Harmonizácia tela, duše a mysle? Vyskúšajte ajurvédu.

Napísal Michaela Conzarová 19. máj 2024

V poslednom čase sa na Slovensku  veľa hovorí o ajurvéde.  Čo vlastne toto slovko obsahuje? Je to náuka o živote a predstavuje najstarší celistvý lekársky systém o zásadách zdravého  spôsobu života.

freepik_ayurveda_massage

Ajurvédska medicína (procedúry a masáže) sa začala používať pred viac ako 3000 rokmi v Indii. Jej holistický („celotelový“) prístup je považovaný za jeden z najstarších liečebných postupov na svete a nachádza svoje miesto a uznanie na celom svete aj dnes.

Viete, čo je Ajurvéda?

Ajurvéda je medicína pochádzajúca z Indie a je súčasťou najstaršej zachovanej múdrosti ľudstva, ktorú poznáme pod jedným názvom, „Védy“. V súčasnej dobe, čím ďalej tým viac, nachádza svoje miesto a uznanie liečebných účinkov a procedúr v celom svete. Preklad slova ajurvéda jasne naznačuje jej obsah – Ájuh znamená život a Véda, podobne, ako v slovenčine, znamená poznanie, vedu.

Ajurvédske masáže sú súčasťou liečby pomocou ajurvédy. Ajurvédske masáže harmonizujú telo, dušu a myseľ. Pri väčšine ajurvédskych masáží sa používa veľké množstvo teplého prírodného oleja. Olej otvára póry a viaže na seba toxíny, ktoré potom odvádza z tela preč. Ajurvédske masáže majú liečivý a detoxikačný charakter.

Aj vy si môžete vyskúšať účinky na svojom tele i duši v Centre Azalea Medica (predtým BIOSMED) v priestoroch hotela Nivy v Bratislave. Čo všetko ponúkajú v tomto centre sme sa porozprávali s jej majiteľkou pani Oľgou Ricotti.

olga_ricotti_abel

Oľga  Ricotti a masér Abel Centrum Azalea Medica

femme:  Kedy ste sa rozhodli skamarátiť s Ajurvédou a čo bolo spúšťačom?

Oľga  Ricotti: Pochádzam zo slovensko talianskej rodiny. Počas života veľa cestujem a spoznávam nové kultúry. Na mojom ročnom pobyte v orientálnych krajinách a Novom Zélande som spoznala môjho partnera, ktorý má pôvod z Indonézie a zaoberal sa ajurvédskymi masážami a procedúrami.

femme:  Ajurvéda to nie sú len masáže, ale aj rôzne výrobky, aromatické oleje, mastičky, čaje, máte ich v ponuke?

Oľga Ricotti: V ponuke máme kvalitné výrobky talianskej kozmetiky LAKSHMI, produkty starostlivosti o pleť, telo, vlasy, v súčasnosti aj opaľovaciu kozmetiku. Taktiež sa nezabúda na mužov a ich starostlivosť o pleť. Voňavá arómaterapia z éterických olejov a  100% kvetinové vody, nechýbajú rôzne výživové doplnky vo forme kapsúl alebo čajov.  

femme:  Aké masáže a procedúry odporúčate?

Oľga Ricotti: V ponuke máme rôzne typy procedúr, od ajurvédskych cez tibetské až po klasické Bali procedúry. Väčšinou ide o olejové masáže, klient si môže vybrať napríklad aj masáž s medicínskym prístrojom Oxygenaregenerans alebo procedúru s bylinnými batôžkami. Pre ľudí, ktorí preferujú suché masáže, je vhodná púdrová masáž pomocou minerálneho a bylinkového prášku.

femme:  Vyskúšať sa dá aj  rituál  Shirodara takzvaná masáž tretieho oka. Môžete nám priblížiť o čo ide?

Oľga Ricotti: Shirodara je starobylá tradičná ajurvédska procedúra takzvaná masáž „tretieho oka“, kde sa používajú cenné oleje a vykonáva sa pomocou nahriateho oleja, prípadne inej tekutiny, ktorá pomaly steká tenkým pramienkom do oblasti „tretieho oka“ a na vlasy. Ktoré je centrum vnímania a koncentrácie vitálnej energie. Rituál shirodara je veľmi prijemný a upokojujúci.

Zdroj foto: Centrum Azalea Medica

femme:  Príroda je dar.  Aké oleje, či iné prostriedky  používate pri masážach?

Oľga Ricotti: Pri masážach sa používajú špeciálne masážne oleje kozmetiky LAKSHMI, ktoré sú rozdelené podľa typu pokožky človeka na VATA, PITTA a KAPHA. Pri bandážach dolných končatín si klient môže vybrať medzi bandážami s detoxikačným alebo osviežujúcim účinkom, alebo účinkom na rozpúšťanie tukových buniek.

femme:  Kto sa u vás venuje masážnym procedúram?

Oľga Ricotti: Máme špecializovaného maséra Abela, ktorý je vysoko profesionálny. Narodil sa v Holandsku. Jeho otec pochádza z tropického ostrova Indonézie – Bali. Od detstva prichádzal do priameho kontaktu  s tradíciami exotickej balianskej masáže inšpirovanej starovekými indonézskymi liečiteľmi. Umenie exotickej masáže sa traduje z generácie na generáciu. Život  v neporušenej prírode ho inšpiroval spoznávať jej výnimočnú liečivú silu a harmóniu. Dlhodobo pracoval a pôsobil v rámci svojho odboru v Austrálii a Novom Zélande. V posledných rokoch pracoval ako vysoko kvalifikovaný masér a terapeut v luxusnom 5* hoteli v Dolomitoch v Taliansku.

femme:  V ponuke máte aj liečbu kvetovými esenciami tzv. Bachovú terapiu...

Oľga Ricotti: ... je súbor 38 esencií z kvetov, ktoré liečia rôzne duševné a emocionálne stavy. Bachove esencie sú vynikajúce pre detský vek aj pre dospelých. Pomáhajú harmonizovať psychickú nerovnováhu a sú prírodné bez kontraindikácií.

femme:  Organizujete aj školenia pre ľudí s holistickym prístupom k liečeniu...

Oľga Ricotti: V našej firme Akademia Azalea medica organizujeme školenia pre profesionálne kozmetičky, masérov a holistických odborníkov. Donášame  novinky z ajurvédy a work shopy, ktoré presne robí firma Lakshmi Taliansko.  

femme:  Nadviazali ste spoluprácu aj s lekármi?

Oľga Ricotti: Kedže máme v ponuke aj výživové doplnky....áno, spolupracujeme aj s lekármi a lekárňami.

femme:  Určite mnohých bude zaujímať aké máte ceny a otváraciu dobu...

Oľga Ricotti: Procedúry sú rozdelené na hodinové a polhodinové. Presný cenník nájdete priamo v centre. Polhodinové procedúry sa špecializujú na konkrétnu časť tela  (napr. na chodidlá, hlavu, ramená a šiju alebo samostatne chrbát), stoja do 30€, hodinové procedúry sú väčšinou celotelové a stoja od 49,90 - 66,90€. Tešíme sa na Vašu návštevu. 

Kontakt: 0915 47 33 55  mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Head manager  Olga Ricotti  00421 919 030 933

Vic informácií na www.azaleamedica.sk

Ilustračné foto: Freepik

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.