Okrúhly stôl v paláci nebude. Ešte zrejme nedozrel čas, vyhlásil Pellegrini, reagovala prezidentka aj opozícia

19.5.2024 10:34 , Aktualizované: 19.5.2024 14:29

Novozvolený prezident Peter Pellegrini sa vyjadril, že na okrúhly stôl politických strán ešte zrejme nedozrel čas. Informoval o tom vo videu na sociálnej sieti. Stretnutie parlamentných strán zvolal spolu s úradujúcou hlavou štátu Zuzanou Čaputovou po atentáte.

Vyzýva, aby sme boli pripravení všetci

Obrátil sa na občanov, aby sa nenechali uniesť negatívnymi emóciami, ktoré môže priniesť nastávajúci politický súboj.

"Ak dnes politická scéna nie je pripravená na vzájomné zmierenie, buďme naň pripravení my všetci. Sme jeden národ, jedno spoločenstvo, jedno Slovensko. A k upokojeniu môže každý z nás prispieť svojím vlastným dielom už dnes. Bez ohľadu na to, či tak učinia aj ostatní, bez ohľadu na to, akú politickú stranu podporujeme," uviedol Peter Pellegrini.

Pozrite si celé vyjadrenie Petra Pellegriniho.

Snaha dospieť k dohode je naštrbená

Budúci prezident pripomína, že účelom zvolaného stretnutia parlamentných politických strán mala byť snaha dospieť k dohode na základných pravidlách slušného politického správania sa a vyzvať svojich voličov na zdržanlivosť a upokojenie.

"Posledné dni a tlačové konferencie nám však ukázali, že niektorí politici jednoducho nie sú schopní základnej sebareflexie ani po takejto tragédii. Akoby nepochopili, že práve ich doterajšie kroky, vyjadrenia a nechutné útoky - nie na konkurenčné politické myšlienky, ale na ich nositeľov - zásadne prispeli k napätiu v našej spoločnosti," komentoval Pellegrini.

Novozvolený prezident je presvedčený, že upokojenie slovenskej spoločnosti nesmie padať na jednotlivcoch, ktorí si šírenie zla a nenávisti zvolili za svoju politickú cestu.

"Zmierenie národa je náročný proces a beh na dlhú trať. A ja vás chcem ubezpečiť, že som pripravený všetkými silami prispieť k tomu, aby bol tento zápas nakoniec pre Slovensko víťazným," deklaroval. Naďalej sa chce obracať na politické strany, mienkotvorné osobnosti, spoločenské organizácie aj na médiá, aby konali vo vedomí zodpovednosti za krajinu a ľudí, ktorí v nej žijú.

Vyjadrenie prezidentky

Prezidentka Čaputová považuje možnosť stretnutia politických lídrov stále za otvorenú.

“Je prirodzené, že si jeho príprava vyžaduje nielen čas, ale aj trpezlivosť. V aktuálnej situácii je však najdôležitejšie, aby nastal posun v upokojení situácie. Menej dôležité je, či sa stretnutie uskutoční neskôr alebo na inom mieste,“ uviedol hovorca prezidentky SR Martin Strižinec.

Bude to chyba, ak príde k zrušeniu utorňajšieho okrúhleho stola, hovorí SaS

SaS považuje možné zrušenie okrúhleho stola politických strán za chybu. “Pokiaľ nezačneme spolu vecne a slušne komunikovať, nikdy sa nevymaníme zo špirály nenávisti. Po atentáte na premiéra Roberta Fica je na nás, politikoch, aby sme prinášali do spoločnosti pokoj,“ uviedol predseda strany Branislav Gröhling.

Niektorí politici podľa nich nepochopili výzvu tejto napätej doby. “Donekonečna rozdeľujú spoločnosť, chrlia nenávisť, osobné útoky či vulgarizmy. Takto sa z miesta nikdy nepohneme,“ stojí v stanovisku. Iniciatívu spoločného rokovania lídrov politických strán, s ktorou prišli úradujúca prezidentka Zuzana Čaputová a novozvolený prezident Peter Pellegrini vítali.

PS považuje za kľúčové, aby sme zastavili rastúcu vlnu nenávisti

Lídra PS Michala Šimečku mrzí, že niektoré strany odmietajú okrúhly stôl. Verí, že iniciatíva nakoniec uspeje. “Považujem za kľúčové, aby sme zastavili rastúcu vlnu nenávisti, napätia a nevraživosti - spoločným signálom, že hoci naše politické rozdiely a spory pretrvávajú, vieme politickú súťaž viesť normálne, kultúrne a bez nenávisti,“ uviedol Šimečka. Viacerí politicisi podľa neho neuvedomujú vážnosť situácie, a naďalej prilievajú olej do ohňa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok