Nedeľa 02.06.2024
Dnes má meniny 
Xénia, Oxana
°C
18.05.2024 02:10

Tretia májová sobota patrí na Slovensku Noci múzeí a galérií 2024


Noc múzeí a galérií na Slovensku oslavuje 20. výročie. Zdroj: SNM


Tretia májová sobota patrí na Slovensku celoeurópskemu podujatiu Noc múzeí a galérií. Do jubilejného 20. ročníka, ktorý prináša množstvo zaujímavých aktivít pre milovníkov kultúry a umenia, sa zapája vyše 130 objektov múzeí a galérií na Slovensku.


Podujatie organizuje Slovenské národné múzeum (SNM) a Zväz múzeí na Slovensku. Záštitu nad ním prevzala prezidentka SR Zuzana Čaputová.         

Do neskorých večerných hodín si môže verejnosť pozrieť zaujímavé výstavy, múzejníci a galeristi pripravili autorské výklady, lektoráty, tvorivé dielne, animácie, prednášky, súťaže, prehliadky, divadelné vystúpenia a ďalšie prezentačné formáty.         

Kultúrne inštitúcie Bratislavského kraja SNM spojilo spoločnou vstupenkou v cene päť eur, s ktorou možno navštíviť viac ako 40 múzeí, galérií a iných kultúrnych inštitúcií. K dispozícii je aj praktický sprievodca v podobe aplikácie, ktorú si návštevníci Bratislavského kraja môžu stiahnuť do svojich mobilov. Využiť môžu aj špeciálnu dopravu historickými vozidlami na bezplatnej trase v centre mesta a v cene vstupenky po bratislavských spojkách.         

Organizátori avizujú, že benefit spoločnej vstupenky a špeciálnej dopravy spojí aj dve stredoslovenské metropoly - Banskú Bystricu a Zvolen.         

Dvere do sveta umenia, vedy a histórie v sobotu otvorí aj Košická noc múzeí a galérií, kde sa pod spoločnou hlavičkou Visit Košice do podujatia zapája 19 múzeí a galérií. Interaktívne expozície, výstavy a workshopy doplnia i kulinárske a gastronomické zážitky.         

Bližšie informácie o programe jednotlivých inštitúcií sú zverejnené na nmag.snm.sk (Bratislavský kraj), www.nmag.sk (Slovensko), www.visitkosice.org a na sociálnych sieťach.         

Európska noc múzeí vznikla v roku 2005 ako francúzska iniciatíva s cieľom podporiť 18. máj - Medzinárodný deň múzeí. Počas Noci múzeí a galérií na Slovensku sa múzejníci a galeristi snažia prinášať atraktívnou formou programu v netradičnom čase problematiku a význam národného kultúrneho dedičstva a upozorniť na dôležitosť jeho ochrany.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.05.2018
Noc múzeí a galérií na Dukle vyvrcholí posedením pri Vatre víťazstva
Do kampane Noc múzeí a galérií sa zapája aj Vojenské historické múzeum, ktoré 19. mája ponúka návštevníkom prehliadku Centrálnej expozície vo Svidníku a exponátov umiestnených v Parku bojovej techniky a tiež výstup na Vyhliadkovú vežu na Dukle. Program sa začína o 16. h a potrvá do polnoci.
viac
16.05.2019
Počas Noci múzeí a galérií otvoria výstavy o Maduare a kostýmoch Sissi
Otvorenie nových výstav o skupine Maduar a o kostýmoch cisárovnej Sissi, prednáška či predstavenie regionálneho kulinárskeho produktu.
viac
11.05.2021
Noc múzeí a galérií bude 15. mája online aj prezenčne
Tretia májová sobota (15. 5.) bude na Slovensku patriť celoeurópskemu podujatiu Noc múzeí a galérií. V poradí 17. ročník prebehne online i prezenčne.
viac
14.05.2024
Noc múzeí a galérií bude 18. mája, zapojí sa vyše 130 objektov
Celoeurópske podujatie Noc múzeí a galérií sa uskutoční v sobotu 18. mája. Slovenské národné múzeum (SNM) a Zväz múzeí na Slovensku (ZMS) pozývajú milovníkov kultúry a umenia do vyše 130 objektov múzeí a galérií na Slovensku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %