FOTO: Česko dnes ráno zasiahlo intenzívne krupobitie. Spadlo obrovské množstvo ľadu

Veronika Salayová

Naši susedia opäť raz vychytali nebezpečné sprievodné javy búrok. Mesto Telč na juhu Česka zasiahlo dnes ráno veľké krupobitie. 

Dnes ráno po silnej rannej búrke v Telči to vyzeralo na prvý pohľad ako v zime. Krupobitie zmenilo záhrady mesta na bielo. Ľadových krúp bolo naozaj obrovské množstvo, ako ukazujú fotografie od obyvateľov mesta.

Česko tak opäť zasiahli búrky, ktoré priniesli nebezpečné sprievodné javy. Počas včerajšieho poobedia sa v obci pri  Ústí nad Labem objavilo slabšie tornádo a dnes to bolo intenzívne krupobitie, ktoré páchalo škody najmä na úrode.

Nedeľa bude búrlivá

Slovensku sa tak tieto nebezpečné búrkové javy, našťastie, vyhýbajú. Dnes však na Považí udierali veľmi nebezpečné CG+ blesky, ktoré dosiahli veľkú silu. 

 

Detekcia bleskov na Považí ukázala silu jedného z týchto bleskov 190 000 ampérov, konkrétne išlo o blesk, ktorý udrel pri Považskej Bystrici. Bežné blesky majú silu okolo 30 000 ampérov, takže tento blesk viac ako 6-násobne silnejší ako bežný blesk. 

Búrkam sa v našej oblasti darí od skorých ranných hodín. Aj dnes musíme počítať s lokálne aj silnejšími búrkami, pričom nie je vylúčené, že neprinesú aj krupobitie. 

Viac búrlivo začne byť na Slovensku najmä v popoludňajších hodinách a búrky budú o niečo plošnejšie a aj silnejšie ako doteraz.

 


 

Vývoj situácie sledujeme LIVE v našom prenose. Odporúčame sledovať aktuálny vývoj aj na radare.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
23 °C / 10 °C
Xénia
Zajtra
Prehánky, búrky
24 °C / 10 °C
Karolína
Utorok
Búrky
25 °C / 10 °C
Lenka
Streda
Skoro jasno, búrky
26 °C / 11 °C
Laura
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
28 °C / 10 °C
Norbert
Piatok
Skoro jasno
28 °C / 11 °C
Róbert
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd