Jahody sú obľúbeným ovocím nielen detí, ale aj dospelých. Vyskúšajte si samozber jahôd a doprajte si tak ovocie, ktoré je bohaté na vitamín C, vlákninu a ďalšie živiny. Robí to z nich nielen chutné ovocie, ale sú aj zdravou voľbou, ak si chceme doplniť vitamíny.

Môžu sa jesť surové, pridávať do smoothies, dezertov, šalátov, osviežujúcich drinkov alebo sa používajú na výrobu džemov a marmelád. A nesmieme ani zabudnúť na jahodové koláče.

Jahody a samozber na Slovensku

Jahody majú veľa pozitívnych účinkov, čo ich robí veľmi prospešnými pre naše zdravie:

  1. Bohaté na vitamín C: Jahody sú vynikajúcim zdrojom vitamínu C, ktorý pomáha posilňovať imunitný systém a chrániť organizmus pred chorobami.
  2. Vysoký obsah antioxidantov: Obsahujú rôzne antioxidanty, ako sú flavonoidy a fenolové zlúčeniny, ktoré môžu pomôcť bojovať proti oxidačnému stresu a znižovať zápal.
  3. Podpora srdcového zdravia: Pravidelná konzumácia jahôd môže pomôcť znížiť riziko vzniku srdcových chorôb vďaka ich obsahu antioxidantov a vlákniny, ktoré môžu pomôcť znižovať hladinu cholesterolu.
  4. Regulácia hladiny cukru v krvi: Vláknina obsiahnutá v jahodách môže pomôcť stabilizovať hladinu cukru v krvi tým, že spomaľuje absorpciu cukrov z potravy.
  5. Podpora tráviaceho systému: Vláknina v jahodách môže podporiť zdravie tráviaceho systému a zlepšiť trávenie.
  6. Sú skvelou diétnou potravinou : Ak chceme pred letom schudnúť pár kilogramov - vďaka komplexným sacharidom zasýtia a v kombinácii s bielkovinou, napríklad jogurtom, budú výborným snackom alebo s ovsenými vločkami výživnými raňajkami

Tu sú najlepšie jahodové recepty na skvelé pochúťky z jahôd.

 

Jahody majú skvelú sezónu aj tento rok. Foto: unsplash

Samozber jahôd na Slovensku

Kde sa dajú kúpiť jahody v biokvalite a za dobrú cenu alebo si ich rovno nazbierať priamo od pestovateľa? Ak nemáme možnosť vypestovať si jahody na vlastnej záhrade či balkóne sami, slovenskí pestovatelia ponúkajú lokálne samozbery jahôd, ktoré sú určené na priamy konzum, ale aj ďaľšie spracovanie. Ceny sa pohybujú od 2,5 eur do 4 eur za kilogram.

Aj keď sa momentálne počasie ochladilo a veľa samozberov hlási pozastavenie alebo odloženie zbierania, už za pár dní sa ich brány samozberu znovu otvoria.

Môžete si samozber naplánovať ako výlet s rodinou, alebo si ísť len tak oddýchnuť a nazbierať si sladké jahody aj sami. Pestovatelia ponúkajú obvykle jahody v I. alebo II. kvality, zber určený na výrobu džemu a ďaľšie tepelné alebo iné spracovanie.

Tu je zoznam niektorých samozberov od západu až na východ. Samozbery začali aj v Česku

Záhorie

Na Záhorí máme viacero zberných miest. Na niektorých sa pestujú aj iné plodiny, napríklad špargľa.

Asparagus Veľké Leváre

Samozber jahôd alebo predaj jahôd a špargle v stánku priamo vo Veľkých Levároch

www.asparagus.sk

Bioaspa Kúty

Rovnako obľúbená možnosť nazbierať si jahody v primeranej vzdielanosti od Bratislavy.

www.bioaspa.eu

Západné Slovensko

Plantex Veselé, Borovce a Bučany

Tri rôzne jahodové plantáže v širšom okolí Trnavy a Hlohovca. Kvôli otváracím dňom je potrebné sledovať ich webovú alebo facebookovú stránku, kde sú uverejňované všetky aktuality ohľadom zberu.

www.plantex.sk

Samozber Moravské Lieskové

Aktuálne informácie z jahodovej plantáže pri Novom Meste nad Váhom nájdete aj na fb stránke firmy Embio.

www.embio.sk

Samozber Jelenec

Samozber a predaj jahôd. Objednávky prijímajú každý deň telefonicky alebo sms.

www.samozberjelenec.sk

Stredné Slovensko

Samozber Sady Liptov

Jahody tento rok čiastočne vymrzli a tak sa tu jahodová sezóna začne o niekoľko týždňov neskôr

www.facebook.com/SADYLIPTOV alebo www. sadyliptov.sk

Samozber Jahody Rudina

Rudina sa nachádza pri Žiline, samozber je posunutý trochu neskôr oproti západnému Slovensku. Predpokladaný začiatok zberu sa predpokladá po 20.máji.

www.jahodyrudina.sk

Východné Slovensko

Samozber Košické Oľšany

Zber jahôd v tomto roku 2023 začína 3. júna.

www.samozber-jahody.sk