Kloppa obdivujem, hovorí Alisson. Navždy zostaneme v kontakte, dopĺňa Salah. Gerrard: Postavte mu na Anfielde sochu!

1
729
Jürgen Klopp. (foto: twitter.com)

Pred posledným zápasom Jürgena Kloppa na lavičke Liverpoolu je tu pár slov na jeho adresu od zverencov i liverpoolskych legiend.

„Moju kariéru výrazne ovplyvnil,“ hovorí brazílsky gólman Alisson, ktorého si Klopp vybral v lete 2018 z rímskeho AS.

„U neho som mal vždy dvere otvorené, mám s ním veľmi dobrý vzťah.“

„Zhodujeme sa v tom, v čo veríme a náš pohľad na futbal je vlastne totožný. A práve toto našu spoluprácu, kooperáciu výrazne uľahčilo.“

„Jednoducho verím v to, v čo verí Jürgen. Za všetkých futbalistov tu môžem povedať, že je pravidlom, že čo povie, tak v to veríme. Máme skúsenosti s tým, že to funguje, všetko, čo povie je pre tím najlepšie.“

Je tu koniec jednej skvelej éry. Jürgen Klopp sa s LFC lúči domácim duelom s Wolverhamptonom

31-ročný reprezentant „kanárikov“ sa vrátil aj na začiatok roka 2021, kedy prišiel o otca, ktorý sa utopil. Klopp vtedy ukázal silu jeho charakteru.

„Je to človek, ktorý mi v ťažkých časoch veľmi pomohol. Keď som stratil otca, bol pri mne veľmi blízko. Chovám k nemu mimoriadny rešpekt, náklonnosť a obdiv.“

„Jeho éra v Liverpoole sa nanešťastie končí, taký je ale život, pretože nič netrvá večne,“ dodáva Alisson, ktorý si pri otázke LFC TV, ktorý zážitok s Nemcom je ten, čo mu utkvel v pamäti, spomenul na derby z decembra 2018 s Evertonom (1:0). To v nastavení po obrovskej chybe Pickforda rozhodol Origi a červená strana Liverpoolu mohla sláviť.

„Spoločná oslava výhry v Merseyside derby, kedy sa (Klopp) rozbehol na trávnik. Keď som ho videl bežať ku mne, pomyslel som si, že tento chlapík je šialený,“ rozosmieva na záver svojho príspevku brankár, ktorý si v LFC pod Kloppom 111x udržal čisté konto.

Na margo 56-ročného rodáka zo Stuttgartu sa vyjadril aj Andy Robertson, ktorého si v 2017 vytipoval práve Klopp a za £10m ho podpísal z vypadávajúceho Hullu a bola to výborná voľba.

„Bola to naozaj zábavná jazda,“ hovorí 30-ročný ľavý bek.

„Vždy to bolo o vzrušení. Keď sa bavíme o tituloch, tak Jürgen má celkom peknú zbierku. podľa mňa je to ale viac o tom, aký príbeh s Liverpoolom napísal a prinútil fanúšikov opäť veriť.“

„Od prvého momentu, ako som vstúpil do kabíny som mohol cítiť vieru, ktorú každý v neho má,“ dodáva škótsky kapitán.

Kapitán van Dijk: Nikdy mu nezabudnem, že ma do LFC dostal

Skúsený Holanďan a roky ak nie najlepší stopér sveta, tak celkom isto futbalista world-class úrovne Virgil van Dik hovorí nasledovné.

„Dotiahol ma do Liverpoolu a to je jedna z najväčších vecí v mojej futbalovej kariére za čo mu budem vždy vďačný. Chcel ma do Liverpoolu, bol som jeho prvá voľba, voľba pre dosiahnutie úspechov. Som hrdý, že sa nám ich podarilo dosiahnuť,“ hovorí čoskoro 33-ročný (nar. 8.7. 1991) rodák z Bredy, ktorý v nedeľu (19.5.) proti Wolverhamptonu odohrá 270. zápas v liverpoolskych farbách.

„Pomohol mi a urobil ma tým hráčom, ktorým som teraz, som mu za túto náročnú jazdu naozaj vďačný.“

Van Dijk v januári 2018 prichádzal zo Southamptonu za £75m, čo bola vtedy rekordne vynaložená čiastka za obrancu a stále ide o druhú najdrahšiu kúpu liverpoolskej histórie.

Zľava Jürgen Klopp a Virgil van Dijk. (foto: twitter.com)

Trent: Nikdy som nezažil niekoho, kto dokáže lusknutím prstov motivovať a inšpirovať

Klopp v októbri 2016 vytiahol z juniorky do prvého tímu nádejného mladíka Trenta Alexandra-Arnolda a keď sa dnes za týmto ťahom obhliadneme, tí, čo majú na hlave klobúk, ho okamžite musia sňať.

Dnes 25-ročný krajný bek s výbornou kopacou technikou vyhral pod Kloppom takmer všetko, čo sa dá, v Premier League už pred mesiacmi predbehol v asistenciách aj tých naj futbalistov, navyše ofenzívnych.

„Jürgen je zmesou niečoho zastrašujúceho a zároveň veľmi prívetivého. Je veľmi usmievavý, veľmi šťastný a je rád, keď sú okolo neho mladí futbalisti. Sledovať ho pri postrannej čiare, tak vidíte toho, kým je – emocionálneho muža, niekedy nahnevaného,“ hovorí vicekapitán The Reds.

„Nikdy predtým som nebol v blízkosti človeka, ako je práve on. Nikdy som nevidel a nezažil niekoho, kto dokáže lusknutím prstov motivovať a inšpirovať. Ak by mi dnes povedal, že sneží, uveril by som mu.“

„Mal som naozaj šťastie na manažéra, ktorý hrá s mladými futbalistami, ktorý vo mne niečo videl. Bude mu navždy zaviazaný,“ dopĺňa.

Zľava Jürgen Klopp a Trent Alexander-Arnold. (foto: twitter.com)

Salah: V kontakte zostaneme navždy

Podľa mnohých najlepší transfer v Kloppovej ére Mohamed Salah sa 7x v rade stal najlepším strelcom The Reds.

„Pomohol mi ako hráčovi, to je úplne jasné. Obaja sme si veľmi pomohli,“ myslí si Egypťan.

„Pre to, aby sme s klubom vyhrali trofeje sme urobili všetko. Ako človek je tým, kto vám pomôže, keď máte problém. Vždy som mu mohol ozvať, spýtať sa na jeho názor.“

„Myslím si, že takto sa budeme baviť do konca života, nie je to len o tom, že teraz spolu pracujeme. V kontakte zostaneme navždy,“ hovorí pre Sky Sports.

Zľava Jürgen Klopp a Mohamed Salah. (foto: twitter.com)

Jones: Klopp je ako otec

Mladíci Curtis Jones, Harvey Elliott a Conor Bradley vravia, že im Klopp dodal dôveru v ich schopnosti.

„Pre mňa znamená všetko, je niečo ako môj otec. A nielen pre mňa a tím, ale aj pre mesto Liverpool,“ nechal sa počuť Curtis Jones.

„Ukázal mi miesta, kde sa musím zlepšiť, aby som sa mohol posunúť o level vyššie. Vždy tu bol pre mňa, stál na na mojej strane, zastával otcovskú rolu, ak ste teda mali problém, hocikedy ste sa na neho mohli obrátiť,“ pripomína Harvey Elliott.

„Je obrovskou súčasťou mojej futbalovej cesty, ako prvý mi dal šancu na najvyššej úrovni, je to jeden z najlepších manažérov na svete,“ skláňa poklonu Conor Bradley.

Diogo Jota má s Nemcom aj inú skúsenosť.

„Keď som prišiel do Liverpoolu podpísať zmluvu, bol som tu aj s priateľkou a Jürgen sa zaujímal aj o ňu, o nás ako pár.“

„Nechcel po mne, aby som vysedával na lavičke, ale podpísal ma preto, aby som zviedol súboj so zvyšnými útočníkmi, aby som dával góly. Veril som mu od prvého momentu.

Sprava Jürgen Klopp a Steven Gerrard. (foto: twitter.com)

Legendy o Kloppovi

Legendárny Kenny Dalglish vyzdvihol naj moment Kloppovej liverpoolskej kariéry.

„Keď sme vyhrali Premier League (19/20) a oslava titulu bola na tribúne Kop. To je naj moment Jürgenovej kariéry. Aj napriek tomu, že bol štadión prázdny (kvôli covidu, pozn.).“

Ďalšia ikona klubu z Anfieldu Steven Gerrard už v minulosti vyjadril ľútosť nad tým, že si pod Nemcom nikdy nezahral.

Teraz, keď sa Klopp s Liverpoolom lúči ho prirovnáva k velikánom Shanklymu, Paisleymu či Faganovi a myslí si, že my mu na Anfielde mali postaviť sochu.

„Dúfam, že takáto socha nielen bude, ale sa už aj realizuje. Pretože si myslím, že presne takéto postavenie si v rámci klubovej histórie zaslúži.“