Máte na WhatsAppe namiesto svojej fotografie fotku zvieraťa či niečo iné? Toto to o vás môže vypovedať

Výskumníci zistili, že ľudia trpiaci obezitou majú väčšiu tendenciu zakrývať svoj skutočný vzhľad na sociálnych sieťach.

WhatsApp blokovanie pouzivatela
Zdroj: Vosveteit

Výskumníci z Európskeho kongresu pre obezitu zistili, že veľa ľudí trpiacich obezitou ukrýva svoje telo vo fotografiách na sociálnych sieťach alebo platformách, ako je WhatsApp.  

Namiesto svojej profilovej fotky môžu mať fotografiu svojich domácich maznáčikov, krajiny, kvetov, rozprávkových postáv či iný typ profilovej fotografie, ktorá neukazuje ich skutočnú postavu. Autori štúdie zistili, že takéto zakrývanie svojej osoby môže naznačovať, že osoba trpí telesnou dysmorfiou.  

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Telesná dysmorfia je problém, pri ktorom osoba trpí skresleným pohľadom na svoje telo a nie sú spokojní so svojim výzorom. Takáto osoba sa môže hanbiť alebo pociťovať úzkosť zo svojho vzhľadu. V prípade ľudí trpiacich obezitou môžu títo ľudia veriť, že sú väčší, než v skutočnosti sú.  

Úzkosť alebo hanba zo svojho zovňajšku sa môže ešte viac prehĺbiť používaním sociálnych sietí, kde sa častokrát stretávame s nerealistickými štandardmi pre krásu a ideálnu postavu.  

“Ľudia trpiaci telesnou dysmorfiou bývajú častokrát citlivejší na tieto vplyvy a porovnávajú sa častejšie s idealizovanými štandardmi krásy. Toto porovnávanie môže viesť k pocitom nerovnosti,” vysvetľuje doktorka Antonella Franceschelli, vedúca výskumu.  

Autori štúdie chceli preskúmať vzťah medzi obezitou a telesnou dysmorfiou. Vykonali štúdiu, ktorá hľadala prepojenie medzi zvolenou profilovou fotografiou ľudí na platforme WhatsApp a ich obezitou. Do štúdie sa zapojilo 59 dobrovoľníkov, pričom 49 bolo žien a 10 bolo mužov. Priemerný vek dobrovoľníkov bol 53 rokov a BMI index 32 kg na meter štvorcový. Dobrovoľníci poslali vedcom jednu profilovú fotografiu.  

Odhalenie telesnej dysmorfie

Vedci skúmali rôzne faktory, napríklad či osoba ukázala len svoju tvár, no neukázala telo alebo či sa na ich profilovej fotografii nachádzalo niečo úplne iné. Ukázalo sa, že niektorí ľudia používali ako profilovú fotografiu obrázky domácich miláčikov, členov rodiny, krajiny, rozprávkových postavičiek alebo iných objektov. Iní zas používali len fotku tváre, pričom tvár mali takmer úplne zakrytú. Posledná časť používala staršie fotografie.  

“Ľudia trpiaci telesnou dysmorfiou si mohli tieto fotografie vybrať preto, aby mali aspoň nejakú kontrolu nad tým, ako sa prezentujú iným a aby sa vyhli kritike smerovanej na ich telo. Tieto fotografie naznačujú, že títo ľudia chcú, aby sme ich videli a akceptovali pre to, akí sú, nie preto, ako vyzerajú,” tvrdí Franceschelli.

Čím bol viac človek so sebou nespokojný, tým bola väčšia šanca, že použije inú fotku

Ukázalo sa, že čím obéznejší človek bol, tým bola vyššia pravdepodobnosť, že nepoužíva svoju profilovú fotografiu. Autori výskumu vysvetľujú, že aj niečo tak jednoduché, ako profilová fotografia na sociálnych sieťach, môže lekárom poskytnúť informácie o tom, či pacient trpí telesnou dysmorfiou alebo nie. Vedci považujú za dôležité identifikovať v prípade obezity aj známky telesnej dysmorfie. Následne môžu pacientovi ponúknuť aj psychologickú terapiu spolu s cvičením alebo nutričnými programami.  

Doktor Franceschelli ďalej doplňuje: „Táto štúdia naznačuje, že niečo také jednoduché, ako profilový obrázok WhatsApp, by mohlo lekárom poskytnúť cenný prehľad o tom, či niekto, kto žije s obezitou, má telesnú dysmorfiu.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre