Máte pochybnosti? Otestujte sa na budúci týždeň zdarma na HIV, tu budú robiť odbery

Úrady verejného zdravotníctva v SR sa aj tento rok zapájajú do jarného Európskeho týždňa testovania 2024. Cieľom európskej osvetovej aktivity je zdôrazniť potrebu a význam testovania na HIV aj ďalšie pohlavne prenosné choroby.

18.05.2024 14:00
HIV, vírus, AIDS, skúmavka, krv, test Foto:
Ak máte pochybnosti, dajte sa otestovať.
debata

Do Európskeho týždňa testovania od 20. do 27. mája sa zapojí 11 regionálnych úradov verejného zdravotníctva, ktoré poskytujú možnosť vyšetrenia a konzultácie.

MUDr. Ricardo Massmann, infektológia, HIV, vyšetrovňa, AIDS Čítajte viac Svedomito liečený HIV pozitívny pacient je neinfekčný. Aj tak musí svoj HIV status v nemocnici oznámiť

Poradne, v ktorých sa poskytujú osobné konzultácie s možnosťou odberu krvi na vyšetrenie anti-HIV protilátok, sú dostupné na regionálnych úradoch verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici, v Košiciach, v Nitre, v Prešove, v Trenčíne, v Žiline, v Martine, v Dolnom Kubíne, v Liptovskom Mikuláši, v Nových Zámkoch a v Žiari nad Hronom.

HIV, vírus, AIDS, skúmavka, krv, test Čítajte viac Koľko trvá, kým HIV spôsobí ochorenie AIDS?

Jediný spôsob

Klient ich môže v prípade potreby osloviť aj telefonicky alebo e-mailom. Testovanie a konzultácie sú na úradoch verejného zdravotníctva dostupné počas celého roka, aj mimo Európskeho týždňa testovania.

Testovanie je jediný spôsob, ako zistiť, či daná osoba je alebo nie je infikovaná vírusom HIV. Včasným testovaním sa dá zachytiť ochorenie i v raných štádiách. Ak sa ochorenie diagnostikuje a lieči sa včas, ľudia môžu žiť plnohodnotný život.

Všetkých 36 regionálnych úradov verejného zdravotníctva v Slovenskej republike zároveň celoročne poskytuje informácie o HIV/AIDS telefonicky alebo e-mailom.

Zoznam pracovísk, presný rozsah ich služieb a kontaktné údaje nájdete tu.

debata chyba
Viac na túto tému: #HIV #AIDS #HIV pozitívny