Denník N

Exprezident Schuster tiež bojoval o život v nemocnici: Premiér Fico je v oveľa horšej situácii, musí rozmýšľať, prečo sa to stalo

Rudolf Schuster počas prezidentských volieb v marci 2024. Foto - TASR
Rudolf Schuster počas prezidentských volieb v marci 2024. Foto – TASR

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Spomedzi najvyšších ústavných činiteľov bol v novodobej slovenskej histórii počas výkonu funkcie zo zdravotných dôvodov dlhší čas v nemocnici iba bývalý prezident Rudolf Schuster. V roku 2000 mu prasklo hrubé črevo a aj po dvoch operáciách sa jeho stav prudko zhoršoval.

Rodina požiadala o prevoz Schustera do nemocnice v Innsbrucku, kde rok predtým s rovnakou diagnózou zachraňovali aj českého prezidenta Václava Havla. Po takmer dvoch týždňoch v umelom spánku a po úspešnej operácii sa prezident Schuster prebral.

Za záchranu života ďakoval v prvom rade dvom rakúskym profesorom – Walterovi Hasibederovi, ktorý mu ešte na Slovensku nastavil dýchacie prístroje a pripravil ho na transport, a Ernstovi Bodnerovi, ktorý ho operoval.

Po prvej hospitalizácii v polovici júna 2000 ubehlo takmer päť mesiacov, kým sa naplno vrátil do prezidentskej funkcie.

V rozhovore Rudolf Schuster hovorí:

  • aké podobnosti a rozdiely vidí na svojom a premiérovom prípade;
  • kedy sa dozvedel, že dostal posledné pomazanie od kňaza;
  • prečo dodnes neprečítal knihu svojej dcéry;
  • čo v jeho živote zmenila bezprostredná blízkosť smrti;
  • čo odporúča Robertovi Ficovi, aby sa čo najskôr vrátil do premiérskeho úradu.

Keď ste sa prebrali v nemocnici v Innsbrucku a uvedomili ste si vážnosť svojho stavu, aké myšlienky vo vás prevládali? 

Mnohí si mysleli, že už nebudem tým, kým som bol predtým, lebo som bol dlho v umelom spánku. Pochybovali, či budem mentálne schopný ďalej pracovať. Ale mal som šťastie. Po prebratí som si všetko pamätal a moja myseľ bola v poriadku. Preto som túžil čo najskôr pracovať. Obmedzovalo ma iba to, že som bol veľmi slabý.

Už v Innsbrucku popri rehabilitácii som začal úradovať, napríklad som podpisoval poštu. To bola pre mňa najlepšia cesta – znova aspoň sčasti pracovať a mať pocit, že sa postupne vraciam do normálneho života.

Samozrejme, musí vám to v prvom rade umožniť zlepšujúci sa zdravotný stav, ale veľmi dôležitá je aj vôľa. Keby som

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Robert Fico

Rozhovory

Zdravotníctvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie