Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Keď Poliaci a Slováci fandia spolu. Z debutu Kocha v NHL som mal obrovskú radosť, vraví vicemajster sveta

Vlani prispel k tomu, že hokejistom Nemecka sa podarila veľká vec. Po prehre s Kanadou vo finále MS 2023 vybojovali strieborné medaily, čo bol pre Nemcov prvý cenný kov z MS po 70 rokoch.

18.05.2024 19:43
szuber nemecko Foto:
Obranca Nemecka Maksymilian Szuber počas zápasu proti Slovensku na MS 2024 v Ostrave.
debata

Maksymilian Szuber je členom nemeckého tímu aj na šampionáte v Ostrave. Vo veku 21 rokov je najmladším členom mužstva.

"Striebro bolo parádna vec, nemeckí fanúšikovia čakali na cenný kov veľmi dlho. Aj tento rok máme výborný tím a radi by sme dosiahli úspech.

Tvoríme skvelú partiu, máme skúsených lídrov i dravých mladíkov. Verím, že pôjdeme ďaleko," vravel šikovný zadák.

Nemci sa priblížili k účasti vo štvrťfinále aj zásluhou sobotného triumfu proti Poľsku.

Favorit viedol 3:0, ale duel si poriadne skomplikoval, keď súperovi dovolil streliť dva góly. Posledné slovo však patrilo Nemcom, ktorí vďaka JJ-ovi Peterkovi pridali poisťovací gól a triumfovali 4:2.

logo-ms-v-hokeji-2024-cesko Dávame do pozornosti Všetko o MS v hokeji 2024 na jednom mieste

„V závere sme si to trochu skomplikovali, ale som rád, že sme to napokon zvládli. Poliaci neboli ľahký súper, dali nám zabrať,“ pokračoval Szuber.

Sobotný duel bol pre mladého obrancu špeciálny. Narodil sa v poľskom meste Opole, čiže nastúpil proti krajine, odkiaľ pochádza jeho rodina.

„V hľadisku sedeli rodičia i stará mama. Komu fandili? No dúfam, že mne, i keď pri starej mame som si nie istý. (úsmev) Uvidím ich teraz po zápase, takže sa jej to spýtam,“ usmieval sa.

Šikovný bek strávil uplynulú sezónu v AHL, kde obliekal dres tímu Tucson Roadrunners. Na farme Arizony odohral výživnú porciu 70 zápasov. Jeho spoluhráčmi boli aj Slováci Miloš Kelemen a Patrik Koch.

„Skvelí chalani, výborní spoluhráči, ale nepoviem o nich veľa dobrých vecí, lebo sme stále súperi v boji o postup do štvrťfinále,“ pokračoval dobre naladený po výhre.

Kelemen debutoval v NHL už v minulej sezóne, Koch a Szuber sa dočkali v nedávno skončenej. Koch si užil prvý zápas v profilige 8. marca, jeho nemecký spoluhráč sa dočkal o mesiac neskôr.

„Z debutu Patrika v NHL som mal obrovskú radosť. Veľmi som mu to doprial. Spoločne s Milošom odvádzajú skvelú prácu, poctivo makajú na tréningoch i v zápasoch,“ prezradil Szuber a k svojmu debutu v profilige dodal:

„Špeciálny moment. O takom niečom snívate, keď ste malý chalan a začínate s hokejom. Verím, že v nasledujúcich sezónach odohrám v NHL ďalšie zápasy.“

871760879 Čítajte viac Ramsay sa na mňa prísne pozrie a zakričí: Hej! Presne viem, čo odo mňa chce. Odmenou je milý úsmev

Momentálne však myslí len na úspech s národným tímom. Ak Nemci zvládnu svoj posledný zápas v skupine, v ktorom sa v utorok stretnú s Francúzskom, vo štvrťfinále nebudú chýbať.

„Na play off ešte nemyslíme. Ideme od zápasu k zápasu. Teraz máme dva dni oddych, potom sa zodpovedne pripravíme na Francúzsko. Skupinu chceme zakončiť víťazne,“ dodal.

Poliaci budú fandiť Američanom

Poliaci odchádzali z ľadu sklamaní. Cítili, že minimálne bod mali na dosah. V závere im chýbalo viac síl. Pre oba tímy to bol predposledný zápas na turnaji.

„Bolo to vidieť. Veľa síl nás stál zápas s Američanmi. Mali sme iba 16 hodín na regeneráciu. Bolo to naozaj náročné. Chlapci sa necítili komfortne,“ vravel slovenský tréner Poliakov Róbert Kaláber.

Potešilo ho, že sa jeho zverencom podarilo znížiť na 2:3. Hala v Ostrave začala burácať.

Väčšina slovenských fanúšikov, ktorí si kúpili lístky na večerný zápas s Francúzskom, si boli pozrieť aj duel Poliakov s Nemcami.

Róbert Kaláber na striedačke Poľska počas MS 2024. Foto: Profimedia
kaláber Róbert Kaláber na striedačke Poľska počas MS 2024.

Až na jeden sektor, ktorý bol kompletne obsadený nemeckými fanúšikmi, drukovali diváci zo Slovenska outsiderovi.

„Keď sme strelili druhý gól cítili sme, že máme šancu niečo s výsledkom urobiť. Štvrtý gól Nemecka nás uzemnil. Veľká škoda, že sme prehrali, ale už s tým nič neurobíme. Fanúšikovia nás ženú v každom zápase. Veľmi si vážime ich podporu,“ vyjadril sa útočník Kamil Walega.

V poslednom zápase nastúpi poľský tím proti Kazachstanu. Pondelkový súboj bude bitkou o zotrvanie v elitnej kategórii.

„Pre nás je to zápas o všetko. Ak sa chceme udržať v najvyššej divízii, musíme vyhrať,“ uvedomoval si Walega.

Daugavinš Čítajte viac Hudáček? Skvelý chlapík, naše deti sa spoločne hrávali v Moskve. Som hrdý patriot, Rusko je pre mňa uzavretá kapitola

Poliaci chcú urobiť všetko pre to, aby si medzi elitou zahrali aj o rok.

„Máme nádej, že Amerika vyhrá s Kazachstanom a nedovolí mu bodovať. Inak by sme mali problém. Zodpovedne sa na to pripravíme,“ vyhlásil Kaláber.

Na otázku, či sa neobáva kvality kazašského tímu, v ktorom pôsobia hráči z KHL, odpovedal pohotovo.

„Hrali sme proti USA, vieme, že majú ďaleko lepších hráčov ako Kazachstan. Dokázali sme, že vieme hrať vyrovnanú partiu so Švédmi či so Slovákmi. Nemáme sa čoho báť. Verím, že sa presadíme a získame tri body,“ zaželal si slovenský kouč Poľska.

Dresy tímov na MS v hokeji 2024 Fotogaléria - 32 fotiek Všetky fotky
Rakúsko - domáci dres.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Nemecko #MS 2024 v hokeji #Patrik Koch #Miloš Kelemen