PREDPOVEĎ do konca mája: Privítame LETNÉ teploty, ktoré však schladia intenzívne BÚRKY

PREDPOVEĎ do konca mája: Privítame LETNÉ teploty, ktoré však schladia intenzívne BÚRKY
Peter Minárik

Do konca mája zostávajú posledné dni a predpoveď počasia sľubuje nástup letného počasie, ale aj čoraz silnejších búrok. Ak by sme mali urobiť predpoveď počasia na jednotlivé dni, tak do konca mája môžeme dennú predpoveď kopírovať, a to vrátane teplôt. Počasie teda bude takmer rovnaké a s veľmi podobnými teplotami.

Možno sa vám to tak nejaví, ale vonku aktuálne máme nadpriemerne teplé počasie. Priemerná denná teplota je síce nad hranicou dlhodobého normálu, no na druhej strane nejde o nič extrémne. Nad normálom sme len o nejaký ten stupeň-dva.

Predsa len však pre milovníkov počasia máme priaznivejšie správy. V nadchádzajúcich dňoch by malo byť o čosi teplejšie a čakajú nás letné teploty. Na druhej strane však so stúpajúcimi teplotami budú búrky čoraz nebezpečnejšie.

Letné teploty, no vlhko

Až do konca mája by počasie malo byť takmer identické. Do našej oblasti bude prúdiť teplejší vzduch, no zároveň sa priamo nad Európou bude udržiavať oblasť nižšieho tlaku vzduchu, ktorá bude zabezpečovať vlhkosť a, ako už iste viete, teplo + vlhko = BÚRKY.

 

V uplynulých dňoch sme však maximálne denné teploty zaznamenávali v intervale od +19 do +24 °C. Nad letnú hranicu sme sa ešte nedostali, no to sa teraz zmení. Od pondelka bude teplejšie a denné teploty sa budú pohybovať už v intervale +22 až +27 °C.

Každodenné búrky

Ako sme spomínali v úvode, ak by sme mali zostavovať textovú predpoveď na nasledujúce dni, tak by bola pomerne podobná: Spočiatku jasno až polooblačno, v priebehu dňa tvorba kopovitej oblačnosti a prehánky a búrky, ktoré môžu byť intenzívnejšie.

 

Takto to na našom území vyzerá už od soboty a bude pravdepodobne až do konca mája a na začiatku júna. Noci a prvá polovica dňa bude pokojná, no v priebehu denných hodín sa bude vytvárať kopovitá oblačnosť a v našej oblasti sa budú tvoriť početné búrky.

Jediné, čo sa bude meniť, je intenzita búrok. Nadchádzajúce dni teda budú veľmi premenlivé a počas dňa búrlivé. Meteorologické dianie tak rozhodne nudné nebude.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
23 °C / 10 °C
Xénia
Zajtra
Prehánky, búrky
24 °C / 10 °C
Karolína
Utorok
Búrky
25 °C / 10 °C
Lenka
Streda
Skoro jasno, búrky
26 °C / 11 °C
Laura
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
28 °C / 10 °C
Norbert
Piatok
Skoro jasno
28 °C / 11 °C
Róbert
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd