Je falošné myslieť si, že nejaké stretnutie zmieri spoločnosť, tvrdí Danko. Majerský sa v mene KDH ospravedlnil

19.5.2024 12:33 , Aktualizované: 19.5.2024 13:42

Hosťami relácie V politike boli podpredseda NR SR a líder SNS Andrej Danko a predseda KDH Milan Majerský. Zhrnuli sme pre vás to najpodstatnejšie.

Danko, Majerský, Dírer
ta3/Martin Rinčo

Zdravotný stav premiéra

Danko sa vyjadril, že keď premiéra v stredu operovali, bol celý čas v nemocnici a nebolo tam "jedno oko suché". Uviedol, že má dostatok informácií od ministra obrany Roberta Kaliňáka, ktorý s ním je v kontakte. V prípade, že by premiér súhlasil s návštevou, líder SNS by za ním prišiel.

Majerský uviedol, že má informácie iba z médií a KDH sa modlí za Ficovo zotavenie. "Myslíme na to, aby táto krajina postupne, ale isto viedla svojho kroky k upokojeniu a zmiereniu," vyjadril sa.

Anketa

Ktorý z politikov vás viac presvedčil?

Milan Majerský (KDH)
- %
Andrej Danko (SNS)
- %
Celkovo hlasov: 506

Okrúhly stôl lídrov nebude

Pellegrini pred začiatkom relácie V politike vyhlásil, že okrúhly stôl parlamentných strán v Prezidentskom paláci sa v utorok pravdepodobne neuskutoční. "Ja som to čakal," reagoval Danko s tým, že keď pri ňom videl stáť "Čaputovú", telefonoval mu a vyjadril svoj názor. Prekážkou je podľa neho to, že by pri stole bol Igor Matovič. Je rád, že Hlas-SD od stretnutia upustil.

Myslí si, že najväčšie gesto zmierenia urobil premiér vtedy, keď zabili novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu. Odstúpil, no podľa podpredsedu parlamentu to aj tak nepomohlo. Zásadným pre neho bude prvý politický rozhovor s Ficom.

Oznámil, že teraz nie je priestor na to niekoho obviňovať ani hovoriť o generálnych gestách zmierenia. V pondelok sa podľa neho uskutoční porada k mediálnym zákonom, právu na opravu informácie či jej reklamovanie.

Majerský hovorí, že základným predpokladom pokoja je vnútorná ochota a vnútorná dobrá vôľa stať sa lepším. "Keď nezačneme od seba, tak nemôžeme čakať, že spoločnosť napraví politikov," tvrdí. Chce, aby v spoločnosti nastal zmier a ak niekedy hnutie urobilo chybný krok alebo sa zle vyjadrilo, tak sa ospravedlňuje.

Danko si myslí, že je falošné hovoriť, že "nejaké stretnutie" v utorok by zmierilo spoločnosť. Zároveň je podľa neho ešte čas na generálny pardón a pravidlá v spoločnosti. Chce z pozície SNS priniesť zákony, ktoré budú do spoločnosti vnášať kultúru.

Politické strany musia diskutovať

Líder SNS hovorí, že Fico je príkladom vyvrcholenia eskalácie. Neverí v premenu niektorých ľudí a odmieta sedieť za okrúhlym stolom s človekom, ktorý premiérovi pred dom priniesol rakvu. Je pre neho prioritou udržať vládu Smeru, Hlasu a SNS.

Majerský pripomenul, že sa síce zúčastnil niekoľkých protestov, no keby neboli v roku 1989, nesedeli by sme tu. No keď niekto začal kričať "Fico do basy!", postavil sa proti tomu. Politici musia zareagovať správne nielen v parlamente, ale aj na ulici. "Nemôžeme bagatelizovať, čo sa stalo. Každý politik si musí vstúpiť do svedomia, kde urobil chybu," povedal líder KDH.

"Ak sa tu rodí seriózna opozícia, ktorá je ochotná diskutovať, je vďačný. Ale ja s Matovičom, kým Robert Fico bojuje o život, za jedným stolom sedieť nebudem. Kým mi to on nepovie, nebudem," vysvetlil. Uznal, že aj koalícia robí chyby, no politik nemôže byť donekonečna štvaná zver. Dodal, že nikto tu nehovorí o pomste, iba poučení sa.

Danko hovorí, že budú tvrdí

"Hovoriť o osamelom vlkovi je predčasné," vyhlásil Danko o atentátnikovi Jurajovi Cintulovi. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok sa však vyjadril, že to bol osamelý vlk. "Na tri kliky viete zistiť, či ho niekto platil," povedal.

Tvrdí, že Michal Šimečka (PS) a opozícia darmo hovoria o zmierení. "Prvou úlohou je stabilizovať spoločnosť, ale hlavne, nech Robert žije. Pre mňa jediný partner na túto debatu je Robert Fico, žiadna pani Čaputová," vyhlásil. Kritizoval časť opozície, ktorú tvorí hnutie Slovensko, no cení si jej zvyšok, pretože sa s ňou dá komunikovať. Myslí si, že Matovič musí byť "vyautovaný" z politiky ako symbol.

"Viete čo, nech je Šimečka rád, že som mu nedal facku, keď som sa dozvedel, že po Robovi strieľali," kričal Danko po otázke moderátora Richarda Dírera v súvislosti s tým, že Romana Tabák z SNS narušila Šimečkovu tlačovku po atentáte. Dírer tak reagoval na Dankovu kritiku na správanie Matoviča v parlamente.

"Čo si to dovolíte porovnať? Ešte na tlačovke som sa snažil potlačiť emócie. Ale roztrhal by som každého, kto k tomu prispel," rozhorčil sa podpredseda NR SR. Vyzýva k tomu, aby sa rozlišovali emócie pred a po atentáte.

Majerský povedal, že politici musia krotiť hnev, aby to neprerástlo do niečoho väčšieho. "Budeme súčinní. Budeme naozaj hľadať tie najlepšie cesty, aby sa uzmierila spoločnosť. Aby aj v národnej rade prechádzali zákony. Nebudeme úplne ticho, ale povieme svoje výstupy rozumne a racionálne," odôvodnil.

Zasadnutie parlamentu

V utorok bude zrejme zasadať parlament. "Ak nám Kali (Robert Kaliňák - pozn. red.) povie, že je premiér stabilizovaný, začneme v utorok národnú radu," uviedol líder SNS s tým, že koalícia potrebuje meniť zákony a Slovensko.

Parlament by mal budúci týždeň riešiť zákon o medveďoch, výrube drevín, ale aj zmenu RTVS na STVR. Majerský hovorí, že k zákonu o RTVS majú výhrady, no zopakoval, že ich budú hovoriť slušne a kultivovane. "Vládna koalícia si musí uvedomiť, že ak nechce vlievať olej do ohňa, musí vystúpiť kultivovane a zmeniť zákon o RTVS, aby ľudia neprotestovali," myslí si.

Celú časť relácie si môžete pozrieť nižšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok