Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Vietnam má nového prezidenta: Stal sa ním súčasný minister verejnej bezpečnosti

Prezident Vietnamu To Lam
Prezident Vietnamu To Lam (Zdroj: TASR/Dano Veselský)

BANGKOK - Vietnamská komunistická strana nominovala ministra pre verejnú bezpečnosť To Lama do funkcie nového prezidenta krajiny. V sobotu o tom informovali štátne médiá, uvádza agentúra AFP.

Ústredný výbor strany súhlasil s "nomináciou súdruha To Lama, člena politbyra, ministra verejnej bezpečnosti, ktorý bude zvolený za prezidenta", uviedla Vietnamská tlačová agentúra. Budúci prezident Lam (66) je ministrom verejnej bezpečnosti od roku 2016 a voči hnutiam za ľudské práva v komunistickej krajine presadzoval tvrdý postoj. Je takisto zástupcom vedúceho riadiaceho výboru pre boj proti korupcii.

archívne video

NAKA začala v kauze únosu Vietnamca trestné stíhanie pre korupciu (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Bývalý prezident Vo Van Thuong odstúpil 21. marca v rámci rozsiahlej protikorupčnej kampane asi rok po svojom vymenovaní. Prísny postup voči korupcii presadzuje generálny tajomník komunistickej strany Nguyen Phu Trong a doteraz svoje posty museli opustiť tisíce vysokopostavených predstaviteľov.

Nový šéf parlamentu

Za nového šéfa vietnamského Národného zhromaždenia (parlamentu) bol nominovaný Tran Thanh Man (61) uviedli štátne médiá. Man je v súčasnosti jeho podpredseda a nahradí Vuong Dinh Huea, ktorý minulý mesiac požiadal o odstúpenie pre "chyby a nedostatky". Niekoľko dní predtým bol zatknutý 48-ročný zástupca vedúceho kancelárie parlamentu Pham Thai Ha.

Hue bol predsedom vietnamského Národného zhromaždenia od marca 2021. Po prezidentovi, predsedovi vlády a šéfovi komunistickej strany to je štvrtá najvýznamnejšia pozícia vo Vietname. Celé vrcholové vedenie "musí byť skutočne jednotné, skutočne príkladné, z celého srdca a oddané spoločnej veci", uvádza sa v stanovisku vedenia parlamentu.

Viac o téme: KorupciaVietnamNový prezident
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu