacnejšie?

Nedostatok kávy robusty

„Samozrejme nemôžeme sa sústrediť v prípade cien kávy iba na EÚ, keďže my si tu kávu sami nevyrábame, a tak sa musíme pozerať na svetový vývoj produkcie alebo dopytu skôr ako iba na lokálne trendy,” uviedol pre SITA analytik finančných trhov XTB Marek Nemky. Nedostatok kávy robusty je evidovaný vo Vietname z dôvodu suchu.

„A keďže robusta sa využíva vo veľkom v instantných kávach tak ich ceny budú samozrejme opäť zasiahnuté. Keď sa pozrieme na svetový vývoj tak taktiež vidíme nárast spotreby v Číne, čo so zníženou ponukou len naďalej hrá na rast cien kávy,” vysvetľuje analytik.

Miera inflácie

Ako informuje Eurostat, v marci tohto roka bola ročná miera zmeny spotrebiteľskej ceny kávy v EÚ plus jedno percento v porovnaní s +13,5 % v marci 2023. Priblížila sa k úrovni z júla 2021, kedy bola plus 0,8 %. Miera inflácie kávy klesá od októbra 2022, keď bola najvyššia na úrovni 17,4 %. V 15 krajinách únie bola miera inflácie kávy v marci tohto roka vyššia ako počas vlaňajšieho marca.

Najvyššia kladná miera inflácie bola zaznamenaná v Chorvátsku, Rumunsku a Bulharsku. Zvyšných 12 krajín zaznamenalo v marci klesajúcu mieru inflácie kávy. Najvýraznejšie záporné miery inflácie boli zaznamenané vo Fínsku a Litve, nasledovalo Dánsko, Česko a Švédsko. Na Slovensku to bolo mínus 3,1 %.

Rozdielny vývoj v jednotlivých krajinách odôvodňuje analytik tak, že každá krajina má svoj trh, spotrebiteľov, ktorý reagujú inak na ceny, taktiež producentov, ktorý na druhej strane nastavujú ceny inak. Krajiny majú tiež rôzne nastavenú daňovú záťaž či zamestnávatelia vyššie mzdové náklady.

Vplyv regulácie

Na ceny kávy budú mať vplyv aj regulácie.

„Keď sa pozrieme na EÚ a na Slovensko tak aj tu máme určité problémy, jednou z ktorých sú regulácie. V ďalšom roku vstupuje do platnosti regulácia, ktorá hovorí o zákaze obchodovania s komoditami, ktoré boli vypestované buď na odlesnených územiach dažďových pralesov alebo je pri ich zbere a pestovaní používaná detská práca,” vyzdvihuje Marek Nemky. Káva samozrejme v tomto nie je žiadnou výnimkou, keďže sa častokrát na odlesnených územiach pestuje.

„Od roku 2025 budeme mať pravdepodobne problém zohnať lacnejšie druhy káv, ale aj kakao a napríklad gumu alebo palmový olej to môže podstatne predražiť,” dodáva.

Ďalšie vplyvy na cenový vývoj kávy

Dlhodobý cenový vývoj kávy bude podľa analytika taktiež rastúci. Tlak na rast cien môže vyvolať rast strednej triedy obyvateľstva v Číne a v Indii, keďže ide o obrovské trhy, ktoré budú v budúcnosti predstavovať významnú časť celosvetovej spotreby.

Klimatické zmeny z dôvodu globálneho otepľovania zvyšujú riziko svetovej produkcie a v budúcnosti pravdepodobne budú tlačiť na rast cien s tým, ako sa bude musieť napríklad presúvať sejba do vyšších nadmorských výšok.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie EU Európska úniaEurostat