Klopp, ktorý si myslí, že je pre ľudí ako Google, LFC najprv odmietol, potom sa do neho zamiloval

8
899
Jürgen Klopp. (foto: twitter.com)

Telegraph ponúkol široký priestor téme odchod Jürgena Kloppa z Liverpoolu, tak som k tomu pridal pár info a máme tu ďalší pomerne obsiahly text.


„Liverpool? Ani náhodou!“ reagoval tri roky pred príchodom na Anfield Jürgen Klopp na ponuku vtedajšieho výkonného riaditeľa Iana Ayra.

„Vtedy som si pomyslel ´čože?´, však Dortmund v tom čase ´lietal´, bola možnosť, že sa opäť stane majstrom. No a Liverpool na druhej strane nebol práve v najlepšej fáze svojej histórie. Nebolo to vtedy zrovna skvelé miesto, o ktorom si poviete: ´wow, LFC sa ozval, idem do toho!´“

Jürgen Klopp. (foto: twitter.com)

To, čo sa nestalo v roku 2012, prišlo na jeseň 2015 a Nemec prebral vtedy Rodgersom zdecimovaný LFC, ktorý potreboval reformu. Vlastne po nej naliehavo volal.

No a Klopp obrovsky pozitívnymi emóciami naplnil všetkých romantikov (i neromantikov) z radov fans, všetkých pochybovačov ako keby šmahom ruky zmenil na tých, ktorí po čase opäť začali veriť. V klub, v tím, v hráčov. V úspech. Premenil ich na zanietencov, ktorých si charizmou, rozhľadenosťou, súdnosťou a múdrosťou dokonale omotal okolo prsta, ktorým ponúkol čisté emócie, poctivý futbal, ktorý navyše náramne bavil.

Inšpiráciou Shankly. A ešte pred ním životná filozofia a mesto Liverpool

56-ročný rodák zo Stuttgartu v poslednej dobe spomínal, že Liverpool FC je síce vystavaný na Shanklyho charizme, zručnostiach a chytrosti, ak ale hodnotí klub z Anfieldu ako časť mesta od rieky Mersey, hovorí o istom ľavicovejšom pohľade na svet. Aby to bolo jasné aj našincovi – ide o pohľad, ktorý vníma koncept sociálnej spravodlivosti. Jednoducho, ak máte koláč, dostane sa z neho ideálne každému.

Bill Shankly, ktorý s tímom z Anfieldu vyhral 3 ligové tituly, 1x Pohár UEFA (dnešná Európska liga) a aj 2 FA Cupy sa preslávil aj výrokom, že „Som stvorený pre Liverpool a Liverpool je stvorený pre mňa“, čo inšpirovalo aj Kloppa viac, ako by si bezprostredne po nástupe do pozície manažéra The Reds myslel.

Jürgen Klopp. (foto: Twitter)

„Zmenilo sa to v priebehu troch rokov. Pre mňa to z istých dôvodov bola možnosť číslo 1. Neviem to príliš dobre vysvetliť,“ spomína si Klopp.

„Lenže ani Bill Shankly to všetko (dobré pre LFC) neurobil sám. Vždy je to o ľuďoch a o meste, navyše to, čo Bill dosiahol nie je možné v každom meste,“ myslí si nemecký odborník.

„Nemôžete to dosiahnuť napr. v Londýne, kde je 25 klubov. Ak idete po ulici, môžete byť fanúšikmi Crystal Palace či Fulhamu, na ďalšej už pokojne máte bližšie k Chelsea či komukoľvek ďalšiemu. Tu v Liverpoole si buď červený alebo modrý, je to miesto, kde sa niečo také dosiahnuť dá.“

„Ľudia celkom pochopiteľne majú radi, keď sa vyhráva, no ide v prvom rade o to zabojovať. Je súčasťou našej histórie, že sme dostali úder a postavili sa. Znova a znova.“

Jürgen Klopp. (foto: twitter.com)

Liverpool buď miluješ, alebo nenávidíš. Ja som sa zamiloval

Keď sa vo všeobecnosti pozriem na život v Liverpoole (ako meste), tak vidím, že je veľmi podobný môjmu. Som pripravený bojovať za správne veci. Či si myslím, že si všetko zaslúžim? Nie, je ale v poriadku, že to majú aj ostatní. Nie som socialista, ale som podobného názoru (ľavicového) a životu presne tak rozumiem. Nemusel som sa meniť ani trochu. No a to bolo najväčšie požehnanie. Proste byť sám sebou a to je to, prečo to celé fungovalo. Zvyšok sveta takto nefunguje, Liverpool ale áno.“

„Ľudia v Anglicku to vidia jednoducho – buď Liverpool miluješ, alebo nenávidíš. Nič medzitým. Pre mňa teda bolo veľmi jednoduché sa do Liverpoolu zamilovať, zamilovať sa do ľudí v meste,“ vyznáva sa.

Klopp toho v živote narozpával, množstvo jeho vyjadrení, hlášok, ktoré zľudoveli, niektoré sú legendárne, dá sa teda pokojne povedať, že aj v budúcnosti bude citovaný ako Shankly.

Pár hodín pred liverpoolskou derniérou je šťastný a mnohí sa zhodnú (napr. aj novinár Bascombe, z ktorého hlavy je táto myšlienka), že sa odísť rozhodol pre túžbu po zdravšom živote, po živote, kde nemusí mať na sebe ťaživú nálepku „manažér LFC“.

V najbližších mesiacoch si vyfúkne. Pozrie si finále Ligy majstrov 23/24, kde si bude želať, aby jeho bývalý klub Dortmund porazil Real Madrid, vybehne na európsky šampionát, vyfúkne si vo vile na Mallorce, kladne bude kývať len na pozvania na akcie, kde aj naozaj ísť chce, zájde na pár koncertov, užije si oddych. A ako sám hovorí, o nejaký čas uvidíme. Či sa vráti do trénerského života, alebo ho ten bežný ľudský udrží mimo futbalovej funkcie, ktorá či chceme, či nie, zainteresovaným výrazne a roky zväzuje ruky.

„Milujem, čo robím, na druhej strane je to maximálne intenzívne, pričom na nič iné nie je čas ani priestor,“ hovorí Klopp.

„Nebol som trénerom v zmysle, že si naplánuješ tréning, potom ideš domov, dáš si sprchu (a tam to končí). Rozhodne nie tu. V júni budem mať 57 rokov (nar. 16.6. 1967), naozaj si chcem dať poriadnu pauzu a zistiť, čo to so mnou urobí.“

Ty si na dovolenke, ja pracujem

„Mimo Ully (Kloppova manželka, pozn.) sa vlastne s každým bavím len o futbale. Pre ľudí som ako Google – Prečo to robíš takto? Prečo inak? Moji kamaráti si prídu naživo pozrieť zápas, lenže pre mňa je to práca, pre nich dovolenka.“

„Počúvam veľa audio kníh. Milujem čítanie, no a keď čítam, tak mám na ušiach slúchadlá a ľudia si postupne uvedomia, že ich nepočúvam.“

Jürgen Klopp a jeho manželka Ulla. (foto: twitter.com)

Hovorí sa, že váha liverpoolskeho dresu je všeobecne pre hráčov privysoká. Lenže v porovnaní s váhou, akú nesie liverpoolsky manažér je skôr pierkom.

„Jednou z mojich najsilnejších vlastností je pravdepodobne schopnosť cítiť zodpovednosť za množstvo vecí,“ vysvetľuje Klopp.

„Rozhodne to bola veľká vec, keď som ohlásil, že z postu manažéra Liverpoolu odstupujem (tesne po sezóne 23/24, pozn.), pretože viem, čo to pre mnoho ľudí znamená. Sme tu  naozaj v skvelom móde, máme skvelé vzťahy. A nezáleží na tom, či ide o dobrý alebo zlý deň, jednoducho v tejto budove (AXA Training Centre, pozn.) sú skutočne dobré vibrácie. A dôvodom je aj to, že keď sem vstupujem v móde, že sa necítim práve najlepšie, nedám to vedieť.“

Jürgen Klopp. (foto: Twitter)

Ono fakt niekedy treba myslieť aj na seba

„A práve toto som musel zmeniť. Musel som najprv myslieť na seba, čo sa mi, úprimne povedané, tak často nestáva,“ vysvetľuje, prečo sa napokon rozhodol, že v LFC končí.

Pravdou však je, že Jürgen Klopp postavil pomyselnú latku poriadne vysoko. Stará múdrosť vraví, že každý môže zdvihnúť len toľko, koľko unesie, pri ex-trénerovi Dortmundu či Mainzu to vždy bolo tak, ako keby mušia váha vyzývala na súboj borcov spadajúcich pod tú ťažkú. A to sa, samozrejme, nedá vydržať večne.

Obrovský šok a prekvapenie. Jürgen Klopp po sezóne na lavičke LFC končí

Sľuby sa sľubujú, blázni .. Klopp ten svoj splnil

Skraja svojej liverpoolskej kariéry sľúbil, že do štyroch rokov získa titul v Premier League. Ak nie, pôjde trénovať do Švajčiarska. Vtedy sa to asi zdalo ako nie príliš múdre a navyše veľkohubé vyhlásenie, realita ale dala Nemcovi za pravdu.

„S tým Švajčiarskom to napokon dopadlo naozaj dobre. Navyše moja lyžiarska dovolenka istotne nebude tam,“ žartuje.

„Som si celkom istý, že si ľudia mysleli, že mám nejaký plán (keď titul sľubujem), pravdupovediac som len chcel tú tlačovku prežiť! Moja angličtina vtedy nebola nejaká skvelá, veď mojou naj zručnosťou v tomto jazyku bolo pospájať tri slová do frázy. Ale vlastne aj teraz, ak je šanca, aby som nebol pochopený, tak idem do toho,“ pokračuje v uvoľnenom móde.

Jürgen Klopp. (foto: Twitter)

„Niekoľko dní pred mojou prvou tlačovkou (v pozícii manažéra LFC) som sa bavil s pár ľuďmi o tom, prečo Brendana Rodgersa vymenili za mňa, resp. čo sa stalo, keď v 2013/14 nezískal majstrovský titul i čo znamenalo byť tak blízko (Liverpool skončil o 2 body druhý za Man City, pozn.). Uvedomil som si, že všetci mali jedno spoločné – nikomu sa nepáčilo, ako Liverpool postupoval, čo robil, nepáčil sa im tím. Hráči proste neboli vo svojej koži. Podpísali s klubom kontrakt a bolo pre nich ťažké naplniť očakávania okolia.“

„Moje vyhlásenie, že do 4 rokov získame titul nebolo o tom, že chcem získať čas, ale na druhej strane viem, ako to vo futbale funguje. Jednoducho ak nejdete cestou, po ktorej ľudia chcú aby ste čo najskôr šli, tak sa navodzuje atmosféra, že to ani nepôjde. V skutočnosti som chcel povedať, že ak nevyhráme titul, tak LFC bude potrebovať trénera zo Švajčiarska. Ale tak, či onak, bola to kravina. Mal som povedať, že keď titul nezískame, bude to klub musieť skúsiť s niekým iným,“ vysvetľuje napokon Klopp.

Liverpool v posledných 9 rokoch vyhral po prvý raz po 30 rokoch najvyššiu anglickú súťaž a po reštrukturalizácii v 92/93, resp. premenovaní na Premier League vôbec prvý takýto primát v novej ére. Po štrnástich rokoch si zopakoval úspech v Lige majstrov, po šestnástich získal FA Cup čoby najstaršiu futbalovú súťaž sveta, po dekáde Ligový pohár a premiérovo vyhral majstrovstvá sveta klubov.

„Mali sme smolu, alebo proste v niektorých momentoch neboli dostatočne dobrí na to, aby sme napr. Ligu majstrov a Premier League vyhrali po trikrát. Boli sme veľmi blízko a s trochu lepšími rozhodnutiami tu, či tam to mohol byť iné. O úspechu, resp. neúspechu rozhodovali minúty, milimetre, palce.“

Myslí, samozrejme, napr. na Premier League 2021/22, v ktorej prvenstvo Merseysiders ušlo o bod a možno práve kvôli neodpískanej ruke Rodriho vo vlastnej 16-ke v dueli s Evertonom. Alebo tiež na jednobodovú stratu na titul v rovnakej súťaži 2018/19 v dueli práve na trávniku Manchestru City (1:2), kedy po Maného aktivite vykopával Stones loptu pred Salahom z bránkovej čiary.

„Je to Sky Sports, televízia, ktorá pri upútavke na Premier League vždy ukazuje parádnu trefu Vincenta Kompanyho (gólom proti Leicestru, ktorým Man City v 18/19 vyhral titul, pozn.). Z času načas ju vidím a pomyslím si: ´To si naozaj niekto robí srandu, že?´“

„Pár sekúnd pred týmto gólom som si pomyslel, že ´no tak, Brendan (Rodgers, ktorý vtedy trénoval Leicester, pozn.), stiahni Maddisona, je unavený.´ No a práve on bol od Kompanyho na 5 metrov a stačilo sa len pohnúť, aby zblokoval gólovú strelu. Pokojne som ležal doma na sedačke s rukami vo vreckách a krátko na tom si myslel, že dostanem mŕtvicu. A odvtedy nemám rád Maddisona,“ vtipkuje.

V Lige majstrov to mohlo byť lepšie

Klopp má aj pár zlých spomienok na Ligu majstrov, obzvlášť na Real Madrid, ktorý ho raz vyradil v osemfinále a 2x porazil priamo vo finále. V 2017/18 sa „vyznamenal“ Karius, v 21/22 by sme Courtoisa neprekonali ani do rána.

„V 2022 sme nastrelili konštrukciu, strieľali na bránu Realu každé 3 minúty, lenže jeho brankár (Courtois) mal v ten večer asi 12 rúk. No a súper potom strelil víťazný gól, o ktorom sa teraz môžeme baviť, že sme situáciu mali brániť lepšie.“

„A či toto moje obdobie mohlo byť úspešnejšie? Áno, mohlo,“ použil Klopp jemne dramatickú pauzu. Po chvíli ticha sa zasmial dodal: „So mnou na lavičke? Netuším. Urobili sme totiž úplne všetko. Som dosť sebakritický, na druhej strane sa nevyjadrujem kritickým spôsobom. Zažili sme skutočne skvelé časy so super futbalovými momentmi, viditeľným progresom, ale aj obdobia plné ťažkých momentov a ich prekonávanie.“

Jürgen Klopp s trofejou pre víťaza Ligy majstrov. (foto: twitter.com)

Odovzdáva klub, ktorý netreba prebudovávať

„Keď sa ale obzriem, pozerám sa na to všetko s úsmevom. Som naozaj šťastný, že klub opúšťame na tejto pozícii, je po všetkých stránkach zdravý. Neočakávam nejaké masívne čistky, ale to už, pochopiteľne, nie je na mne. Klub nie je aktuálne núdzový prípad, ktorý je na prístrojoch a keď zaznie jedno pípnutie, úpenlivo sa čaká na ďalšie. A práve na to som najviac hrdý. Že sme to dokázali zvládnuť aj v naozaj bláznivých časoch.“

Kloppova éra naproti tomu výrazne trpela na prítomnosť Manchestru City, za ktorým okrem bezodného kapitálu na spôsob, že si Guardiola prakticky mohol ukázať na kohokoľvek a vedenie mu ho kúpilo, stojí celý štát – Saudská Arábia. Azda aj preto sa už vyše roka vedenie Premier League nie a nie rozhodnúť, čo so 115 porušenými pravidlami, ktorých dodržiavanie definuje zdravú súťaž. Zdá sa, že rovní a rovnejší sú aj tam, kde sa nebavíme práve o Kocúrkove – kde keď nacenganý zrámuješ semafor, tak môžeš fúkať až po 15 hodinách, lebo si podpredseda parlamentu.

Jürgen Klopp (vľavo) a Pep Guardiola. (foto: Twitter)

Okej, na druhej strane netreba snívať o tom, koľko by sme toho vyhrali, keby Manchestru City odrátali body, či ho inak za tie prasárny, ktoré mu kompetentní dokázali, potrestali (napr. preradením do nižšej súťaže).

„Nikdy sme nešli na hranu, lebo by sme nenašli záruky a potom by o niekoľko rokov neskôr prišiel trest. Prípad Man City je strašný, nie som si istý, či podvádzal vedome, resp. či o tých prehreškoch vedel. Síce to asi nie je stopercentne okej, možno si myslel, že sa cez to nejako dostane a napokon z toho bol problém. Neviem. Viem však to, že sa mi naozaj páči spôsob, akým se postupovali my.“

Socha na Anfielde? Nie, neprosím

Pred časom viacerým skrsla myšlienka, čo takto si Nemca uctiť sochou priamo na Anfielde? Najzvučnejším zástancom tohto nápadu je legendárny Steven Gerrard. Klopp si naproti tomu myslí opak.

„Nepotrebujem to. Nie som si istý, čo by si o tom pomyslel Bill (Shankly) či ostatní (sochu na Anfielde má napr. aj zakladateľ klubu John Houlding a ďalší slávny manažér Bob Paisley, pozn.),“ bráni sa pocte Jürgen vediac, že napr. tú Shanklyho postavili až po jeho smrti. „(Kompetentní) teda na rozhodnutie majú 40 rokov,“ vtipkuje.

Takto nejako by mohla vyzerať socha Jürgena Kloppa. (foto: Facebook)

Liverpoolsky manažér stredným menom Norbert sa vyjadril aj ku kádru, ktorý po Rodgersovi zdedil.

„Phil Coutinho – jasné, to je ok. Obrana? Bez toho, aby som chalanov chcel uraziť, tak trochu pomalá na to, aby sme hrali vysokú líniu (pri bránení) – s Kolom Tourém a ďalším chalanom (M. Sakho). Kvalitu však mali, len nie na futbal, ktorý sme chceli hrať.“

Kloppa obdivujem, hovorí Alisson. Navždy zostaneme v kontakte, dopĺňa Salah. Gerrard: Postavte mu na Anfielde sochu!

S majiteľmi problém nebol. Ak sa pohádali, tak to von nepreniklo

Za roky, čo sme tu rodáka zo Stutgartu mali sme sa z viacerých strán opakovane napočúvali, ako ho Fenway Sports Group nedostatočne finančne podporuje …

„Ľudia hovoria, že FSG, resp. majitelia ma nepodporovali dostatočne a podobné veci. Lenže ja som to takto nikdy nevidel. Ak by za mnou prišiel syn a vypýtal by si odo mňa 50 eur a ja by som mal len 25, čo môžem ešte urobiť okrem toho, že mu tých 25 dám? Nechcel som do vonkajšieho sveta vnášať pocit, že nie sme s vedením za jedno,“ vysvetľuje Klopp.

„Ak sme sa pohádali, bolo to vo vnútri klubu, von do éteru sme vraveli, že je to spôsob, akým veci robíme. Iný ani nepoznám. Pochopil som, že je to naozaj naša cesta. Liverpoolska cesta.“

Previous articleLijnders: Naj momenty som zažil na tréningoch, chalani v nich hrali ako vo finále Ligy majstrov
Next articlePL (19.5.): LFC – Wolverhampton (MATCH CENTRE)
Zavše ochranársky vandrák na spôsob old (oi!) punks never die, akých sú na svete milióny, často v polohe haters gonna hate stúpajúci na otlak tým, ktorí veci berú zbytočne príliš vážne. Tiež nefanúšik stereotypov, hlúposti, ješitnosti, demagógie, Elánu, Man Utd, repre futbalu, ananásu a balzamika. Za to cynik na plný úväzok (len nikto neplatí), ktorý má apatiu, iróniu a tupé reči ako pracovný a pomerne často využívaný nástroj. YNWA si pod príspevky nepíšem, na druhej strane píšem zavše strašne dlhé a otravné texty a ľudia si o mne myslia, že musím mať stále pravdu, lebo som hlúpy a sebestredný pidžús a zasa, nebudú ďaleko od pravdy;) Takže vo finále si ani pipíky merať nemusíme, máš ho väčšieho, drahý člen môjho fanclubu. Na pivo a punk ale zájsť môžeme. No problem, žádnej stres;) 📧 pár teplých slov mi pokojne napíš na kwop@lfc1892.net