Búrky priniesli najmä zosilnený dážď. Objavilo sa aj tornádo. Búrky opäť udrú v nedeľu

Veronika Salayová

Dnešné búrky sa sústreďovali najmä do oblasti hôr a neboli príliš intenzívne. Priniesli najmä zosilnený dážď, ale aj nečakané tornádo. Búrlivo bude opäť zajtra. 

Sobota priniesla búrky na stredné a východné Slovensko, no objavili sa aj na Hornej Nitre. Ako sme avizovali, neboli príliš silné a nepriniesli so sebou ani žiadne nebezpečné sprievodné javy.

Na našom území udrelo vyše 600 bleskov, pričom dnešné búrky priniesli najmä výdatný dážď, a keďže sa pohybovali len veľmi pomaly, úhrny boli na jednom mieste pomerne vysoké. Lokálne pri búrkach spadlo okolo 30 mm zrážok.

Objavilo sa aj prvé tornádo v našej oblasti v tomto roku

Dnes však bolo o niečo zaujímavejšia situácia u našich susedov, kde sa okolo 17.00 h objavilo slabé tornádo. Toto tornádo vzniklo vo Valtířove pri českom meste Ústí nad Labem, čo potvrdil aj Český hydrometeorologický ústav na sociálnej sieti.

 

Tornádo však nepotrebovalo ani búrku a vzniklo na prehánke bez bleskovej aktivity. Podľa vyhlásení svedkov sa zdá, že išlo o veľmi slabé tornádo s krátkym trvaním. Jeden svedok uviedol, že tornádo zo zeme zdvihlo trampolínu aj kamene.

Dnešné búrky skončili okolo 20.30 h, no od búrok si oddýchneme iba na pár hodín. Počas nedele nás čaká ďalší búrlivý deň, pričom búrky budú plošnejšie aj intenzívnejšie. 

Zajtra opäť štartujú búrky

Nad západnou a strednou Európou sa bude vo vlhkom vzduchu aj naďalej udržiavať rozsiahla oblasť relatívne nižšieho tlaku vzduchu. Nedeľa bude prevažne zamračená a oblačná, pričom opäť očakávame tvorbu prehánok a búrok na našom území. 

Búrky by sa mali opäť začať naplno rozbiehať krátko popoludním a najprv by mali zasiahnuť severné oblasti Slovenska. Následne sa budú presúvať smerom na juhovýchod a zasiahnu tak ďalšie oblasti Slovenska. 

 

Búrky budeme pre vás sledovať aj zajtra, takže ostaňte s nami. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
23 °C / 10 °C
Xénia
Zajtra
Prehánky, búrky
24 °C / 10 °C
Karolína
Utorok
Búrky
25 °C / 10 °C
Lenka
Streda
Skoro jasno, búrky
26 °C / 11 °C
Laura
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
28 °C / 10 °C
Norbert
Piatok
Skoro jasno
28 °C / 11 °C
Róbert
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd