Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Solarne photovoltaicke panely zelena domacnostiam obnovitelne zdroje
Foto: ilustračné, GettyImages
14. mája 2024 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

Pripravované zvýšenie G-komponentu prehĺbi nedostatok elektriny, predpokladá SAPI

Pripravované zvýšenie poplatku za pripojenie výrobných zdrojov elektriny do siete, tzv. G-komponent, o 233 percent môže ešte viac prehĺbiť očakávaný nedostatok elektriny na Slovensku.

Ako ďalej uviedla Slovenská asociácia fotovotlického priemyslu a OZE (SAPI), už v roku 2030 nebude mať Slovensko dostatok elektriny z vlastnej výroby a bude odkázané na jej dovoz. Súvisí to najmä s ekologizáciou priemyselnej výroby, ktorá bude prechádzať z plynu a iných palív na elektrinu, ale aj s ďalšími faktormi.

Aj po spustení ďalšieho bloku jadrovej elektrárne sa už dnes počíta s tým, že po roku 2030 nebudeme v rámci výroby elektriny na Slovensku sebestační. Budeme, tak ako teraz v prípade plynu, na dovoze zo zahraničia závisieť aj pri elektrine,“ uviedol výkonný riaditeľ SAPI Ján Karaba.

Nedostatok elektriny

Situáciu s nedostatkom elektriny môže podľa SAPI ešte zhoršiť zastavenie investícií do nových zdrojov elektriny vrátane obnoviteľných zdrojov energie. Súvisí to s plánovaným 233-percentným zvýšením poplatku za prístup do siete, tzv. G-komponentu.

Nové investície do nových zdrojov sa po zvýšení poplatku za G-komponent neoplatia. Naopak, aj existujúce zdroje ukončia prevádzku a znížia domácu výrobu elektriny,“ upozornil Karaba, podľa ktorého ekonomicky ohrozené sú zdroje elektriny s výkonom stoviek megawattov (MW).

Aktualizovaný INEKP

Pre Slovensko to podľa SAPI znamená aj ďalší problém. Nebude schopné splniť svoje záväzky voči Európskej únii pre rok 2030 vyplývajúce z tzv. Integrovaného národného energetického a klimatického plánu (INEKP).

Na tento plán je naviazaných približne 10 mld. eur, ktoré sa majú použiť na znižovanie emisií skleníkových plynov, využívanie zelených zdrojov a zvyšovanie energetickej efektívnosti budov. Aktualizovaný INEKP, ktorý na jeseň 2023 predložila SR Európskej komisii, počíta so zvýšením využívania obnoviteľných zdrojov zo súčasných 18,1 % na 23 %.

Komisia nám pritom už predtým vyčítala, že tento cieľ by mal byť až 35 %. Slovensko však v prípade zavedenia vyššieho poplatku za G-komponent nebude schopné splniť ani tento nižší cieľ,“ zdôraznil Karaba.

SAPI a iné asociácie združujúce výrobcov preto veria, že regulačný úrad zoberie do úvahy aj tieto dopady svojho návrhu a prehodnotí ho. „Odstavenie už fungujúcich lacných a ekologických zdrojov elektriny, s ktorými sa v analýzach situácie po roku 2030 asi počítalo, iba zhorší závislosť na dovoze elektriny. Nehovoriac už o stopke pre výstavbu nových zdrojov,“ uzatvoril Karaba.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.